Lukuisat yritykset koettavat saada helpotusta vuokrakuluihinsa – valtion Senaatti-kiinteistöt lupasi vuokravapaata pk-vuokralaisilleen

9:30img
Millaisiin rajoitustoimiin Suomessa ollaan valmiita?
Julkaistu 25.03.2020 14:06

MTV UUTISET – STT

Asiakaskadon koettelemat pienet ja isommatkin yritykset koettavat saada helpotusta vuokrakuluihinsa. Valtion Senaatti-kiinteistöt ilmoitti keskiviikkona tilapäisestä vuokravapaasta pienille ja keskisuurille yritysvuokralaisilleen.

Muutoin yrittäjät arvioivat, että pienet vuokranantajat ovat olleet huomattavasti joustavampia kuin isot kiinteistönomistajat.

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt on valmis antamaan 100 prosentin vuokranalennuksen huhti- ja toukokuulta koronaviruksen takia vaikeuksissa oleville pienille ja keskisuurille yritysvuokralaisilleen. Virastojen ja valtion laitosten vuokria päätös ei koske.

Vuokrien antaminen anteeksi edellyttää, että vuokralainen ottaa yhteyttä Senaattiin ja esittää perustelut alennukselle.

Lue myös: MTV seuraa viruksen etenemistä – katso täältä uusimmat tiedot koronatilanteesta

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka vastaa valtionhallinnon toimitiloista. Pieni osa sen asiakkaista on yksityisiä yrityksiä. Vuokralaisina on ravintoloita, kahviloita, kauppaliikkeitä ja muita pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden toimintaan nyt vallitseva poikkeustilanne voi vaikuttaa merkittävästi. Vuokranalennus koskee myös yhdistyksiä.

– Meillä on satoja yksityisiä vuokralaisia eri puolilla Suomea, mutta niiden osuus liikevaihdosta on enintään muutamia prosentteja. Joukossa on muun muassa ravintoloita ja matkailualan yrityksiä. Ensisijaisesti palvelemme valtionhallintoa, selvittää Senaatin talousjohtaja Mikko Ahola.

Senaatti-kiinteistöjen linjaus tarkoittaa, että yritykset ja yhdistykset voivat saada vapautuksen huhti- ja toukokuun vuokrista, eikä vuokria myöhemmin peritä takaisin. Aholan mukaan on mahdollista, että vuokravapautusta myönnetään myöhemmin lisää, jos koronaviruksen aiheuttamat ongelmat pitkittyvät.

Eläkeyhtiö tarjoaa lykkäystä, mutta ei alennusta

Monenlaisia liikekiinteistöjä omistava eläkeyhtiö Varma kertoi viime viikon lopulla osalle vuokralaisistaan, että ne voivat saada vuokranmaksuun lykkäystä. Toisin sanoen lähiaikoina maksamatta jäävät vuokrat perittäisiin myöhemmin.

– Niillä liiketilavuokralaisilla, joiden liiketoimintaan tämä tilanne erityisesti vaikuttaa, on mahdollista saada vuokranmaksuun lykkäystä kahden kuukauden ajan, sanoo Varman kiinteistösijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Tällaisia ovat Tomperin mukaan esimerkiksi ravintolat, monet kaupat sekä pienet palvelualojen yritykset. Sitä, miten monesta yrityksestä on kyse, hän ei tarkenna.

Lue myös: Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso täältä viruksen tyypillisimmät oireet

Sen sijaan vuokrien tilapäinen alentaminen tai kokonaan perimättä jättäminen ei Tomperin mukaan tule kysymykseen.

– Vuokrien anteeksiantaminen ei ole meille mahdollista. Meidän liiketoimintaa on kiinteistön omistaminen, ja yhtä lailla meillä on kuluvirtaa, sanoo Tomperi.

"Yrittäjiltä on tullut kymmeniä yhteydenottoja"

Kiinteistöyhtiö Citycon pyörittää kymmenkuntaa kauppakeskusta pääkaupunkiseudulla ja muualla Etelä-Suomessa. Yhtiön yleislinja on, että ainakaan kaikille tarkoitettuja vuokranalennuksia ei ole luvassa koronakriisistä huolimatta.

