Polkupyörävarkaudet ovat lisääntyneet, raportoi Poliisihallitus. Hyvillä keleillä pyöriä ja niiden osia varastetaan ahkerasti. Hyvät pyöräilysäät saavat myös pyörien ostajat liikkeelle, joten varastetut pyörät menevät hyvin kaupaksi. Etenkin Jopon omistajille on suuri riski joutua rikoksen uhriksi.
Pääkuvan videoTällainen on nykyaikainen autovarkaus |
Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta laskeskelee, että tänä vuonna pyörävarkauksista on kirjattu yli 700 rikosilmoitusta enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Tilastojen mukaan polkupyörät ja niiden tarvikkeet ovat kuluvan vuoden aikana olleet rikoksen kohteina yhteensä 4 259 kertaa.
– Rikosilmoituksissa esille nousevat erityisesti Itä-Uudenmaan ja Itä-Suomen poliisilaitokset, joissa erot vuotta aikaisempaan ovat silmiinpistävät. Itä-Uudellamaalla ilmoituksissa lisäystä on 171 ja Itä-Suomessa 158 kappaletta. Vain Lounais-Suomen sekä Lapin poliisilaitoksissa luvut ovat pienemmät kuin vuotta aikaisemmin, Aho kertoo.
261 varastettua Jopoa
Tehdyistä ilmoituksista selviää, että Jopot ovat edelleen rikollisten suosiossa.
– Tänä vuonna yksinomaan toukokuussa sana Jopo löytyy yhteensä 261 eri rikosilmoituksesta. Niitä on anastettu perinteisesti asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta. Osa pyöristä on ollut lukituissa tiloissa lukitsemattomina, osassa paikalle on jäänyt auki murrettu lukko.
Kuvaa pyöräsi ja ota tunnistetiedot talteen
Ilman tunnistetietoja pyörävarkaiden sekä mahdollisiin kätkemisrikoksiin tai rikkomuksiin syyllistyneiden kiinnisaaminen on haastavaa. Aho muistuttaakin, että pyörä pitäisi kuvata. Myös kaikki mahdolliset tunnistetiedot tulisi ottaa talteen.
Poliisista suositellaan kunnollisen lukon hankkimista ja sen oikeaoppiseen käyttöön perehtymistä.
– Parhaan suojan antaa U-mallinen lukko, jolla pyörä lukitaan rungosta kiinni esimerkiksi pyörätelineeseen.
Pyörää tulisi mahdollisuuksien mukaan pyrkiä säilyttämään lukitussa tilassa.
Poliisin vinkit pyörävarkauden varalle
- Ota pyörän malli ja runkonumero talteen
- Valokuvaa pyöräsi
- Tee varkaudesta rikosilmoitus
- Jos epäilet pyörävarkautta, soita hätänumeroon 112
Älä osta varastettua pyörää
Suurimman osan varastetuista pyöristä ostavat tavalliset kansalaiset. Kun jälkimarkkinat ovat hyvät, pyörien ammattimainen varastelu kannattaa. Ahon mukaan suurin osa varastetuista pyöristä myydään netin kauppapalstoilla ja kirpputoreilla. Osa pyöristä puretaan ja myydään varaosina.
Ostajalla on tietty velvollisuus selvittää käytetyn pyörän alkuperää.
– Jos ostaa varastetun tavaran, voi syyllistyä kätkemisrikokseen joko tahallisesti tai tuottamuksellisesti eli huolimattomuuttaan. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos on esimerkiksi ostamassa 400 euron arvoista uudenveroista pyörää 100 eurolla, Aho muistuttaa.
Käytettyä pyörää ostettaessa olisikin hyvä pyytää myyjältä henkilöllisyystodistus ja pyörän ostokuitti, erityisesti jos kyseessä on uudempi pyörä. Maksu kannattaisi tehdä pankkitilille. Lisäksi pyörän runkonumero on hyvä tarkistaa, koska varastetuissa pyörissä runkonumero on usein pyritty häivyttämään esimerkiksi viilaamalla.
Lähde: Poliisihallitus