Luolan uumenista uskomaton löytö: Perustavanlaatuista teknologiaa 50 000 vuoden takaa – tekijä ei nykyihminen, mutta sama tekniikka edelleen käytössä

Neandertalinihminen
EPA
Julkaistu 12.04.2020 18:50
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Kaakkois-Ranskassa sijaitsevan luolan uumenista on tehty merkittävä löytö.

Yhdysvaltalaisen Kenyon Collegen asiantuntijan Bruce Hardyn johtama ryhmä kaivoi luolassa maata päästäkseen käsiksi 50 000 vuotta vanhaan kerrostumaan. Tutkijaryhmä löysi syvältä maan alta työkaluna käytetyn kiven palan.

Mikroskooppitutkimuksissa kiven alapuolelta havaittiin pieni pätkä narua. Pätkä oli vain kuutisen milliä pitkä ja 0,5 milliä paksu. Pienestä koostaan huolimatta löytö on merkittävä, sillä se on vanhin koskaan löydetty narun pätkä.

Löydöstä uutisoivan New Scientist -sivuston mukaan löytö antaa viitteitä siitä, että neandertalinihmiset osasivat kiertää kuituja yhteen tehdäkseen niistä nyörejä. Tämä taas kielii siitä, että neandertalinihmiset olisvat osanneet valmistaa myös verkkoja, laukkuja, vaatteita ja köysiä.

Tutkijaryhmän edustaja toteaa, että kuituja kiertämällä valmistettu narunpätkä edustaa perustavanlaatuista teknologiaa. Täsmälleen sama tekniikka on edelleen käytössä ihmisten tekemissä naruissa.

Bordeaux`n yliopiston tutkija pohtii, että nykyihminen onkin saattanut aikoinaan oppia taitoja neandertalinihmisiltä

Tuoreimmat aiheesta

Historia