Hallinto-oikeuden linjaus: Yhdistys ei saanut käyttää Suomen leijonavaakunan kaltaista kuviota tavaramerkissään

8:18img
Suomen leijonakin on maahanmuuttaja – "Se voisi olla myös pakolaisten symboli", keskusteltiin MTV:n Huomenta Suomessa helmikuussa 2018.
Julkaistu 25.05.2020 16:21

MTV UUTISET–STT

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi valituksen monipolvisessa kiistassa, joka palasi sille käytyään jo korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Kiista liittyy yhdistyksen aikomukseen käyttää Suomen vaakunan leijonakuviota vastaavaa kuvaa tavaramerkissä.

Hallinto-oikeus katsoo, että sisäministeriö on voinut harkintavaltansa ja perusteluidensa nojalla olla myöntämättä Suomen Hypoteekkiyhdistykselle lupaa leijonakuviota vastaavan tunnuskuvan sisältävän tavaramerkin rekisteröintiin. Päätöstä ei ole syytä muuttaa, hallinto-oikeus toteaa.

Hallinto-oikeus kuitenkin huomautti, että ministeriö oli menetellyt virheellisesti, kun se ei ollut varannut yhdistykselle tilaisuutta tulla kuulluksi Kansallisarkiston lausunnosta asiaan. Silti tuomioistuin katsoi, ettei ministeriön päätöstä tule tämän virheen takia kumota ja asiaa palauttaa käsiteltäväksi.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) arvioi 2017, että rekisteröitäväksi haettuun tavaramerkkiin sisältyvä leijonakuvio on sekoitettavissa Suomen leijonavaakunaan. PRH ilmoitti, että merkki voidaan rekisteröidä, jos sisäministeriö myöntää luvan. Ministeriö hylkäsi hakemuksen.

Yhdistys valitti hallinto-oikeuteen, joka siirsi asian markkinaoikeudelle. Myös markkinaoikeus katsoi, ettei asia kuulu sille ja jätti valituksen pääosin tutkimatta. Päätöksestä valitettiin KHO:hon, joka päätti marraskuussa, että hallinto-oikeuden on tutkittava asia.

Yhdistys itse on katsonut muun muassa, ettei sen tunnuksen käyttö toisi mielikuvaa Suomen valtion viranomaistoiminnasta. Yhdistys vaati sisäministeriön päätöksen kumoamista ja luvan myöntämistä tai asian palauttamista uudelleen käsiteltäväksi.

Hallinto-oikeus hylkäsi toukokuisessa päätöksessään myös yhdistyksen vaatimukset oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.

Helsingin hallinto-oikeuden päätös ei kuitenkaan vielä ole lainvoimainen, vaan siitä on vielä mahdollisuus valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Otsikko korjattu ja juttua täydennetty 26.5. kello 10.09. Päätös ei ole vielä lopullinen, sillä siitä on mahdollisuus valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tuoreimmat aiheesta

Korkein hallinto-oikeus