Vantaalla varoitetaan nasujaisista viikonloppuna – aiempina vuosina nöyryytystä, ylilyöntejä, päihteitä, rikoksia ja väkivaltaa

Vantaalla varoitetaan lukiolaisten niin kutsutuista nasujaisista, joissa on edellisvuosina ilmennyt nöyryyttämistä ja jopa väkivaltaa.

Itä-Uudenmaan poliisi ja nuorisotyö ovat varautuneet lukiolaisten juhlintaan tulevina viikonloppuina.

Esimerkiksi Vaskivuoren lukiolaisten keskuudessa leviää tieto nasujaisista tulevana perjantaina. Koulun anonyymissä Jodel-ryhmässä moni kyselee, missä nasujaiset pidetään, miten pitäisi pukeutua ja uskaltaako paikalle ylipäänsä tulla.

Suomalaislukiolaisilla on ollut tapana järjestää lukukauden alussa nasujaisiksi kutsuttu tapahtuma, jossa yleensä vanhemmat opiskelijat käskyttävät ensimmäisen vuoden opiskelijoita ja laittavat heidät suorittamaan erilaisia tehtäviä. Usein nuoria sotketaan erilaisilla elintarvikkeilla ja saatetaan käskeä riisuutumaan. Toiminnalla yleensä pyritään nöyryyttämään nuorempia opiskelijoita ja ylilyönnit ovat tavallisia.

– Juhlinnassa tapahtuu vuosittain vahinkoja ja onnettomuuksia. Kouluvuoden aloituksen juhlintaan liittyy yleensä mukaan myös nuoria Vantaan lukioiden ulkopuolelta. Osalla juhlintaan osallistuvilla on ollut pyrkimyksenä pahoinpitelyt ja varastaminen, kerrotaan Vantaan nuorisotyön tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan juhlia on suunniteltu esimerkiksi Heurekan ja Jokiuoman puistoissa. Aiempina vuosina juhlissa on ollut runsaasti alaikäisiä, joista osa on ollut vahvasti päihtyneitä.

Rikoskomisario Kaisamaria Holappa Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että nasujaisissa on onneksi kyse kuolevasta perinteestä, mutta poliisi on saanut jonkin verran vinkkejä tulevien viikonloppujen juhlista. Poliisi aikoo järjestää tehovalvontaa päihteiden ja häiriötilanteiden varalta.

Nasujaiset saattavat äityä aika pahoiksi. Ne ovat perinteisesti tällainen nöyryytysjuhla, ja tällä hetkellä nöyryytys ja siihen liittyvä väkivalta on muutenkin meillä tapetilla. Pyrimme kitkemään sen kokonaan pois, Holappa sanoo.

Poliisi aikoo olla nuorisotyön kanssa näkyvästi läsnä nuorten juhlapaikoilla, mikä on aikaisempien kokemusten perusteella rauhoittanut juhlintaa.

Nuoret huolissaan ulkopuolelle jäämisestä

Vaskivuoren lukio on varoittanut juhlista myös huoltajia Wilma-viesteillä. Nasujaiset eivät ole koulun järjestämää toimintaa, eivätkä lukiot hyväksy niiden järjestämistä.

Vaskivuoren lukion rehtori Elina Arokannaksen mukaan lukionsa aloittaneilla nuorilla ryhmän ulkopuolelle jääminen on yleinen huoli.

Arokannaksen tiedossa on, että menneinä vuosina vanhemmat oppilaat ovat väittäneet nasujaisten olevan pakollisia, jos haluaa mukaan opiskelijoiden yhteisöön. Samankaltaisia viestejä on myös tällä hetkellä Jodelin nasujaisiin liittyvissä keskusteluissa. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Tämä ei ole mikään "porukkaanpääsemis-riitti", että täytyy käydä tapahtumissa, joissa oikeasti alistetaan, Arokannas sanoo.

– Sinne ei missään nimessä tarvitse mennä.

Arokannas toivoo, ettei ketään nuorta painostettaisi mukaan tahtomattaan. Hänen mukaansa koulu tarjoaa runsaasti muita tutustumistapoja ja tervetuliaistapahtumia, kuten ensimmäisen vuoden opiskelijoiden viralliset juhlat.

Ohjeita huoltajille

Koulu, poliisi ja nuorisotyö kaikki muistuttavat, että huoltajien kannattaa jutella vastuullisesta juhlinnasta ja pelisäännöistä nuorten kanssa etukäteen.

Aikuisten kannattaa olla juhlailtoina tavoitettavista ja vastata tuntemattomastakin numerosta tuleviin soittoihin.

– Puhelu voi tulla esimerkiksi apua tarvitsevalta nuorelta, poliisilta tai nuorisotyöntekijältä.

Lue myös:

    Uusimmat