Lounais-Suomen poliisilla laaja pimeän polkupyöräkaupan tutkinta – myös ostajaa voidaan epäillä rikoksesta

LK 7.4.2021 Polkupyöriä Helsingin keskustassa
Kuvituskuva. Lehtikuva
Julkaistu 04.05.2021 08:21

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Lounais-Suomen poliisi epäilee useita toimijoita pimeästä polkupyöräkaupasta. 

Poliisin mukaan toimijat ovat myyneet jopa satoja pyöriä vuosittain. Tapauksia tutkitaan veropetoksina, ja tutkinnassa on paljastunut myös useita muita rikoksia. Ilmiö on tunnistettu polkupyörävarkauksiin liittyvän rikostutkinnan yhteydessä.  

Lounais-Suomen poliisi tutkii tällä hetkellä kymmentä tapausta joissa yksityinen toimija ostaa kansalaisilta polkupyöriä ja myy niitä voitolla eteenpäin internetin myyntikanavien, pääasiassa Facebookin Marketplacen ja Tori.fi-sivuston, kautta. 

– Kyse on mittavasta käytettyjen polkupyörien jälleenmyynnistä, josta ei ilmoiteta verottajalle. Veropetoksen lisäksi myyjä voi syyllistyä kätkemisrikokseen, mikäli tietoisesti välittää rikoksella saatua omaisuutta eteenpäin, kertoo tiedotteessa rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.  

Paaerin mukaan markkinoilla myynnissä olevien käytettyjen pyörien tausta on enimmäkseen laillinen, mutta joukossa esiintyy myös varastettuja pyöriä. 

Katso myös video: Näin nopeasti varkaat voivat viedä lukitunkin plkupyörän.

1:43img

Jopa tuhansia pyöriä

Osassa tutkinnassa olevissa tapauksissa pimeän pyöräkaupan epäillään jatkuneen neljän vuoden ajan, jonka aikana on jälleenmyyty jopa 7 000–10 000 pyörää. 

Tutkinnassa on myös havaittu useita pienempiä toimijoita, jotka myyvät muutamia kymmeniä pyöriä vuosittain.  

– Oman polkupyörän saa aina myydä, mutta jos samalla myyjällä on myynnissä vuosittain kymmeniä tai satoja polkupyöriä, voidaan epäillä, että kyse on liiketoiminnasta, Paaer kertoo. 

Poliisi pyytää havaintoja kansalailta pimeästä kaupasta. Tuntomerkkeinä ovat esimerkiksi liian halpa hinta, epäselvät myyntiolosuhteet tai kiire myydä pyörä.  

– Mikäli myyjä ei luovuta tietojaan, haluaa maksun vain käteisellä ja jos samalla henkilöllä on myynnissä paljon erilaisia pyöriä, on usein parasta jättää kaupat sikseen ja tehdä ilmoitus poliisille, tiedotteessa kerrotaan.  

Myös ostaja voi joutua rikosepäilyn kohteeksi.  

– Jos kallista polkupyörää myydään todella halvalla, esimerkiksi puoleen hintaan sen arvosta, voidaan ostajaakin mahdollisesti epäillä rikoksesta, mikäli polkupyörä myöhemmin paljastuu anastetuksi, Paaer avaa.  

Poliisin mukaan pyörävarkaudet ovat kevään mittaan lisääntyneet. Polkupyörästä kannattaa ottaa talteen runkonumero, jotta sen voi jälkikäteen tunnistaa.

Lisäksi poliisi kehottaa tarkkailemaan myyntipalstoja, sillä varastettu pyörä on mahdollista löytää myynnistä. 

Tuoreimmat aiheesta

Petokset