MTV Uutiset seuraa koronan iskua talouteen: Suomen bruttokansantuotteen povataan syöksyvän 7 prosenttia tänä vuonna, Tallink irtisanoo Virossa 190 työntekijää
Koronatilanne on johtanut voimakkaisiin talousvaikutuksiin.
MTV Uutiset seuraa, kuinka korona vaikuttaa Suomen ja muun maailman talouselämään.
Keskiviikko 4.6.
14.15 Laivavarustamo Tallink irtisanoo Virossa 190 työntekijäänsä. Asiasta kertoo muun muassa Viron yleisradioyhtiö ERR. Lisäksi yhtiö kertoo 800 työntekijän vähentämistarpeesta Latviassa ja Ruotsissa.
Tallinkin hallituksen puheenjohtajan Paavo Nogenen mukaan yhtiö on tähän asti pystynyt välttämään irtisanomiset, mutta nyt on käynyt selväksi, ettei liiketoiminta palaa kesän aikana koronaviruspandemiaa edeltävälle ajalle. Nogenen mukaan yhtiö on tarjonnut joillekin työntekijöille 20 prosentin palkanalennusta irtisanomisten välttämiseksi.
Tallinkin irtisanomiset eivät koske Suomea, sillä suurin osa yhtiön työntekijöistä Suomessa on lomautettuna. Tallink liikennöi Viroon, Suomeen, Ruotsiin ja Latviaan 12 aluksella.
11.00 Suomen bruttokansantuote laskee tänä vuonna seitsemän prosenttia, ennustaa Kuntarahoitus. Ensi vuonna toipuminen jää sen mukaan kolmeen prosenttiin.
Koronapandemian ensivaiheen vaikutukset ovat rahoituslaitoksen mukaan Suomessa jäämässä jonkin verran Keski-Eurooppaa pienemmiksi. Olennaista Suomen toipumiselle Kuntarahoituksen mukaan on, miten rajusti koronakriisi iskee teollisuuteen. Vienti on ennusteen mukaan laskemassa tänä vuonna 14 prosenttia sekä tuonti ja investoinnit molemmat kymmenen prosenttia.
Maanantai 1.6.
15.53 Valmet Automotive käynnistää yt-neuvottelut Uudenkaupungin autotehtaalla. Sopeutustarve on yhtiön mukaan enintään yhteensä 1 210 työntekijää kaikissa henkilöstöryhmissä. Yrityksen mukaan neuvotteluiden takana on koronapandemian vaikutus markkinatilanteeseen.
Perjantai 29.5.
16.45 Euroopan unionin komissio on hyväksynyt Suomen ilmoittaman 120 miljoonan euron tukiohjelman ravintoloille. Hallitus esitti ravintoloille tukea, jolla korvataan niiden sulkemisesta aiheutuneita menetyksiä.
Eduskunta nosti myöhemmin tukisumman 170 miljoonaan euroon.
Ravintoloille myönnettävä tuki koostuu kahdesta osasta. Toisella osalla tuetaan työllistämistä ja toinen on hyvitys toiminnan rajoittamisesta.
Torstai 28.5.
20.37 EU-komissio hyväksyi tänään Suomen valtion 600 miljoonan euron takausohjelman, jolla autetaan merenkulkualan yrityksiä selviytymään koronaviruskriisistä.
Takausohjelma on tarkoitettu sellaisille merenkulkualan yrityksille, jotka ovat Suomen huoltovarmuuden ylläpitämisen kannalta välttämättömiä.
Takauksilla on tarkoitus auttaa näitä yrityksiä kattamaan välittömät käyttöpääomatarpeet, säilyttämään työpaikat sekä varmistamaan riittävä likviditeetti, jotta ne voivat jatkaa toimintojaan merirahtiliikenteen turvaamiseksi. Näin voidaan varmistaa Suomeen tulevat välttämättömät rahtikuljetukset.
16.47 Lomautusten määrä on pysähtynyt toukokuussa korkealle tasolle, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). TEMin tilannekuvan mukaan lomautettujen määrä alkoi kasvaa maaliskuun puolessa välissä, ja kiivain kasvuvaihe oli huhtikuun alkupuolella.
Helmikuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja työttömiä työnhakijoita oli 18 800. Maaliskuun lopussa heitä oli 65 300 ja huhtikuun lopussa 163 700. Tiistaina heitä oli 162 000, eli toukokuun aikana heidän määränsä on jopa supistunut hieman.
Naisia on lomautettu kriisin aikana enemmän kuin normaalioloissa. Lomautetut ovat normaalia nuorempia.
Työnsä menettäneiden joukossa on enemmän keskituloisia kuin normaaliaikoina. Myös nuorten työttömyys on kasvanut keskimääräistä enemmän kriisin aikana.
Yrittäjille on käynyt kalpaten, sillä heitä on jäänyt maalis-huhtikuussa työttömäksi kymmenen kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Heidän osuutensa työttömäksi jääneistä on lähes neljännes.
15.02 EU-komission julkaisemissa talousindikaattoreissa näkyy pieni käänne parempaan viime kuukausien ennätyksellisen pudotuksen jälkeen. EU-komission mukaan luottamus talouteen on toukokuussa osoittanut elpymisen merkkejä sekä euromaissa että laajemmin koko EU:ssa.
Euromaissa luottamuksen palautuminen perustui teollisuuden ja kuluttajien luottamuksen elpymiseen.
Keskiviikko 27.5.
10.07 Nordea ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna seitsemän prosenttia. Ensi vuonna Suomen talous lähtee neljän prosentin kasvuun, pankki arvioi talousennusteessaan.
Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan taloudessa ei ole kaikilta osin paluuta vanhaan ja elpyminen edellyttää uuden keksimistä ja taitoja sopeutua uuteen tilanteeseen. Osalla toimialoista rajoitteet tulevat jatkumaan vielä pitkään, Koivu varoittaa.
9.00: EU-komissia julkistaa tänään esityksensä uudesta jättimäisestä elpymisrahastosta. Suomen osuus 500 miljardin euron suuruiseksi kaavaillusta koronaviruspaketista saattaa nousta 8,5 miljardiin euroon?
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies tukee tänään puitavaa rahastoa, jos kyseessä on lainamuotoinen paketti, ja sillä saadaan Euroopan investoinnit taas nousuun. Lue Häkämiehen haastattelu täältä.
Tiistai 26.5.
12.10: Palkansaajien varmuus oman työn säilymisestä vahvistui juuri ennen koronaa, käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrista.
Viime vuoden talouden positiivinen vire näkyy tuloksissa selvästi. Työpaikkojen henkilöstömäärissä tapahtui kasvua ja irtisanomisten uhka vähentyi.
Palkansaajista peräti puolet sanoi, että oli kehittänyt viime vuonna taitojaan ja osaamistaan tulevaisuutta silmällä pitäen, kun vastaava osuus vuonna 2018 oli 39 prosenttia.
Tutkimukseen vastasi 1 555 palkansaajaa viime syksynä.
Maanantai 25.5
10.45: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa, että Suomen bkt supistuu tänä vuonna kahdeksan prosenttia. Eniten kärsii majoitus- ja ravitsemustoiminta, jonka arvonlisäys laskee lähes 30 prosenttia. Teollisuuden arvonlisäys supistuu yhdeksän prosenttia ja palvelualan kaikkiaan liki seitsemän prosenttia.
Etlan arvio on, että Suomen talous palaa kasvu-uralle ensi vuonna ja yltää neljän prosentin kasvutahtiin.
Perjantai 22.5.
15.10: Japanilainen autovalmistaja Nissan harkitsee 20 000 työpaikan vähennystä maailmanlaajuisesti, kertoo japanilainen uutistoimisto Kyodo. Kyseessä olisi 15 prosentin vähennys yhtiön koko työvoimasta.
Kyodon mukaan työvoiman vähennyksiä suunnitellaan Euroopassa sekä joillakin kehittyvillä markkinoilla. Uutistoimiston mukaan asiasta odotetaan lisätietoa ensi torstaina, jolloin Nissan kertoo viime vuoden tilikautensa päätöksestä.
Koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi yhtiö on joutunut sulkemaan tehtaitaan ja sen myynti on romahtanut.
10.40: Euroopan keskeiset indeksit aloittivat viikon viimeisen kaupankäyntipäivän selvästi miinuksen puolella Aasian pörssien johdattelemina.
Lontoon FTSE 100 johti joukkoa 1,7 prosentin laskulla heti kaupankäynnin alettua. Frankfurtissa nähtiin 1,5 prosentin, Pariisissa 1,4 prosentin sekä Milanossa ja Madridissa kummassakin runsaan prosentin lasku.
Helsingin pörssi oli 20 minuutin jälkeen luisunut noin 1,9 prosenttia.
Keskiviikko 20.5.
15.46: Helsingin Satama lomauttaa koko henkilöstönsä 30 päivän ajaksi sekä tänä että ensi vuonna.
Yhtiö päätti asiasta tiistaina päättyneissä yt-neuvotteluissa. Helsingin Satama kertoo, että koronapandemia ja siihen liittyvät matkustamisrajoitukset ovat vaikuttaneet vahvasti sen liiketoimintaan.
Lomautukset toteutetaan siten, että tänä vuonna henkilökunta lomautetaan 30 päiväksi elokuun alusta vuoden loppuun ulottuvalla ajanjaksolla. Henkilökunta lomautetaan myös 30 päiväksi vuoden 2021 alkupuoliskolla. Yhtiön johto osallistuu sopeuttamistoimiin luopumalla tämän vuoden lomarahoistaan.
10.32: Lentoyhtiö Finnair kertoo sopeuttavansa edelleen kulujaan kysynnän mukaisesti. Aiemmin julkistettujen lomautusten lisäksi yhtiö on tänään ilmoittanut aloittavansa keskustelut lisäsopeutustarpeista, toimitusjohtaja Topi Manner kertoo Finnairin tiedotteessa.
Finnair kertoo tavoittelevansa myös lähes 80 miljoonan euron vuositason pysyviä kustannussäästöjä vuoden 2022 alusta lukien. Säästöjä haetaan muun muassa kiinteistökuluista, koneiden vuokrauskuluista ja palkitsemisrakenteista.
8.38: Eduskunnan talousvaliokunta pohtii tänään hallituksen esitystä siitä, millaisia hyvityksiä ravintoloille maksetaan niiden huhti–toukokuisen sulkemisen vuoksi. Valiokuntaneuvos Teija Miller kertoi STT:lle tiistaina, että valiokunnan mietintö olisi tarkoitus saada tänään valmiiksi.
Esityksen mukaan ravitsemusyrityksille maksettaisiin tukea sen perusteella, paljonko niiden myynti on pienentynyt ravintoloiden sulkemisen vuoksi. Myös työntekijöiden uudelleentyöllistämiseen saisi tukea sen jälkeen, kun ravintolat avataan kesäkuussa.
Lue lisää: Talousvaliokunta käsittelee ravintoloille maksettavia hyvityksiä – mietintö valmistunee tänään
8.34: Konkursseja pantiin tammi-huhtikuussa vireille 986 kappaletta, kertoo Tilastokeskus. Määrä on 8,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin samaan aikaan.
Koronaviruspandemian mahdollinen vaikutus konkurssien määrään ei Tilastokeskuksen mukaan vielä näy alkuvuoden luvuissa. Maaliskuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli edellisvuoden vastaavan ajankohdan tasolla, ja huhtikuussa se väheni lähes kymmenen prosenttia vuoden takaisesta.
Tiistai 19.5.
16.16: EU-komissio kertoo hyväksyneensä Suomen tuen lentoyhtiö Finnairille. Valtio on myöntämässä yhtiölle rahoitustarpeisiin valtiontakauksen 600 miljoonan euron suuruiseen lainaan.
Komission mukaan valtiontakaus kattaisi 90 prosenttia lainasta. Komissio on höllentänyt valtiontukisääntöjä, jotta EU-maat pystyisivät tukemaan koronaviruskriisistä kärsiviä yrityksiä paremmin.
Finnair suunnittelee myös arviolta enintään 500 miljoonan euron osakeantia koronaepidemiasta aiheutuneiden tappioiden ja kulujen paikkaamiseen. Valtio on kertonut valmistelevansa osallistumista pääomitusjärjestelyyn.
Maanantai 18.5.
14.52: Vain yhdeksän prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä arvioi toimivansa kannattavasti kuuden kuukauden kuluttua, ilmenee Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan jäsenkyselystä.
MaRan kyselyssä 15 prosenttia näki yrityksensä puolen vuoden päästä konkurssiuhan alla ja 74 prosenttia näki yrityksensä tavoittelemassa kannattavuutta sopeutustoimien jälkeen.
14.22: Finnair aloittaa kaukolennot useisiin Euroopan ja Aasian kohteisiin heinäkuusta alkaen. Yhtiön kaupallinen johtaja Ole Orvér kertoo tiedotteessa, että yhtiön tarkoituksena on lentää heinäkuussa runsaat 30 prosenttia lentojen normaalista määrästä.
12.57: Finnair on muokannut kaksi laajarunkoista Airbus A330-lentokonetta rahtilentokäyttöön poistamalla penkkejä economy-luokan matkustamosta.
Matkustamossa vapautuva tila käytetään Finnairin mukaan pääasiassa koronavirusepidemian hoitamisessa tarvittavien terveydenhoidon tarvikkeiden kuljettamiseen.
12.52: Halpalentoyhtiö Ryanair arvostelee valtiontukien jakamista lentoyhtiöille. Ryanair pitää tukia laittomina. Myös Finnair on Ryanairin hampaissa. Ryanairin mukaan kilpailutilanne tulee olemaan vääristynyt ennennäkemättömän suurien valtiontukien vuoksi, kun lentoliikenne alkaa palata normaaliksi.
Eniten valtiontukea on luvattu saksalaiselle Lufthansalle, jonka potti on 12,4 miljardia euroa. Finnairille on luvattu 0,7 miljardia euroa.
9.40: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto suhtautuu nihkeästi suunnitelmiin siitä, että ravintoloiden asiakasmääriä ja anniskeluaikoja rajoitetaan. Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa, mutta niihin kohdistuvista rajoituksista ei vielä ole tarkkaa tietoa. Esillä on ollut mahdollisuus, että alkoholin anniskelu lopetettaisiin jo iltayhdeksältä tai että asiakaskapasiteetista saisi käyttää vain puolta. Rajoituksilla ylläpidettäisiin turvavälejä.
9.38: Koronavirus voi aiheuttaa Yhdysvaltain taloudelle 20–30 prosentin romahduksen toisella vuosineljänneksellä, arvioi Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell. Powell myös odottaa työttömyyden nousevan pahimmillaan 20–25 prosenttiin, mikä on korkein taso sitten 1930-luvun laman.
9.36: Vuokramökkien kysyntä on selvässä kasvussa. Yhä useampi toivoo pääsevänsä lomailemaan mökille tulevana kesänä.
Sunnuntai 17.5.
13.14: Finnair vahvistaa, ettei se aloita lentoja Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan vielä kesän 2020 aikana. Finnair kuitenkin kiistää Ylen tiedon, että lentäminen osalle kotimaisista lentoasemista lopetettaisiin ensi kevääseen asti tai jopa kokonaan.
Kyseisten lentojen talvikauden tilannetta arvioidaan elokuussa, sanoo Finnairin myynnistä vastaava johtaja Mikko Turtiainen yhtiön tiedotteessa.
Turtiaisen mukaan reittien täyttöasteet ovat jo ennestään alhaisia, ja koronatilanteen johdosta kysyntä on normaaliakin pienempää.
Yhtiön lennot käynnistyvät heinäkuussa jälleen Turkuun ja Vaasaan. Elokuussa alkavat lennot Ivaloon ja Kittilään ja syyskuussa lennot Kuusamoon ja Tampereelle.
Aamupäivä:
Lentoyhtiö Finnair saattaa lopettaa lentämisen kokonaan useille kotimaisille lentoasemille ensi kevääseen asti, kertoo Yle omien tietojensa pohjalta.
Ylen tietojen päätös koskee lentoja Jyväskylään, Joensuuhun, Kemi-Tornioon, Kajaaniin ja Kokkola-Pietarsaareen.
Yle kertoo, että lentoliikenne näillä asemilla on ollut maaliskuusta alkaen jäissä koronaviruksen aiheuttaman epidemian seurauksena, mutta reitit kyseisille asemille ovat myös Finnairin heikoimmin tuottavia. Ylen mukaan on mahdollista, että lennot näillä kentillä eivät jatku lainkaan.
Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen kertoo, että hänellä ei ole vielä tietoa lentojen kohtalosta.
Hänen mukaansa Finnair on kutsunut huomenna maanantaina koolle palaverin, jossa on määrä kertoa asiasta jotain. Tolosen tietojen mukaan tapaamiseen on kutsuttu mukaan myös muiden kaupunkien johtoa.
Uutinen on herättänyt laajaa keskustelua Suomen poliittisessa johdossa.
Valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan kotimaan yhteyksiä on syytä palauttaa mahdollisimman pian, kun koronasta toivutaan.
– Kaikkinainen spekulaatio maan sisäisten reittien kokonaan lakkaamisesta kannattaa lopettaa ennen edes sen alkamista, Kulmuni toteaa.
Lauantai 16.5.
Työeläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo Kauppalehden Markkinaraadissa, että “olemme nyt historiallisessa vaiheessa, ehkä 15–20 vuoden periodissa, jossa suomalaisten hyvinvointi ei nouse.”
Murto viittaa työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmän raporttiin, jossa arvioidaan koronakriisin vaikutuksia Suomen talouteen ja toimenpiteitä, joilla talouden vaurioita voidaan pienentää.
Varman Murto ei usko, että talouden käynnistämiseen löytyy vippaskonsteja. Pikemminkin edessä on ajautuminen Italian ja Japanin tielle. Valtion velkataakka jää pysyväksi.
Lue lisää täältä: "Kymmenien vuosien savotta edessä" – talousviisaat ennustavat Suomen kasvunäkymille vuosien mittaista jääkautta
Perjantai 15.5.
11.49: Elinkeinoelämän keskusliitto EK vetoaa, että maan hallituksen on tehtävä kaikki toimet talouden nopean toipumisen mahdollistamiseksi. EK:n mukaan Suomessa voidaan itse vaikuttaa siihen, toipuuko maa kriisistä nopeasti vai onko edessä uusi tautiaalto ja hidas palautuminen.
EK arvioi, että nopeassa toipumisessa bruttokansantuote supistuisi tänä vuonna viisi prosenttia. Hidas palautuminen tietäisi 13 prosentin pudotusta.
9.40: Energiayhtiö Fortumin alkuvuosi sujui vakaissa merkeissä ja toimitusjohtaja Pekka Lundmark totesi, ettei koronaviruksella ole toistaiseksi merkittäviä vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan.
Tammi-maaliskuun vertailukelpoinen liikevoitto laski viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna neljä prosenttia ja oli 393 miljoonaa euroa.
8.47: Kiinan talous jatkaa varovaista elpymistään koronakriisin jälkeen. Maan teollisuustuotanto on huhtikuussa lähtenyt jälleen kasvuun ja ylsi 3,9 prosenttia plussalle. Nousu oli odotettua suurempi.
Kuluttajakysyntä on kuitenkin edelleen lamaannuksissa, sillä vähittäismyynti jatkoi laskuaan supistuen huhtikuussa 7,5 prosenttia, mikä oli odotuksia heikompi tulos.
Kiinan kansantalous supistui koronakriisin seurauksena vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 6,8 prosenttia.
8.33: Kahden kuukauden aikana jo 210 000 suomalaista kotitaloutta ja yritystä on hakenut pankeilta lyhennysvapaata lainoihinsa, kertoo Finanssiala. Henkilöasiakkailta on tullut 180 000 hakemusta ja yrityksiltä 30 000.
Torstai 14.5.
13.46: Maailman öljymarkkinat näyttävät vakautuvan, kun koronarajoituksia aletaan purkaa ja tuotannon rajoitukset keventävät ylitarjonnan painetta, arvioi kansainvälinen energiajärjestö IEA. Järjestö ennustaa nyt, että maailman raakaöljyn kysyntä laskee tänä vuonna 8,6 miljoonaa tynnyriä päivässä. Huhtikuussa arvio oli, että laskua kertyisi 9,3 miljoonan tynnyrin edestä.
Viime kuun rajut heilahtelut öljymarkkinoilla alkoivat tyyntyä, kun Saudi-Arabia ja Venäjä lopulta pääsivät sopuun tuotannon leikkaamisesta 9,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä. Kun myrsky markkinoilla oli rajuimmillaan, kävi Yhdysvaltojen viitelaatu WTI:n hinta peräti 40 dollaria miinuksella.
10.35: Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen päättämä yleinen kriisituki on välttämätön ja sen tarve on miljardiluokkaa. Etujärjestö kertoo tiedotteessa, että moni yritys on syvässä ahdingossa koronakriisin takia. Lähes kymmenen prosenttia yrityksistä on menettänyt koko myyntinsä ja lähes 30 prosenttia vähintään puolet.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi aamulla tiedotustilaisuudessa yritysten uudesta tuesta, joka kohdistetaan kaikkein eniten koronaviruksesta kärsiviin yrityksiin. Keskeisiä yksityiskohtia tuesta jäi vielä auki. Lintilän mukaan tukisumma kokonaisuudessaan on jonkin verran alle miljardin.
9.20: Hallitus pääsi sopuun yritysten tukipaketista.Kyseessä on toimialariippumaton yritystuki, joka johdistuu koronan runtelemiin yritystukiin. Tarkoituksena on turvata suomalaiset työpaikat. Tukea saavat yritykset, joiden liikeveaihto on pudonnut merkittävästi koronan aikana. Tuet vaihtelevat 2000 - 200 000 euron välillä. Lisää aiheesta täällä.
8.18: Kuluttajahintojen vuosimuutos oli huhtikuussa -0,3 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Maaliskuussa inflaatio oli 0,6 prosenttia. Inflaation laskun aiheutti muun muassa bensiinin ja korvattavien reseptilääkkeiden hintojen lasku.
Huhtikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten savukkeiden, hedelmien, sähkön ja hoitovastikkeen kallistuminen. Myös maaliskuuhun verrattuna huhtikuussa kuluttajahintojen muutos oli -0,3 prosenttia, mikä johtui lähinnä bensiinin hinnan laskusta.
8.09: Marimekon liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoitto laskivat koronaviruksen seurauksena vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vertailukelpoinen liikevoitto laski yli puolella ja oli 1,2 miljoonaa euroa, oltuaan vuotta aiemmin 2,6 miljoonaa. Liikevaihdosta hupeni kahdeksan prosenttia. Marimekko ennakoi, että koronaviruspandemia saa aikaan merkittävän negatiivisen vaikutuksen liikevaihtoon ja kannattavuuteen tänä vuonna. Tarkkaa arviota ei tässä vaiheessa vielä voi antaa.
Keskiviikko 13.5.
15.45: Koronaepidemia vauhdittaa kesämökkien kauppaa, kun suomalaisten kesäsuunnitelmat keskittyvät entistä enemmän kotimaassa oleiluun, arvioivat kiinteistökaupan asiantuntijat.
OP kertoi keskiviikkona, että osuuspankeista haettiin huhtikuussa lainoja vapaa-ajan asunnon ostamiseen tai rakentamiseen yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.
Tiistai 12.5.
12.48: Keskuskauppakamari vaatii eduskuntaa ainakin kaksinkertaistamaan ravintoloille suunnatun tukipaketin. Hallitus on esittänyt ravintoloille 123 miljoonan euron tukipakettia korvauksena siitä, että ne päätettiin sulkea lähes kahdeksi kuukaudeksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Myös tukiperusteita tulisi Keskuskauppakamarin mukaan tarkastaa. Hallituksen esityksen mukaan ravintoloita tuetaan myynnin menetyksestä niin, että huhtikuun myyntiä verrataan tammi–helmikuun myyntiin. Keskuskauppakamarin mukaan myynnin muutosta pitäisi verrata viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.
5.54: Energian hinnat ovat pudonneet reippaasti alkuvuoden aikana. Asiasta kertoo Uutissuomalainen, joka tarkasteli sähkön, kevytöljyn, dieselin, bensiinin sekä maa- ja biokaasun hintaa.
Eniten on halventunut sähkön tukkumarkkinahinta, joka on jopa puolittunut.
Maanantai 11.5.
17.25: Tulevien eläkkeiden rahoitus on saamassa ison kolauksen koronakriisistä. Vain eläkkeellä jo olevat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä jo ansaittu eläke on turvattu. Työikäisten edessä voi sen sijaan olla heikennyksiä.
Sijoitusmarkkinoiden kyyti on alkuvuonna ollut kylmää. Eläkerahastojen arvo oli viime vuoden lopulla 218 miljardia euroa, mistä oli huvennut kymmenisen prosenttia maaliskuun loppuun mennessä.
14.26: Runsas kolmannes taksiyrittäjistä kertoo menettäneensä liikevaihdostaan yli 80 prosenttia koronakriisin vuoksi vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Taksiliiton jäsenilleen teettämä kysely.
9.40: Koronakriisi tuntuu jo öljyrikkaan Saudi-Arabiankin taloudessa. Maa korottaa arvonlisäveroaan ja leikkaa kansalaisten etuuksia.
Perjantai 8.5.
8.39: Koronavirusepidemian vaikutus asuntokauppaan näkyy nyt siten, että hinnat eivät nouse alkuvuoden tahtiin vaan pysyvät ennallaan. Asia käy ilmi Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL:n kyselystä, johon vastasi 75 prosenttia sen jäsenyrityksistä. SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo tiedotteessa, että toteutuneet hinnat ovat pysyneet kasvukeskuksissa käytännössä ennallaan ja pienemmän kysynnän alueilla laskeneet loivasti.
8.27: Teollisuuden uudet tilaukset laskivat maaliskuussa 9,3 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Tilaukset ovat vähentyneet yhtäjaksoisesti kolme kuukautta.
Uusien tilausten arvon putoaminen oli maaliskuussa selvästi jyrkempää kuin alkuvuonna kokonaisuudessaan. Tammi-maaliskuun aikana tilaukset vähenivät 5,6 prosenttia vuodentakaisesta.
Koronakriisin aiheuttamat rajoitukset tulivat voimaan maaliskuun puolivälissä.
Torstai 7.5
11.30: Vain kourallinen yrityksiä ei halua nostaa myönnettyjä tukia Business Finlandilta. Toistakymmentä yritystä on palauttanut tai jättänyt nostamatta Business Finlandin myöntämiä tukia. STT:n tavoittamista vapaaehtoisesti tukia palauttaneista yrityksistä palauttamista perustellaan sillä, että julkiset varat olisi syytä suunnata koronakriisin hoitoon eikä yritysten kehittämishankkeisiin.
Keskiviikko 6.5.
19.15: Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry kritisoi tuoreeltaan hallituksen ravintoloille myöntämää 120 miljoonan euron tukipakettia. MaRa vaatii, että eduskunta kohottaa korvauksen 350 miljoonaan euroon. MaRan mukaan hallituksen esittämä korvaus ei riitä pelastamaan ravintoloita ja työpaikkoja. Suomen Yrittäjien mukaan kyseessä on tasapainoinen malli, mutta tuki voi jäädä monelle liian pieneksi.
15.08: Pörssisijoittamiseen tarkoitetuista osakesäästötileistä noin neljännes on avattu uusille sijoittajille eli sellaisille, joilla ei aiemmin ole ollut arvo-osuustiliä, kertoo arvopaperikeskus Euroclear Finland.
Yhtiön ylläpitämään arvo-osuusjärjestelmään oli toukokuun alkuun mennessä avattu 100 000 osakesäästötiliä. Näillä tileillä olevien säilytysten arvo oli viime maanantaina 335 miljoonaa euroa. Osakesäästötilit otettiin käyttöön tammikuun alussa.
12.29: EU-komissio ennustaa, että koronaviruspandemian aiheuttama talouden taantuma saa historialliset mittasuhteet tänä vuonna. Ennusteen mukaan euroalueen talous supistuu tänä vuonna yli 7 prosentilla. Suomen talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna yli 6 prosenttia. Komissio arvioi, että Suomen osalta kriisin suurimmat vaikutukset nähdään nyt käynnissä olevalla toisella vuosineljänneksellä.
11.37: Teknologiayhtiö Wärtsilä aloittaa yhteistoimintaneuvottelut ja Suomessa on vaarassa yli 200 työpaikkaa. Yt-neuvotteluiden syynä on organisaatiorakenteen muutos.
10.15: Sampo-konsernin tulos ennen veroja tammi–maaliskuulta oli 162 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 475 miljoonaa euroa.
Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson sanoo tiedotteessa, että konsernin sijoitusomaisuuden markkina-arvo putosi yli miljardi euroa ja näkyvyys eteenpäin on tavanomaista rajoitetumpi koronapandemian takia.
Sammon osakekohtainen tulos oli 0,26 euroa.
09.35: Teräsyhtiö Outokummun liikevaihto tammi–maaliskuussa laski 1 615 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 1 715 miljoonaa euroa. Yhtiön oikaistu liiketulos oli 45 miljoonaa euroa.
09.33: Terveystalon liikevaihto tammi–maaliskuussa laski viime vuodesta 3,9 prosenttia 257,4 miljoonaan euroon. Oikaistu liikevoitto laski 29,4 prosenttia 22,9 miljoonaan euroon.
Tiistai 5.5.
13.10 Uudenkaupungin autotehtaan toimintaa jatkuu tässä kuussa, kertoo Mercedes-Benz tiedotteessa.
Yhtiön mukaan tuotannolle olennaiset alihankintaketjut toimivat jälleen. Mercedes-Benzin mukaan tehdas ilmoittaa tarkemmasta aikataulusta itse.
Maanantai 4.5.
16.27 Koronakriisissä ryvettyneen lentoyhtiö Norwegianin osakkeenomistajat ovat hyväksyneet yhtiön pelastussuunnitelman.
Hyväksytyn suunnitelman puitteissa noin 10 miljardin Norjan kruunun eli 880 miljoonan euron edestä yhtiön velkaa muutetaan pääomaksi, AFP kertoo.
15.11: Suomesta ja Suomeen liikennöivät varustamot odottavat matkustajaliikenteen jatkumista. Varustamot ovat yhdessä laatineet toimenpideohjelman, jolla on tarkoitus varmistaa matkustajaliikenteen turvallisuus.
– Ohjelmaan kuuluu, että vähennetään maksimimatkustajamääriä, kiinnitetään erityistä huomioita satama- ja terminaalitoimintaan, ja laivoilla ravintoloita otetaan rajoitetusti käyttöön, Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kertoo.
13.22: Mediayhtiö Ilkka-Yhtymän tulos kääntyi alkuvuonna tappiolle. Oikaistu oman toiminnan liiketulos oli tammi-maaliskuussa 228 000 euroa tappiolla, kun se vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana oli 338 000 euroa voitolla. Toimitusjohtaja Olli Pirhonen kertoo, että koronavirusepidemiasta aiheutunut poikkeustilanne on vaikuttanut merkittävästi ilmoitusmyyntiin ja painopalveluihin.
Perjantai 1.5.
7.59: Verkkokauppajätti Amazon kertoi torstaina tuloksensa syöksyneen maailmanlaajuisen koronaviruspandemian seurauksena. Yhtiön mukaan tulos laski tammi-maaliskuussa vuodentakaisesta 29 prosenttia ollen 2,5 miljardia dollaria eli noin 2,3 miljardia euroa.
Yhtiön liikevaihto kuitenkin nousi 26 prosentilla yli 75 miljardiin dollariin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ihmisten sulkeuduttua pandemian takia koteihinsa. Kulutus on siirtynyt pandemian takia verkkokauppaostoihin ja viihteeseen, joista molemmista Amazon hyötyy.
6.20: Teknologiayhtiö Apple onnistui koronaviruspandemian aiheuttamista vaikeuksista huolimatta pitämään tammi–maaliskuun tuloksensa lähes viime vuotta vastaavalla tasolla.
Liikevaihto kasvoi noin prosentin 58,3 miljardiin dollariin eli noin 53,6 miljardiin euroon. Tulos puolestaan laski 11,7 miljardista dollarista 11,2 miljardiin.
Torstai 30.4.
13.38: Euroalueen bruttokansantuote sukelsi tammi-maaliskuussa 3,8 prosenttia edeltävästä vuosineljänneksestä, kertoo EU:n tilastovirasto Eurostat. Koko EU:ssa talous supistui 3,5 prosenttia.
Pudotus on jyrkin sen jälkeen, kun Eurostat alkoi koota koko EU:n laajuisia bkt-tilastoja vuonna 1995.
Eurostatin mukaan taustalla ovat tiukat toimenpiteet koronakriisin rajoittamiseksi jäsenmaissa. Rajoitukset ovat vaikuttaneet voimakkaasti taloudelliseen toimeliaisuuteen maaliskuusta lähtien.
Vuoden takaiseen verrattuna euroalueen talous supistui 3,3 prosenttia ja koko EU:ssa 2,7 prosenttia.
8.50: Tavarataloyhtiö Stockmannin tulos oli selvästi tappiollinen alkuvuonna. Tammi-maaliskuussa oikaistu liiketulos oli 29,4 miljoonaa euroa pakkasella. Vuosi sitten tappio oli 20,6 miljoonaa euroa.
Koronavirustilanne kuitenkin merkittävään asiakasmäärien vähentymiseen. Maaliskuussa yhtiön myynti laski lähes 50 prosenttia.
7.11: Kuluvan vuoden toisesta neljänneksestä tulee koronaviruksen vuoksi talouden osalta Yhdysvaltojen kaikkien aikojen huonoin. Näin sanoo Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell.
– Näemme vielä toisen neljänneksen talouslukuja, jotka ovat huonompia kuin mitä olemme koskaan nähneet taloudessamme, Powell sanoi CNN:n mukaan.
Powellin mukaan toipuminen kriisistä on pitkä ja tuskainen, mutta jo kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa voidaan nähdä talouden alkavan taas kasvaa, kun yritykset aloittavat toimintansa uudelleen. Koronavirusta edeltävälle tasolle ei kuitenkaan ylletä vielä pitkään aikaan.
5.30: Norja leikkaa öljyntuotantoaan tämän vuoden loppuun. Sen on tarkoitus vakaannuttaa öljyn hintaa, joka on romahtanut etenkin koronakriisin seurauksena. Kesäkuussa tuotantoa leikataan päivittäin 250 000 tynnyrillä. Sen jälkeen 134 000 tynnyrillä, kertoo maan öljyministeriö.
Useiden uusien öljykenttien käyttöönottoa tullaan myös lykkäämään.
Keskiviikko 29.4.
12.16: Luottamus talouteen on romahtanut huhtikuussa sekä euromaissa että laajemmin koko EU:ssa, käy ilmi EU-komission talousindikaattoreista. Luottamusta kuvaavat indikaattorit ovat lähes yhtä matalalla kuin suuren taantuman aikaan maaliskuussa 2009.
Työllisyysodotuksia kuvaava indikaattori on vajonnut mittaushistoriansa alhaisimmalle tasolle.
Huhtikuussa rikkoutui myös edellisen kuukauden ennätys jyrkimmästä kuukausitason laskusta luottamuksessa.
11:51: Rakentamisen näkyvät synkistyvät loppuvuodesta, kertoo Rakennusteollisuus (RT). RT:n jäsenyrityksilleen tekemässä toisessa koronakyselyssä neljännes vastaajista totesi tilaajien lykänneen hankkeitaan tai tilauksiaan.
10.00: Postin oikaistu liiketulos kasvoi tammi-maaliskuussa 12,6 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 12,2 miljoonasta. Yhtiön liikevaihto laski noin kolme prosenttia 384,2 miljoonaan euroon. Yhtiön mukaan koronaviruspandemia alkoi vaikuttaa liiketoimintaan negatiivisesti maaliskuussa, vaikka paketti- ja verkkokauppa hyötyi verkkokaupan kasvusta.
9.50: Valtio valmistelee osallistumista Finnairin suunnittelemaan pääomitusjärjestelyyn. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut, että eduskunnalta haetaan enintään 700 miljoonan euron suuruista valtuutta Finnairin pääomitusjärjestelyihin osallistumiseksi sisältäen nyt suunnitellun osakeannin sekä Finnairin mahdolliset muut pääomitusjärjestelyt.
7.55: Pankkikonserni Nordean liikevoitto laski tammi-maaliskuussa 599 miljoonaan euroon. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 621 miljoonaa euroa.
Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen sanoo tulostiedotteessa, että pankin tulokseen on oltava tyytyväinen koronaviruksen aiheuttamissa haastavissa markkinaolosuhteissa.
5.50: Lentoyhtiö Finnair julkaisee tänään vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksensa. Ensimmäistä vuosineljännestä pidetään yleisesti heikkona lentoliikenteelle, mutta nyt tilannetta on toden teolla sotkenut koronaviruksen aiheuttama kysyntäpula.
Muiden lentoyhtiöiden tavoin Finnair on leikannut liikennöintinsä määrää koronakriisin takia rajusti. Yhtiö kertoi maaliskuussa, että se vähentää liikennöintiään noin 90 prosentilla normaalikapasiteetista huhtikuun alusta siihen asti, kunnes tilanne parantuu.
5.45: Yhdysvalloissa kuluttajien luottamus talouteen romahti huhtikuussa koronaviruspandemian seurauksena.Tuoreen luottamusindeksin pisteluku oli 86,9, kun se oli maaliskuussa 118,8. Jo maaliskuussa luottamus oli koronaviruksen takia laskussa.
Yhdysvalloista on kuulunut viime viikkoina jatkuvasti synkkiä talousuutisia, kun tuotanto on supistunut koronarajoitusten takia nopeasti ja työttömien määrä on kasvanut ennätystahtia.
5:30: Elektroniikkajätti Samsung Electronicsin tulos heikkeni ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
Maailman johtavan matkapuhelinvalmistajan nettotulos oli tammi-maaliskuussa 3,1 prosenttia heikompi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Samsungin mukaan koronavirus on osasyy heikennykseen, mutta pandemian todelliset vaikutukset nähdään vasta toisella neljänneksellä.
Tiistai 28.4.
10.41: Pohjoismainen lentoyhtiö SAS suunnittelee vähentävänsä jopa 5 000 työpaikkaa koronakriisin takia. Määrä vastaa noin 40:tä prosenttia yhtiön henkilöstöstä.
Yhtiö perustelee leikkauksia sillä, että sen täytyy sopeutua vähentyneeseen kysyntään. Toimitusjohtaja Rickard Gustafsonin mukaan kysynnän palautuminen kriisiä edeltävälle tasolle vie vuosia.
Vähennettävistä työpaikoista noin 1 900 on Ruotsissa, 1 300 Norjassa ja 1 700 Tanskassa, yhtiö kertoo tiedotteessa.
8.22: Keskon vertailukelpoinen liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 65,1 miljoonaan euroon, kun se oli viime vuoden vastaavana ajankohtana 57,5 miljoonaa euroa.
Kyseessä on paras ensimmäisen vuosineljänneksen tulos koronaviruspandemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta, kertoo pääjohtaja Mikko Helander tiedotteessa.
Liikevaihto oli runsaat 2,5 miljardia euroa, ja se kasvoi vertailukelpoisesti neljä prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta.
7.02: Koronaviruspandemiasta johtuva eristäytyminen maksaa Suomelle 1,2 miljardia euroa viikossa, arvioi Keskuskauppakamari. Keskuskauppakamarin talouskatsauksen mukaan karanteenit muuttavat ihmisten kulutuskäyttäytymistä, aiheuttavat tulonmenetyksiä yrityksille, työttömyyttä ihmisille ja pahimmassa tapauksessa konkurssiaallon.
Kriisin pitkittyessä jopa pankki- ja vakuutussektori voivat olla uhattuina, Keskuskauppakamari varoittaa.
6.58: Öljynhinta on maanantain syöksyn jälkeen jälleen laskussa Aasian aamukaupassa. Yhdysvaltain WTI-raakaöljylaadun hinta elpyi hieman loppuviikosta, mutta sukelsi taas maanantaina 25 prosenttia.
Viikko voi tuoda tullessaan myös lisää huonoja uutisia markkinoille, sillä Yhdysvalloissa julkaistaan paljon talouslukuja, joiden odotetaan olevan synkkiä.
Maanantai 27.4.
14.27: Halpalentoyhtiö Norwegianin talousvaikeudet pahenevat koronakriisin myötä.
Yhtiö kertoo päivitetyssä saneeraussuunnitelmassaan, että se maksaa juuri nyt vain välttämättömät laskut voidakseen jatkaa toimintaansa.
Yhtiö ilmoittaa, ettei ellei se saa valtion takaamia 2,7 miljardin kruunun (240 miljoonan euron) lainoja toukokuun puoliväliin mennessä, tyhjenee kassa kokonaan.
Norwegianin pörssikurssi on vuoden alun jälkeen laskenut 90 prosenttia.
13.40: Teräsyhtiö SSAB:n liikevoitto laski tammi-maaliskuussa 31,6 miljoonaan euroon oltuaan vuosi sitten 154 miljoonaa. Yhtiö toteaa osavuosikatsauksessaan, että teollisuuden hidastuminen vähentää teräksen kysyntää, joten näkymät ovat tavallista epävarmemmat.
13.35: Sekä kuluttajien että yritysten luottamus romahti huhtikuussa koronakriisin myötä, ilmenee Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattoreista.
Kuluttajien luottamus vaipui huhtikuussa kaikkien aikojen pohjanoteeraukseen, kertoo Tilastokeskus. Indikaattori vajosi lukemaan -13,9, kun se maaliskuussa oli -7,1.
Samalla kun kuluttajien luottamus rojahti, myös elinkeinoelämän luottamus ja suhdannenäkemys laski 1990-luvun laman tasolle, ilmenee EK:n suhdannebarometrista. Suhdanneodotukset sukelsivat saldolukuun -59.
1990-luvun laman pohjalukema oli -75, joka kohdattiin vuonna 1990 lopussa.
11.00: Lähes kolme neljännestä suomalaisista selviytyy asumismenoistaan koronakriisistä huolimatta, ilmenee Nordean teettämästä kyselystä.
Joka neljäs kokee kuitenkin tilanteensa hankaloituneen. Ongelmia kokevat erityisesti nuoret, lapsiperheet ja vuokralla asuvat.
Kuusi prosenttia vastanneista ilmoitti hakeneensa pankista lyhennysvapaata asuntolainaansa koronakriisin takia. Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS huhtikuun alkupuolella. Kyselyyn vastasi 1 132 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.
8.11: Elinkeinoelämän luottamus ja suhdannenäkemys on laskenut 1990-luvun laman tasolle, ilmenee EK:n suhdannebarometrista. Barometrin mukaan suhdanneodotukset ovat romahtaneet saldolukuun -59. 1990-luvun laman pohjalukema oli -75, joka kohdattiin vuonna 1990 lopussa.
8.07: Kuluttajien luottamus romahti huhtikuussa kaikkien aikojen pohjanoteeraukseen, kertoo Tilastokeskus. Indikaattori vaipui lukemaan -13,9, kun se maaliskuussa oli -7,1. Huhtikuun lukema on mittaushistorian eli vuosien 1995–2020 synkin.
6.54: Viikon alku näyttää jälleen uutta laskua öljynhintaan. Yhdysvaltain WTI-viitelaadun hinta oli Aasian aamukaupassa yli 9 prosentin laskussa. Barrelihinta oli 15,36 dollaria. Pohjanmeren Brent-laatu puolestaan oli reilun 3 prosentin laskussa 20,75 dollarin barrelihinnalla. Hinnanlaskun keskeisenä syynä on koronaviruspandemian vuoksi laskenut kysyntä. Öljyntuottajamaat ovat sopineet tuotantoleikkauksista, mutta ylituotantoa on siitä huolimatta. Erityisesti Yhdysvalloissa öljylle ei meinaa riittää varastotilaa. Viime maanantaina WTI-viitelaadun hinta teki ennennäkemättömän sukelluksen, kun sen hinta vajosi miinukselle.
Lauantai 25.4.
21.20: Poikkeuksellinen korona-aika voi luoda mahdollisuuksia hämäräperäisille toimijoille, varoittaa Verohallinto. Se on laatinut tarkistuslistan, jonka avulla sopimuskumppanin luotettavuutta voi arvioida.
– Rikolliset suuntaavat poikkeavissa tilanteissa usein nopeasti toimialoille, joilla ansaintamahdollisuudet ovat hyvät, tässä tapauksessa esimerkiksi konsultointialalle sekä terveydenhuollon tarvikekauppaan, Verohallinto kirjoittaa tiedotteessaan. Lue lisää täältä.
Perjantai 24.4.
16.55: Venäjän keskuspankki ennakoi maan talouden supistuvan 4–6 prosenttia tänä vuonna.
Koronavirus ja öljyn hinnan romahdus hyydyttävät maan talousnäkymiä, pankki toteaa lausunnossaan.
Pankki uskoo, että kasvu pääsee vauhtiin taas ensi vuonna, yltäen 2,8–4,8 prosentin tahtiin. Öljyn hinnan pitäisi pankin arvion mukaan nousta ensi vuonna 35 dollariin tynnyriltä ja 45 dollariin vuonna 2022.
Keskuspankki laski samalla ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä 5,5 prosenttiin ja totesi, että korkoa saatetaan alentaa vielä lisää.
15.45: Toimihenkilöliitto Erton tekemän kyselyn mukaan lähes kolmasosa työntekijöistä sanoo olevansa joko jo lomautettu tai kokee olevansa lomautusuhan alla. Tämä saattaa tarkoittaa jopa 780 000 palkansaajan lomauttamista koronakriisin vuoksi.
Kaksitoista prosenttia palkansaajista on jo saanut lomautusilmoituksen koronakriisin seurauksena. Yhdeksäntoista prosenttia pitää lomautusta lähiaikoina mahdollisena.
Erton puheenjohtajan Juri Aaltosen mukaan lomautukset ja taloudellinen epävarmuus saattavat hyvinkin johtaa erilaisiin lieveilmiöihin, kuten perheväkivaltaan, mielenterveysongelmiin ja päihteiden käyttöön.
Erto kysyi huhtikuussa tuhannelta työssä käyvältä 18–63-vuotiaalta palkansaajalta koronakriisin vaikutuksista työhön ja toimeentuloon.
14.26: Teollisuusliitto aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Neuvottelut koskevat yhteensä 224:ää liiton palveluksessa olevaa ja voivat johtaa enintään 90 päivää kestäviin lomautuksiin.
Syy lomautustarpeeseen on koronaepidemiasta aiheutunut poikkeustilanne. Liiton kaikki jäsentilaisuudet on peruttu kesäkuun loppuun saakka.
Liiton jäsenmaksutulot jäävät laajojen lomautusten vuoksi huomattavasti normaalia pienemmiksi. Liiton jäseniltä ei peritä jäsenmaksua lomautuksen tai työttömyyden aikana.
14.14: Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera on nostamassa yrityslainojen takausosuuttaan enimmillään 90 prosenttiin nykyisestä 80 prosentista. Pankkilainojen takaukset on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille, joiden käyttöpääoman tarve on lisääntynyt koronakriisin vuoksi.
Finnvera kertoo edellyttävänsä, että hyöty takausosuuden nostamisesta kohdistuu suoraan rahoitettaville yrityksille. Finnvera on myöntänyt yli 3 000 uutta takausta yritysten pankkilainoille maalis–huhtikuun aikana.
11.20: Palvelualojen yritysten arviot koronakriisin vaikutuksista ovat muuttuneet yhä synkemmiksi, ilmenee työnantajaliitto Paltan tekemästä kyselystä yrityksille. Kyselyyn vastanneista yrityksistä kaksi kolmasosaa on lomauttanut tai tulee lomauttamaan työntekijöitä. Paltan mukaan lomautettavaksi joutuu arviolta noin 215 000 ihmistä.
Yrityksistä kahdeksan prosenttia arvioi olevansa kolmen kuukauden kuluttua konkurssiriskissä ja yksi prosentti uskoo lopettavansa toimintansa. Toisaalta 88 prosenttia yrityksistä ennakoi toimintansa jatkuvan myös kolmen kuukauden kuluttua. Kysely tehtiin 17.–20. huhtikuuta, ja siihen vastasi 220 yrityksen toimitusjohtajaa.
11.18: Journalistiliitto pitää välttämättömänä, että valtio tukee koronakriisin vuoksi vaikeuksiin ajautunutta mediaa. Liitto esittää, että mediatukea tulisi kohdistaa ensi sijassa kriisiyrityksiin, jotka ovat kärsineet ilmoitusten vähenemisestä eniten.
Kriisiavun jälkeen pitää liiton mukaan siirtyä hyvin nopeasti seuraavaan vaiheeseen, jossa keskitytään uutis- ja sisällöntuotannon tukemiseen. Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää parhaillaan, miten koronakriisin vuoksi vaikeuksiin ajautunutta mediaa voisi tukea.
8.03 Pankeille on tullut yhteensä noin 165 000 hakemusta lainanlyhennysvapaista koronatilanteen aikana, kertoo Finanssiala. Henkilöasiakkailta hakemuksia on tullut noin 142 000 ja yrityksiltä reilut 23 000 kappaletta 16. maaliskuuta–21. huhtikuuta.
8.02 Öljyn hinnan elpyminen alkuviikon ennätysalhaisista lukemista jatkuu. Aasian perjantain aamukaupankäynnissä Yhdysvaltain WTI-raakaöljylaadun hinta nousi reilut neljä prosenttia yli 17 dollariin tynnyriltä. WTI:n hinta oli noussut torstaina Yhdysvalloissa 20 prosenttia.
Yhdysvaltain öljyhinta putosi alkuviikosta ensimmäistä kertaa historiassa pakkasen puolelle. Syynä on koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen kysynnän romahtaminen, jonka seurauksena öljyvarastot Yhdysvalloissa ovat uhanneet täyttyä.
