Lukiot kielsivät nasujaiset nöyryyttävien piirteiden takia, lukiolaiset viettävät niitä silti – tältä juhlinta näytti Helsingissä

9:55imgMTV Uutiset Live seurasi luokiolaisten nasujaisia Helsingin Ruttopuistossa. Tältä ryhmäyttämistapahtumassa näytti.
Julkaistu 20.08.2021 22:27

Ainakin Helsingin lukioissa kiellettiin perinteiset nasujaiset tänä vuonna. Kielloista huolimatta useat lukiolaiset juhlivat nasujaisia perjantai-iltana.

Lukiolaiset ovat järjestäneet ja viettäneet perjantaina jälleen perinteisiä nasujaisia. Kyseessä on juhla, jossa toivotetaan uudet lukiolaiset tervetulleeksi. Useat lukiot ovat kieltäneet nasujaisten juhlinnan, koska ne on jo monen vuoden ajan koettu nöyryyttäviksi ja vahingollisiksi. Lukiolaiset järjestivät juhlat itsenäisesti kielloista huolimatta.

Nuoriso-ohjaajat nuorten turvana

Helsingin kaupunki lähetti tavallista enemmän nuoriso-ohjaajia Helsingin iltaan ja yöhön seuraamaan nuorten juhlintaa ja olemaan paikalla nuorten turvana. Helsingin kaupungin nuoriso-ohjaaja Satu Rasilainen kohtasi monia nuoria jo ensimmäisen työtuntinsa aikana.

– Siellä ketsupit lenteli ja oli todella likaisia nuoria. He kävivät lammessa pesemässä itsensä ja lähtivät aivan märkänä kotiin vaihtamaan vaatteita, kuvailee Rasilainen nuorten juhlintaa.

Nuoriso-ohjaajien tehtävä on jutella ja varmistaa, että kaikki nuoret voivat hyvin. Lisäksi heidän tulee olla valmiina tarjoamaan ja hakemaan apua, mikäli tilanne sitä vaatii.

– Me olemme niitä turvallisia aikuisia. Täällä on paljon täysikäisiä ja alaikäisiä humalassa, Rasilainen sanoo.

"Siitä luopuminen on hankalaa"

Lukiolaiset haluavat juhlia nasujaisia pitkien perinteiden takia. Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas kertoo, kuinka nasujaiset voivat olla myös ryhmäyttävä ja mukava kokemus, mikäli niitä vain juhlitaan oikein.

– Monelle lukiolaiselle nasut ovat huikean tärkeä perinne. Ne ovat tavallaan lukiovuoden aloittamisrituaali, joka on monia vuosia vanha perinne, ja siitä luopuminen on hankalaa.

– Vaikka nähtäisiin, että kiusaaminen ja nöyryyttäminen on väärin, näiden perinteiden muokkaaminen voi tuntua yksittäisistä lukiolaisista hankalalta, Uljas toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lukio