Metsäpohjainen päiväkotipiha parantaa lasten immuunijärjestelmää. Tuoreen tutkimuksen mukaan luonnon kanssa kosketuksissa olevien lasten riski sairastua allergioihin ja muihin immuunijärjestelmän häiriöistä johtuviin sairauksiin väheni. Viherkosketus paransi 3-5 vuotiaiden lasten vastustuskykyä jo kuukaudessa.
Espoon Vallipuiston päiväkodin pihalle on tuotu metsäpohjaa käpyineen ja varpuineen. Tuoreen tutkimuksen mukaan metsäpohja, siirtonurmi ja istutuslaatikot päiväkodin pihalla parantavat lasten vastustuskykyä.
–Jos monimuotoinen luontoaltistus puuttuu, meidän puolustusjärjestelmä hämmentyy ja voi alkaa reagoida muihin ärsykkeisiin kuten siitepölyyn ja ruuan allergeeneihin, sanoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Aki Sinkkonen.
Riittämätön luontokosketus yksipuolistaa elimistön mikrobilajistoa ja altistaa immuunijärjestelmän häiriöille, jotka aiheuttavat esimerkiksi atopiaa, diabetesta, keliakiaa ja allergioita.MTV
Myönteisiä vaikutuksia jo kuukaudessa
Tutkimuksessa viisi kertaa viikossa toistuva viherkosketus monipuolisti mikrobilajistoa lasten iholla. Se puolestaan vähentää riskiä sairastua immuunijärjestelmän häiriöistä johtuviin sairauksiin kuten atopiaan, diabetekseen, keliakiaan ja allergioihin. Tutkimuksessa seurattiin kuukauden ajan 3-5 -vuotiaita lapsia kymmenessä päiväkodissa Lahdessa ja Tampereella.
– Yhden kuukauden aikana lasten puolustusjärjestelmän säätelykyky parani siksi, että päiväkotipihat muutettiin luontopihoiksi. Puolustusjärjestelmämme reagoi kaikkeen koko ajan. Siksi ei ole mikään ihme, että jo yksi kuukausi riittää. Voi olla, että lyhyempikin aika riittää, pohtii Sinkkonen.
Päivittäiset luontoretket lisäävät lasten vastustuskykyä yhtä tehokkaasti kuin päiväkodin luotopihat.All Over Press
Päivittäiset luontoretket tuovat samat terveyshyödyt
Sama myönteinen vaikutus voidaan saada aikaan päivittäisillä luontoretkillä, jos lapset saavat liikkua vapaasti.
– Lähiluonto ajaa saman asian, jos lapset kirmailevat luonnossa, tutkivat keppejä, keräilevät käpyjä, ihmettelevät koppakuoriaista. Kaikkea mahdollista, mitä lapset luonnostaan tekee, neuvoo Sinkkonen.
Tutkijoiden toiveena olisi, että terveellinen luontopiha saataisiin kaikkiin suomalaisiin päiväkoteihin. Ne maksaisivat nopeasti itsensä takaisin allergian ja astman ja muiden immuunijärjestelmän häiriöistä johtuvien sairauksien pienentyneinä hoitokuluina.
Aikuisetkin hyötyvät luontokosketuksesta
Siihen, toimiiko sama resepti myös aikuisilla, tutkimus ei anna yksiselitteistä vastausta.
– Jotkut sanovat, että aikuisena on liian myöhäistä ja monet muut sanovat, ettei ole liian myöhäistä. On tutkimuksia, joissa on osoitettu, että maahanmuuttajilla, jotka tulevat maista, joissa näitä puolustusjärjestelmän häiriöitä ei juurikaan ole, niitä alkaa esiintyä sitä enemmän, mitä kauemmin ihmiset ovat olleet korkean elintason maassa, jossa päivittäinen luontokosketus puuttuu. Tämä antaa olettaa, että aikuisillakin luontokosketuksesta on huomattavaa hyötyä, uskoo Sinkkonen.