Vuokraehdoista voidaan kuitenkin neuvotella tapauskohtaisesti, kertoo Cityconin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Sanna Yliniemi. Mahdollisia ratkaisuja ovat niin vuokranmaksun lykkääminen kuin vuokranalennuskin.

– Tähän mennessä yrittäjiltä on tullut kymmeniä yhteydenottoja. Niiden käsittely on aloitettu viime viikon lopulla, kertoo Yliniemi.

– Ratkaisu riippuu vuokralaisen tilanteesta. Etenkin pienyrittäjien tilanne on hankala. Jonkun kohdalla voidaan puhua jopa vuokravapaasta kuukaudesta, eletään kuukausi kerrallaan, hän jatkaa.

Cityconin kauppakeskuksissa on tilapäisesti luovuttu yhtenäisistä aukioloajoista, ja osa liikkeistä on sulkenut ovensa kokonaan. Monissa muissakin kauppakeskuksissa aukiolon yhtenäisyyttä on ainakin lievennetty.

"On myös vuokranantajan etu, että vuokralaiset pysyvät"

Useita ravintoloita pitävän NoHo Partnersin toimitusjohtajan Aku Vikströmin mukaan pienehköt vuokranantajat ovat tähän mennessä olleet huomattavasti valmiimpia vuokranalennuksiin kuin isot kiinteistönomistajat. Hän kertoo juuri äskettäin saaneensa jälleen yhden vastauksen, jonka mukaan liiketoimintaympäristö ei ole muuttunut niin, että vuokranalennukselle olisi perusteita.

– Ravintolassa kuin ravintolassa liikevaihto on pudonnut noin 90 prosenttia. Pienyrittäjät tulevat tekemään konkursseja. On myös vuokranantajan etu, että vuokralaiset pysyvät. Isoilta kauppakeskuksilta ei ole löytynyt mitään vastuuntuntoa, arvostelee Vikström.

– Pitäisin kohtuullisena, että kriisitietoisuus olisi samaa tasoa kuin Suomen kansalla, hän jatkaa.

Hyvää mallia näyttää Vikströmin mukaan esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK, joka on myöntänyt tilapäisen vuokravapauden helsinkiläisen toimitalonsa yläkerrassa sijaitsevalle Palace-ravintolalle.

Lue myös: MTV Uutiset seuraa koronan iskua talouteen – tässä uusimmat taloutta koskevat uutiset

EK:n lainsäädäntöasioista ja hallinnosta vastaava johtaja Tommi Toivola vahvistaa, että vuokranmaksuvelvollisuus on keskeytetty.

– Tarkoista päivämääristä ei vielä voi puhua, koska emme tiedä miten kauan kriisi kestää. Ajattelemme tämän sillä tavalla, että kannamme kortemme kekoon, sanoo Toivola.

"Ei voi sanoa, että jokin tietty toimiala erottuisi"

Jyväskylässä toimivaa kauppakeskus Seppää johtava Mikko Seppälä kertoo, että heillä mahdollisia muutoksia vuokranmaksuun harkitaan tapauskohtaisesti. Kysymykseen tulee lähinnä maksuaikajousto eli se, että lähikuukausien vuokria maksettaisiin vasta myöhemmin.

– Kriisi on nyt vasta alussa. Emme tiedä, mikä tilanne on kesäkuussa, sanoo Seppälä.

Yhteydenottoja vuokralaisilta on Seppälän mukaan tullut paljon.

– Ei voi sanoa, että jokin tietty toimiala erottuisi, hän sanoo.

Useita kauppakeskuksia omistavan kiinteistösijoitusyhtiö Spondan edustajia ei tavoitettu STT:n puhelinhaastatteluun, mutta Spondan markkinointi- ja brändipäällikkö Anita Riikonen vastasi sähköpostilla.

– Haemme nyt vaikeaan tilanteeseen erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joista voisimme lähipäivinä kertoa asiakkaillemme, kertoi Riikonen.Osa STT:n tavoittelemista kauppakeskusyritysten edustajista ilmoitti, että ei kommentoi vuokriin liittyviä asioita.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus