Lounais-Suomen poliisi on päässyt kahden turkulaismiehen jäljille, joiden epäillään tehtailleen ison määrän polkupyörävarkauksia Turun alueella.
Rikokset ajoittuvat vuosille 2013–2017. Suurin osa pyöristä anastettiin kuitenkin viime vuonna.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut tänään toisen miehistä. Häntä epäillään tässä vaiheessa kaikkiaan 63 polkupyörien varkausrikoksesta. Lisäksi häntä epäillään muutamasta muusta omaisuusrikoksesta.
Toinen epäilyistä on Lounais-Suomen poliisin mukaan vielä vapaana, mutta hän on poliisin tuttu ja hänet on etsintäkuulutettu. Toista miestä epäillään tässä vaiheessa yli 30 polkupyörävarkaudesta. Lisäksi tätäkin miestä epäillään myös muista varkauksista.
Varkaat kuvasivat pyörät myyntiä varten jo ennen varastamista
Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille kolme viikkoa sitten, kun he olivat yhdessä tuumin anastamassa omaisuutta Turun alueella.
– Tutkinnassa ilmeni, että varastettua omaisuutta myytiin pääsääntöisesti Tori.fi-sivustolla. Poliisi pyysi näin ollen Tori.fi-sivustolta kaikki myynti-ilmoitukset, jotka oli jollain lailla linkitetty epäiltyihin. Poliisi sai myös haltuun ilmoitukset, jotka asiakas oli jo poistanut sieltä, Lounais-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan.
Epäillyt ovat anastaneet pääosin Jopo-merkkisiä polkupyöriä, jotka he olivat panneet heti myyntiin. Varastetun tavaran kiertokulku on ollut nopeaa ja näin ollen "varastointiaika" on jäänyt lyhyeksi, jolloin kiinnijäämisen riksi on pienentynyt.
– Epäillyt tekivät myös niin, että kävivät ensin kuvaamassa pyörän ja laittoivat myyntiin. Kaupantekopäivänä tuote anastettiin ja välitettiin heti eteenpäin.
Kokonaisvahinko yli 30 000 euroa
Nyt vangittu epäilty tavoitteli noilla 63 polkupyörällä yli 12 000 euron rikoshyötyä. Poliisi katsoo kokonaisvahingon kansalaisille tältä osin kasvavan kuitenkin yli 30 000 euroon. Pyörien hinnat vaihtelivat satasesta aina yli tuhanteen euroon saakka.
Poliisi jatkaa edelleen kokonaisuuden selvittämistä.
– Poliisi pyrkii selvittämään asianomistajia kyseisille anastetuille pyörille. Tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä yhtään pyörää ei ole saatu poliisin haltuun.
Jos epäilet alkuperää, älä osta
Poliisi pyytää kansalaisilta tarkkaavaisuutta, kun tehdään kauppaa erinäisten myynti-ilmoitusten perusteella.
– Mikäli pientäkin epäilystä muun muassa pyörän alkuperästä on, on parempi jättää kaupat tekemättä. Mikäli hankkii itselleen omaisuutta, jota olisi ollut syytä epäillä anastetuksi, saattaa itsensä epäilyksi mahdolliseen kätkemisrikokseen tai -rikkomukseen, joka on rikoslain mukaan rangaistava teko.
Poliisi muistuttaa, että jos on hankkinut omaisuutta, joka osoittautuu myöhemmin varastetuksi, on velvollinen luovuttamaan omaisuuden takaisin oikealle omistajalleen korvauksetta, vaikka olisi ostanut omaisuuden vilpittömässä mielessä.