THL paljasti ikävän totuuden: Peliautomaatteihin hävitään eniten rahaa huono-osaisten alueilla

Veikkauksen rahapeliautomaatteihin hävitään eniten rahaa alueilla, joissa huono-osaisuus on yleisintä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.

THL:n erikoistutkija Jani Selin kertoo STT:lle, että tutkimusta varten saaduista tiedoista selviää, miten Veikkaus on pelikoneitaan sijoitellut ja kuinka paljon eri postinumeroalueilla asuvat ovat hävinneet rahaa niihin. 

Tutkimuksessa yhdistettiin Tilastokeskuksen alueellisia väestötietoja sekä tarkkoja rahapeliautomaattipelaamisen kulutustietoja.

Tutkimustulokset osoittavat, että tappiot voivat huono-osaisilla alueilla olla jopa kymmenkertaiset paremmin voiviin alueisiin verrattuna.

– Siellä, missä on vähän koneita ja korkea sosioekonominen asema, tappiot ihmistä kohden vuodessa ovat 3–4 euron luokkaa. Toisessa ääripäässä päästään noin kolmeenkymmeneen euroon, Selin kertoo.

Tuloksista voi myös nähdä, että huono-osaisilla alueilla rahapeliautomaatteja on enemmän saatavilla. THL ei kuitenkaan halua julkistaa alueiden tarkempia sijainteja.

– Joillakin alueilla voi olla jo entuudestaan huono maine, emmekä halua kärjistää sellaista mielikuvaa.

Tutkimusaineisto on kerätty vuoden 2022 aikana, ja se perustuu THL:n Veikkaukselta saamiin tietoihin. Myöhemmin tänä vuonna THL julkaisee vielä tutkimustietoa, jossa asiaa on selvitetty pääkaupunkiseudulla tarkemmin postinumeroalueittain.

Tunnistautuminen helpottaa tutkimusta

Huono-osaiseksi alue lasketaan silloin, jos sen tulotaso on matala ja jos suurella osalla asukkaista on vain peruskoulutus ja jos alueella on paljon työttömiä. Selin mainitsee määritelmän olevan yleisesti käytössä alan tutkimuksessa, ja esimerkiksi Helsingin kaupungilla on käytössä vastaavanlaisiin muuttujiin perustuva huono-osaisuusindeksi.

Datan keräämisen mahdollistaa se, että nykypäivänä pelikoneita pelaamaan mielivän on tunnistauduttava. Vaatimus tunnistautumisesta on löytynyt laista vuodesta 2019, mutta Veikkaus on ottanut sen laajasti käyttöön koneisiinsa tammikuussa 2021. Lakisääteiseksi vaatimus on tullut vuoden 2022 alussa.

Kerätty tutkimusaineisto on siis ajalta, jolloin kaikki pelaaminen on rekisteröitynyt Veikkauksen asiakkaan tietoihin. Selin toteaa, että pelaajatietoon perustuvaa tutkimusta voisi tehdä tulevaisuudessa myös kuponki- ja nettipelaamisesta.

– Postinumerotasolla olisi mielenkiintoista selvittää kuponkipelaamista. Myös se, miten internetissä Veikkauksen asiakkaiden uhkapelaaminen vaihtelee alueittain, olisi kiinnostavaa tutkittavaa.

Hallitus selvittää koneiden tulevaisuutta

Pelikoneiden määrä on laskenut viime vuosina tuntuvasti. Tutkimusajankohtana vuonna 2022 Manner-Suomessa oli 12  000 Veikkauksen peliautomaattia. Niiden määrä oli laskenut jopa noin 10  000:lla aiemmasta tarkastelusta, joka tehtiin vuosina 2018–2019.

THL:n mukaan määrän laskuun on vaikuttanut koronapandemia sekä pakollisen tunnistautumisen kirjaaminen lakiin vuonna 2019, minkä yhteydessä Veikkaus vähensi peliautomaattien määrää 3  000:lla.

Aihe on ajankohtainen, koska nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys pelikoneiden siirtämisestä erillisiin tiloihin. Toistaiseksi niitä löytyy edelleen lähikaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta.

– Sitäkin kannattaa pohtia, onko valtion monopolin järkevää sijoittaa pelikoneita alueille, joissa niistä voi aiheutua eniten haittaa, Selin sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat