Lue vielä rautalangasta: Näin rajoitusten aikana saa liikkua – rajoitukset mahdollistava laki ei ehdi voimaan ennen pääsiäistä

6:28img
Tällaisia ovat hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset
Julkaistu 25.03.2021 18:04(Päivitetty 25.03.2021 18:39)
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset vaikuttavat merkittävästi ihmisten arkeen pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Yllä olevalta videolta voit katsoa sekä jutun loppuosasta lukea, miten käytännössä liikkumisrajoitukset vaikuttavat ihmisten elämään.

Eduskunnan on tarkoitus aloittaa hallituksen antaman esityksen käsittely huomenna. MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Bergin mukaan perustuslakivaliokunta tarkastelee seuraavaksi, täytyykö välttämättömyyden kriteeri. Välttämättömyys on edellytyksenä sille, että liikkumisrajoituksia voidaan ottaa käyttöön.

– Perustuslakimme ja perusoikeudet ovat erittäin vahvat meillä (Suomessa).

Bergin mukaan esimerkiksi kotirauha on Suomessa tiukka, eikä esimerkiksi poliisi voi tulla koteihin katsomaan, minkäkokoiset juhlat siellä ovat ja onko siellä enemmän kuin kuusi ihmistä koolla.

– Se ei ole mahdollista. Siksi hallitus pyrkii liikkumisrajoituksilla siihen, että voitaisiin vähentää kotijuhlien ja muutenkin sisätiloissa eri tapahtumat, missä kontakteja on.

Liikkumisrajoitukset eivät ole ehtimässä voimaan ennen pääsiäistä

Lakiesityksen käsittely alkaa eduskunnassa huomenna, mutta pelkästään perustuslakivaliokunnan käsittely kestää MTV Uutisten tietojen mukaan useita päiviä. Perustuslakivaliokunnan käsittely on alkamassa maanantaina.

Valiokuntien käsittelyn jälkeen esitys menee täysistuntoon ensimmäiseen käsittelyyn. Toinen käsittely voi olla vasta kolmantena päivänä tästä.

Kahden täysistuntokäsittelyn jälkeen hallituksen on vielä annettava asetus alueista, joita liikkumisrajoitus koskee.

THL muistuttaa, että sosiaalisia kontakteja tulee kuitenkin välttää pääsiäisenä koko maassa.

Lue lisää: Liikkumisrajoitukset eivät ole ehtimässä voimaan pääsiäiseksi

Katso yllä olevalta videolta, miten rajoitukset käytännössä vaikuttavat liikkumisrajoitusten alueilla.

Näistä syistä ulos saisi lähteä

Jos liikkumisrajoitukset tulevat voimaan, rajoitusten piirissä olevilla alueilla kotoa tai asuinpaikasta olisi oikeus lähteä vain välttämättömästä syystä tai ulkoilun takia. Tavoitteena on, että kontaktit muihin ihmisiin karsitaan mahdollisimman vähiin ja juhlia tai muita tapaamisia ei järjestetä. Väliaikaiset rajoitukset koskisivat pahimpia epidemia-alueita.

Ulkoilu

  • Virkistäytymis- tai kuntoilutarkoituksessa tapahtuva ulkoilu olisi sallittua samaan talouteen kuuluvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa. Ulkona liikkuessa olisi pidettävä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.
  • Vuonna 2008 syntyneet tai sitä nuoremmat lapset voisivat ulkoilla ja leikkiä ulkona yhdessä muiden lasten kanssa.
  • Eläimiä voisi ulkoiluttaa ja hoitaa.
  • Omalle tai pysyvässä hallinnassa olevalle mökille saisi mennä.

Kauppa ja asiointi

  • Elintarvikkeita, ruokaa, lääkkeitä, polttoaineita tai muita välttämättömiä tarvikkeita saisi käydä hankkimassa. Elintarvikkeisiin luetaan myös alkoholi.
  • Esimerkiksi ostoskeskuksissa hengaaminen tai erikoisliikkeistä tavaroiden hankkimista varten liikkuminen ei olisi sallittua.
  • Pankissa saisi asioida sekä postia ja muita lähetyksiä noutaa tai lähettää.
  • Asiointi terveyspalveluissa tai sosiaalihuollossa olisi sallittua, samoin muu välttämätön viranomaisasiointi ja luottamustehtävien hoito.
  • Omaa tai hallinnassaan olevaa kiinteistöä tai autoa saisi huollattaa tai ylläpitää.
  • Myös asuinpaikan muutto olisi hyväksytty syy liikkua.

Työnteko ja opiskelu

  • Työtehtävien tai yritystoiminnan takia tapahtuva välttämätön liikkuminen olisi sallittua.
  • Sama koskisi päiväkotiin, kouluun tai opiskelemaan kulkemista ja myös ylioppilaskokeita, oppilaitosten valintakokeita sekä esimerkiksi varusmiespalvelua.

Läheiset ihmiset

  • Kotoa voisi poistua läheisen henkilön hoivan tarpeen, kuolemanvaaran, kuoleman tai hautajaisten vuoksi.
  • Liikkuminen olisi sallittua myös lapsen tai vammaisen avun ja tuen tarpeen takia, samoin lapsen tapaamisoikeuden perusteella. Isovanhempi saisi rajoitustenkin aikana hoitaa lapsenlastaan.
  • Vakiintuneessa parisuhteessa olevat henkilöt, jotka eivät asu samassa taloudessa, voisivat tavata toisiaan.
  • Sielunhoidolliset tapaamiset uskonnollisen yhteisön edustajan kanssa sallittaisiin, jos kyseessä on kahdenkeskinen tapaaminen esimerkiksi papin tai imaamin kanssa.

Lähde: STT

Lue myös: Hallitus kielsi Stockmannin ”eri kerroksissa” käynnin, mutta samat tavarat saa ostaa hypermarketista – Stockmannin toimitusjohtaja: ”En ymmärrä, en kerta kaikkiaan ymmärrä"

Lue myös: Poliisit jälleen valvomaan autoilijoita ja perustamaan tarkastuspisteitä? Mahdollista se on

Lue myös: Stockmann-esimerkki avaa kansalle, miten liikkumisrajoitusten aikaan saa toimia ja miten ei – vuokramökkimatkat pannaan

Juttua ja otsikkoa korjattu kello 18.38, rajoituslaki ei voi tulla voimaan ennen pääsiäistä, kuten kerroimme aiemmassa jutussamme.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus