Löysivätkö tähtitieteilijät etsimänsä? Kosmisessa naapurissamme on mahdollisesti elinkelpoinen maailma

Viime vuosina on löydetty yli 5200 eksoplaneettaa, niistä kuitenkin vain noin 200 on kiviplaneettoja.

Kansainvälinen tähtitieteilijöiden ryhmä on tutkimusten myötä löytänyt nyt uuden mahdollisen kiviplaneetan, jonka nimi on Wolf 1069 b.

Erityisen kiinnostavan löydöstä tekee se, että planeetta kiertää emotähteään elinkelpoisella vyöhykkeellä. Siellä siis saattaa esiintyä vettä nestemäisessä muodossa. Löydöstä kertoo Space.com-sivusto.

Wolf 1069 b sijaitsee vain 31 valovuoden päässä Maasta. Etäisyys on ihmiselle valtava, mutta kosmisessa mittakaavassa kyseinen planeetta sijaitsee käytännössä aivan naapurissamme.

Wolf 1069 b on kooltaan ja massaltaan hieman maapalloa suurempi. Sen emotähtenä on punainen kääpiötähti. Planeetan kiertoaika tähtensä ympäri on vaivaiset 15,6 päivää. Planeetta kiertää tähteään peräti 15 kertaa lähempänä kuin Maa kiertää Aurinkoa. Wolf 1069 b ei kuitenkaan kärvenny, sillä sen emotähti on paljon pienempi kuin oma Aurinkomme.

Wolf 1069 b:n mielenkiintoinen piirre on, että sen toinen puoli on lukittunut kohti emotähteään. Sen toisella puolella vallitsee ikuinen päivä, kun taas toinen puoli on aina yön pimeydessä. Tutkijat toivovat, että nimenomaan planeetan päiväpuolella voisi olla edellytyksiä elämälle.

Lue myös:

    Uusimmat