Luonnos paljastaa: Näin rahapelit muuttuvat, kun Veikkauksen monopolia raotetaan

Peliyhtiöt lupaavat torjua haittoja, kun Suomi muuttaa uhkapelisääntöjä 2:04
Peliyhtiöt lupaavat torjua haittoja, kun Suomi muuttaa uhkapelisääntöjä.

Parin vuoden päästä rahapeliyhtiö Veikkaus kilpailee netissä muiden yhtiöiden kanssa uhkapelaajien euroista, jos uusi rahapelilaki toteutuu luonnoksen mukaisesti. 

Uusi rahapelilaki sallisi toteutuessaan, että Suomeen tulisi vedonlyönnille ja netin rahapeleille toimiluvat, joita voisi jakaa muillekin kuin Veikkaukselle. Sisäministeriö lähetti keskiviikkona lakiluonnoksen lausuntokierrokselle.

Luonnoksen mukaan laki sallisi, että muut yhtiöt voisivat luvan turvin paitsi myydä myös osin markkinoida tiettyjä rahapelejään Suomessa. Sisäministeriön tiedotteen mukaan Veikkauksen monopoli säilyisi yhä jatkossakin esimerkiksi lottopeleissä ja raaputusarvoissa.

Sosiaalisen median vaikuttajat eivät kuitenkaan saisi luonnoksen perusteella jatkossakaan tehdä omilla somekanavillaan kaupallista yhteistyötä rahapeliyhtiöiden kanssa, jos uusi rahapelilaki toteutuisi luonnoksen mukaan.

Tunnistautuminen peliehtona

Rahapelilain uudistaminen on kirjattu Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen hallitusohjelmaan, ja lakiesityksessä sen tavoitteeksi on kirjattu rahapelaamisesta koituvan haitan ehkäisy. Uudistuksen taustalla on myös se, ettei Veikkauksen monopoli ole nykyisinkään pitänyt netin rahapeleissä.

Rahapelilain luonnoksessa arvioidaan, että Veikkauksen markkinaosuus on digitaalisessa rahapelaamisessa noin 50 prosenttia.

Niin sanotulla lisenssi- eli toimilupamallilla tavoitellaan sitä, että muut, nykyisin järjestelmän ulkopuoliset rahapelejä netissä tarjoavat yhtiöt tulisivat sääntelyn piiriin. Luvat myöntäisi ja niitä valvoisi uusi lupa- ja valvontavirasto, joka toimisi valtiovarainministeriön alaisuudessa.

Toimiluvan ehtojen rikkomisesta voisi lakiluonnoksen mukaan seurata rahapelien kieltäminen tai toimiluvan peruuttaminen. Luonnoksen perusteella rahapelaamisen lupaehtona olisi, että pelaamisen pitäisi olla tunnistautunutta.

Tuotoista 22 prosentin vero

Lupajärjestelmä mahdollistaa myös sen, että nettipeliyhtiöiden tuotoista tulisi osa valtion kassaan.

Yhtiöiltä perittäisiin sisäministeriön tiedotteen mukaan vuosittain valvontamaksu, minkä lisäksi lakiluonnoksen mukaan yhtiöiden pelituotoista pitäisi maksaa 22 prosentin vero. Pelaajien rahapeleistä saamat voitot säilyisivät luonnoksen mukaan verovapaina, jos ne ovat peräisin toimilupajärjestelmän piiriin kuuluvalta yhtiöltä.

Uusille yrityksille tarjottava rahapelitoimilupa olisi lakiluonnoksen mukaan voimassa enintään viisi vuotta kerrallaan. Lisäksi peleissä käytettäville peliohjelmistoille tulisi myös oma lupajärjestelmänsä.

Ministeriön mukaan tavoitteena on, että uuden lain sallimia toimilupia voisi hakea vuoden 2026 alusta ja luvanvarainen pelitoiminta alkaisi vuonna 2027.

Lue myös:

    Uusimmat