Öljyntuottajamaiden tekemät leikkaukset tuotantoon sekä Yhdysvaltain ja Iranin välinen nokittelu ovat kuitenkin saaneet hinnan hienoiseen nousuun.
Torstai 23.4.
14.37: Hallitus esittää kuluttajansuojalakiin muutosta, jolla kuluttajaluotoille asetettaisiin väliaikainen 10 prosentin korkokatto covid-19-epidemiaan liittyvän poikkeustilan vuoksi.
Samalla kuluttajaluottojen suoramarkkinointi ja luotonvälittäjien palvelujen suoramarkkinointi kiellettäisiin väliaikaisesti.
Lakimuutoksella halutaan varmistaa, että kuluttajilta poikkeustilanteessa perittävät luottojen korot pysyvät maltillisina.
Muutos on tarkoitus saada voimaan vappuna, ja sen on määrä pysyvä voimassa vuoden loppuun asti.
11.20: Korovirus on iskenyt myös ohjelmistoalan bisnekseen. Peräti 70 prosenttia ohjelmisto- ja ohjelmistovetoisista yrityksistä kertoo vaikeuksista uusien asiakkuuksien solmimisessa ja asiakkaat siirtävät myös jo sovittuja projekteja.
Ohjelmistoala on ollut vuosia Suomen talouden toimialojen kovin kasvaja.
– Kielteiset vaikutukset ovat alallemme ainutlaatuisen voimakkaita, summaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
11.10: Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ehdottavat yhdessä hallitukselle toimia, joilla autetaan yritykset ulos koronakriisistä ja pelastetaan suomalaisten työpaikat.
Järjestöt ehdottavat muun muassa helpotuksia työnantaja- ja eläkemaksuihin. Valtion pitäisi myös maksaa yksityisen sektorin työnantajien puolesta työnantajan sairausvakuutusmaksut ja työnantajan työttömyysvakuutusmaksut kesäkuun alusta vuoden loppuun.
11.00: Laivayhtiö Viking Line toteaa, että konsernin toimintaedellytykset ovat heikentyneet tuntuvasti koronavirusepidemian takia. Yhtiö kertoo alkuvuoden toimintakatsauksessaan, että matkustajamäärät laskivat helmikuussa ja vähenivät voimakkaasti maaliskuussa.
Tällä hetkellä Vikingin seitsemästä aluksesta vain neljä on liikenteessä, Huoltovarmuuskeskuksen korvauksen tuella.
8.31: Suomessa työllisyys kääntyi laskuun maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus. Työllisyysasteen trendi oli 72,9 prosenttia ja työttömyysasteen trendi 6,6 prosenttia. Työllisiä oli maaliskuussa runsaat kaksi miljoonaa, mikä on 21 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli vajaat 200 000 eli 6 000 enemmän kuin viime vuonna.
5.52: Euroopan keskuspankki on päättänyt, että se hyväksyy myös roskalainaluokkaan heikentyneet velkakirjat vakuudeksi myöntäessään lainoja. EKP:n hallintoneuvosto sopi, että lainanottajien luottokelpoisuus arvioidaan 7. huhtikuuta vallinneen tilanteen mukaan. Näin tulevat luottoluokituksen alennukset eivät vaikuta valtioiden ja pankkien lainansaantiin. Linjaus on voimassa syyskuuhun 2021.
Koronaviruksen aiheuttama ennennäkemätön isku taloudelle tuo todennäköisesti mukanaan rutkasti luottoluokitusten alennuksia. Asiantuntijoiden mukaan EKP:n päätös on suunniteltu etenkin Italian auttamiseksi, sillä koronaviruksen pahoin runteleman maan joukkolainat saattavat lähiaikoina luisua roskaluokkaan.
5.21 EU-maiden johtajat keskustelevat tänään videokokouksessaan koronaviruskriisistä. Puheenaiheena on erityisesti kriisiä seuraava taloudellinen jälleenrakentaminen, jonka mittakaavaksi on julkisuudessa arvioitu jopa noin 1 500 miljardia euroa. Kokouksen alla on ollut esillä monenlaisia ideoita, kuten suuren elpymisrahaston perustaminen.
Keskiviikko 22.4.
13.30: Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan on tarkoituksenmukaista, että yritysten tukemiseen koronakriisissä käytetään olemassaolevia kanavia. Poikkeusoloissa on hänen mukaansa perusteltua tukea yrityksiä sekä suorilla tuilla että takauksilla. Oleellista on, että tuki menee perille riittävän nopeasti, katsoo Rehn.
10.41: Oikeuskanslerille on tullut useita kanteluja Business Finlandin myöntämistä yritystuista. Kyse on erityisrahoituksesta, jota on myönnetty koronaviruskriisin vuoksi.
9.50: Suomessa pantiin tammi-maaliskuussa vireillä kaikkiaan 772 konkurssia, mikä on 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, kertoo Tilastokeskus. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan reilut 3 400. Koronakriisin vaikutusta ei vuoden ensimmäisen neljänneksen luvuissa vielä ole havaittavissa, Tilastokeskus toteaa. Maaliskuussa vireille pantiin saman verran konkursseja kuin viime vuonna.
8.30 Pohjanmeren Brent-öljyn hinta on sukeltanut yli 12 prosenttia alle 17 dollariin tynnyriltä. Myös Yhdysvaltojen WTI-viitelaadun hinta lähti nousupyrähdyksen jälkeen uuteen laskuun.
WTI:n toukokuussa toimitettava öljy teki maanantaina ennennäkemättömän sukelluksen, kun sen hinta vajosi yli 40 dollaria miinukselle.
Hintakriisiä on pahentanut Saudi-Arabian ja Venäjän välinen hintasota. Ne ja muut suuret öljyntuottajat pääsivät aiemmin huhtikuussa yhteisymmärrykseen toimista hintaromahduksen pysäyttämiseksi.
Sopimus ei kuitenkaan ole tuottanut toivottua tulosta ja hinnat ovat jatkaneet syöksyään
5.52: Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt yli 480 miljardin dollarin hätäapupaketin. Paketilla tuetaan pienyrityksille suunnattua lainaohjelmaa sekä rahoitetaan sairaaloita ja koronavirustestausta.
Niin republikaanit kuin demokraatit kannattivat pakettia. Edustajainhuoneen on määrä hyväksyä paketti torstaina.
Viime kuun lopussa maassa hyväksyttiin 350 miljardin dollarin paketti, joka tuki lähinnä yrityksiä palkanmaksussa. Paketin varat kuitenkin hupenivat nopeasti. Yhdysvalloissa 22 miljoonaa ihmistä on jäänyt työttömäksi koronaviruskriisin takia.
Uusimmat
-
22:09
Suomen ja Saksan välisen merikaapelin korjaamisesta uutta tietoa
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
21:05
Diandralle kutsu Linnan juhliin: "Suunnaton ilo ja kunnia"
-
21:00
Venäjä halusi välttää ydinsodan mahdollisuuden: Varoitti Yhdysvaltoja kokeellisesta ohjushyökkäyksestä Ukrainaan
-
20:53
Perttu Hyvärinen syrjään: "Huonompia uutisia"
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
20:06
Kemissä tehtiin historiallinen ennätys: Jari vei vedet rannasta
-
20:05
Grahn-Laasonen: Nikotiinipussien maut rajataan kahteen
-
20:00
Salkkarit-kurkistus julki! Hahmo herää toisen vierestä
-
Lataa lisää