Löytyykö sinultakin "älypuhelinkuoppa"? Moni löytää sormestaan myyttisen muodon – tällaisia ongelmia puhelimen tauoton räplääminen voi aiheuttaa

1:27imgNetissä kiertävä "sormitemppu" hämmentää – testasimme kikan, jossa etusormi ja peukalo mudostavat ympyrän, josta saman käden nimetön ujutetaan läpi!
Julkaistu 15.12.2019 19:57

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Moni älypuhelimen omistaja on huomannut pikkurillinsä vääntyneen puhelimen käytön seurauksena. Asiantuntijoiden mukaan puhelin ei todennäköisesti voi aiheuttaa pysyviä muutoksia sormeen.

Oletko huomannut käsiesi muuttaneen muotoaan älypuhelimen saamisen jälkeen? Pikkusormeen ilmaantuvasta "älypuhelinkuopasta" on huhuttu jo vuosia, mutta oireen aitous on edelleen kyseenalainen.

pääkuvaLöytyykö sinultakin "älypuhelinkuoppa"?

Kuvia "sormikuopasta" kiertää netissä

Moni älypuhelimen omistaja kokee pikkurillinsä muodon muuttuneen tai sormen vääntyneen puhelimen käytön seurauksena. Kuvia "sormikuopasta" on kiertänyt netissä koko älypuhelinten suosion ajan.

Sydney Morning Herald kuoppasi sormien vääntymiseen liittyvän myytin osittain jo 2016.

Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan pysyvän vääntymän syntyminen vaatisi päivittäin kuuden tunnin yhtäkestoista puhelimenpitelyä, ja pysyvän vamman ilmaantuminen olisi silti epätodennäköistä.

Puhelin voi vahingoittaa käsiä

Puhelin voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia käsiin, kertoo käsikirurgi Eugene Tsai Los Angelesissa sijaitsevasta Cedars-Sinain sairaalasta.

Kuvia "älypuhelinsormista" on kiertänyt netissä koko älypuhelinten suosion ajan. Tämä kuva vuodelta 2015. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Minullakin on älypuhelinpikkurilli". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tsain mukaan aktiivinen puhelimen käyttäjä voi kärsiä niin sanotusta "tekstauspeukalosta", jossa puhelinta jatkuvasti pyyhkivän peukalon jänne tulehtuu, koska se hankautuu ympäröiviä kudoksia vasten. Seurauksena on kipua rystysten alueella.

– Potilas voi myös kokea naksahtavan tunteen, kun hän taittaa peukaloaan, Tsai kuvaili vuonna 2019.

Tsain mukaan puhelin voi vahingoittaa myös pikkurilliä: jos puhelin on suuri ja se lepää jatkuvasti pikkurilliä vasten, paino vetää sormea alas ja aiheuttaa rasitusta. Tämä voi johtaa kipuun.

Ongelmat voi välttää yksinkertaisesti vähentämällä puhelimen käyttöä.

LUE MYÖS: Naiset ihmettelevät outoa yksityiskohtaa ranteissaan – löytyykö sinultakin tällainen merkki?

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähteet: Littlethings.com, Smh.com.au, Cedars-sinai.orgPopsci.com

Tuoreimmat aiheesta

Ilmiöt