Tutkijat löytäneet "kosmisen tykinkuulan": 730 valovuoden päässä on valtava pallo, joka on lyijyäkin tiheämpi

Tähtitieteilijät ovat havainneet eksoplaneetan, jota luonnehditaan kosmiseksi tykinkuulaksi. Kuvaus on varsin osuva.

Eksoplaneetta TOI-4603b kiertää tähteä, joka sijaitsee 730 valovuoden päässä maapallosta. Kyseinen planeetta on Jupiterin kokoinen, mutta massaltaan se on lähes 13-kertainen.

Maapallon tiheyteen verrattuna TOI-4603b on kolme kertaa tiheämpi ja se on samalla lyijyäkin tiheämpää. TOI-4603b kiertää erittäin lähellä emotähteään ja sen kiertoaika on vain 7,25 päivää.

Intialaisen Physical Research Laboratory -tutkimuslaitoksen tähtitieteilijöiden mukaan kyseeessä on yksi massiivisimmista ja tiheimmistä jättiplaneetoista, mitä on tähän mennessä havaittu.

Asiasta uutisoiva Science Alert -tiedesivusto toteaa, että valtavilla planeetoilla ja niiden massalla on kuitenkin rajansa. Tämä johtuu siitä, että tietyn kriittisen rajan ylittyessä kappaleen lämpötila ja paine johtavat fuusioreaktion syntymiseen. Tähden syntymäprosessiin vaadittava minimimassa on noin 85 Jupiterin massaa. Tässä mielessä TOI-4603b on vielä kaukana ollakseen edes pieni tähti.

Toisaalta planeetan massan ylärajana pidetään yleisesti 10-13 Jupiterin massaa. Tähden ja planeetan välialueelle sijoittuvat ns. ruskeat kääpiöt, jotka ovat eräänlaisia planeettojen ja tähtien välimuotoja. TOI-4603b lähestyykin massallaan juuri ruskeiden kääpiöiden kategoriaa, joskin tutkijat puhuvat sen tapauksessa eksoplaneetasta.

TOI-4603b havaittiin Nasan eksoplaneettoja etsivän TESS-avaruusteleskoopin toimittamasta aineistosta. 

Lue myös:

    Uusimmat