Metsän mikrobeilla rikastettu hiekkalaatikko voi parantaa lasten immuunijärjestelmää – ainakin kaksi päiväkotia kiinnostunut kokeilemaan

Lasten immuunijärjestelmän häiriöt ovat lisääntyneet kaupungistuneissa yhteiskunnissa. Luonnonmateriaalien lisääminen leikkipaikkojen hiekkaan voi tutkijoiden mukaan auttaa.

Päiväkoti-ikäisten lasten immuunijärjestelmä voi tehostua leikkimällä hiekkalaatikossa, jonka hiekkaa on rikastettu luonnonmateriaaleilla. Asia selviää tuoreesta Luonnonvarakeskuksen (Luke), Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksessa immuunijärjestelmä tehostui niillä lapsilla, jotka olivat leikkineet mikrobistoltaan rikastetussa hiekkalaatikossa. Kokeessa hiekkalaatikkoja oli rikastettu samoilla mikrobeilla, joita löytyy muun muassa metsästä.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että luontopohjaisilla ratkaisulla voidaan ehkäistä lasten immuunipuolustuksen epätasapainoa.

– Tutkimuksen taustalla on ongelma, että nykyään kaupunkisuunnittelussa eristäydytään luonnosta ja ihmiset eivät enää kohtaa luonnon mikrobeja, tutkijatohtori Marja Roslund Lukesta sanoo.

– Tällöin ihmisen immuunipuolustus alkaa toimia väärin. Se voi esimerkiksi hyökätä allergeeneja vastaan, jolloin seurauksena voi olla allergia.

Luken tiedotteen mukaan lasten immuunijärjestelmän häiriöt kuten allergiat, astma, atopia ja ykköstyypin diabetes ovat lisääntyneet kaupungistuneissa yhteiskunnissa.

Yhtenä syynä on pidetty riittämätöntä kosketusta monimuotoiseen luontoon, mikä yksipuolistaa elimistön mikrobistoa.

Altistumalla vaikkapa hiekkalaatikon hiekan kautta luonnon mikrobeille voidaan Roslundin mukaan saada tilanne tasapainoon.

– Olemme aiemmassa päiväkotitutkimuksessamme todenneet, että lasten on tärkeää altistua luonnon mikrobeille. Se voi parantaa heidän immuunipuolustuksensa säätelyä.

Hiekka kestää lasten leikit ja tallomiset

Tutkimuksessa päiväkodit jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään. Osa sai mikrobirikastettua hiekkalaatikkohiekkaa ja osa samannäköistä hiekkaa ilman monimuotoista mikrobistoa.

Tämän jälkeen tutkimusavustajat leikittivät lapsia hiekkalaatikoilla aamu- ja iltapäivisin 20 minuuttia kerrallaan kahden viikon ajan. Avustajat ja lapset eivät tienneet, missä päiväkodissa oli mitäkin hiekkaa.

Tulosten mukaan ihon mikrobisto muuttui vain niillä lapsilla, jotka olivat leikkineet rikastetussa hiekassa. Ihon mikrobiston muutokset puolestaan olivat yhteydessä immuunipuolustuksen tehokkaampaan säätelyyn.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 26 lasta.

Roslundin mukaan luonnonmateriaaleilla rikastettu hiekka vaikuttaa olevan yksinkertainen ja toimiva ratkaisu ympäristön mikrobiologisen monipuolisuuden lisäämiseksi. Lasten leikkipaikoilla hiekka on erityisen näppärä materiaali, koska se kestää tallomista ja rajuakin leikkiä toisin kuin vaikkapa istutettu kasvillisuus.

– Rikastettua hiekkasekoitetta voi heittää periaatteessa mihin vain. Leikkipaikoilla hiekka on luonnollinen materiaali, jota siellä yleensä on muutenkin.

Jo ainakin kaksi päiväkotia on kiinnostunut soveltamaan tutkijaryhmän ajatuksia käytännössä.

– Espoosta yksi päiväkoti on ollut meihin yhteydessä ja kysynyt neuvoja. Lisäksi Lahdessa on päiväkoti, jossa juuri tätä rikastettua hiekkaa on käytetty, Roslund kertoo.

Hiekkalaatikoilta isompiin ympyröihin

Tutkimus saa myös jatkoa. Tänä vuonna käynnistyneessä projektissaan tutkijat ovat siirtyneet hiekkalaatikoilta kaupunkien yleisille paikoille ja ihmisten kotipihoihin. Tarkoitus on Roslundin mukaan monimuotoistaa ja "villiinnyttää" sekä näkyvää luontoa että ihmissilmälle näkymätöntä mikrobiologista ympäristöä.

– Esimerkiksi näkörajoitteisten, ikäihmisten ja autismin kirjon henkilöiden asumisyksiköiden pihoissa on tarkoitus tutkia, miten ympäristön villiinnyttäminen vaikuttaa heidän elimistöjensä mikrobistoon, stressihormoniin ja hyvinvointiin, Roslund sanoo.

– Nämä henkilöt eivät välttämättä itse pysty liikkumaan pitkiä matkoja päästäkseen monimuotoisen luonnon äärelle.

Lue myös:

    Uusimmat