Kääpiöplaneetta Plutoa lähestyvä avaruusluotain New Horizons on lähettänyt Plutosta kuvia, jotka hämmentävät tutkijoita. Uudet värikuvat paljastavat, että kääpiöplaneetalla on ikään kuin kahdet kasvot.
Erityisesti planeetan luotaimenvastainen puolisko on herättänyt tutkijoiden mielenkiinnon, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Kaukaisemmalla pallonpuoliskolla on juova pilkkuja, joita ei ole toisella puolella.
Nasan mukaan tutkijat eivät ole ennen nähneet vastaavaa. Pilkut ovat asettuneet Pluton päiväntasaajan liepeille tasaisin välimatkoin, ja jokainen yksittäinen pilkku on halkaisijaltaan noin 480 kilometrin suuruinen.
Pisteille selitys heinäkuussa?
Tutkijat eivät vielä tiedä, mitä pilkut ovat. Tämän lisäksi Pluton ja sen kuun Kharonin dramaattinen väriero kummastuttaa Nasan tutkijoita.
Vastausta kysymyksiin odotetaan heinäkuun puolivälissä. Tuolloin New Horizons -luotain ohittaa Pluton ensimmäistä kertaa ikinä. Luotaimen on tarkoitus ottaa Pluton pinnasta tarkka kuva. Luotain ohittaa Pluton noin 10 000 kilometrin etäisyydeltä.
Ilmatieteen laitoksen mukaan ohilennon odotetaan tuovan paljon uutta tietoa Plutosta ja muista kaukaisista kiertolaisista. Plutoa pidettiin pitkään aurinkokunnan yhdeksäntenä planeettana. Pluto määriteltiin kääpiöplaneetaksi, koska sen rata on sidottu Neptunuksen liikkeeseen. Tutkijoiden arvion mukaan Pluton takana on satoja muita sen kaltaisia kiertolaisia.
Pluton ohilennon myötä tutkijat saavat ensimmästä kertaa mahdollisuuden tutkia aurinkokuntamme reunaa ja sen takaista maailmaa.