Uusi kuva paljastaa Marsin mysteerikuun: Mistä se on tullut?

Phobos as observed by MAVEN's Imaging Ultraviolet Spectrograph. Orange shows mid-ultraviolet (MUV) sunlight reflected from the surface of Phobos, exposing the moon's irregular shape and many craters. Blue shows far ultraviolet light detected at 121.6 nm, which is scattered off of hydrogen gas in the extended upper atmosphere of Mars. Phobos, observed here at a range of 300km, blocks this light, eclipsing the ultraviolet sky.
CU/LASP ja NASA
Julkaistu 07.03.2016 18:27
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Mars-planeetan kaasukehää tutkiva Nasan MAVEN-luotain on saanut napattua aavemaisen kuvan planeettaa kiertävästä Phobos-kuusta.

Luotain sai otettua kyseisen kuvan viime joulukuussa, kun sen kiertorata ristesi Phoboksen kanssa. Luotain pääsi tuolloin noin 300 kilometrin etäisyydelle kuusta. 

Phobos on monin tavoin erikoinen kiertolainen ja se on herättänyt tutkijoissa lukuisia kysymyksiä: Esimerkiksi kuun alkuperä on jäänyt mysteeriksi.

Space.com-sivusto kertoo, että 1960-luvulla tutkijat arvelivat sen olevan jopa ontto, koska sen kiertorata on erikoinen.

Phoboksen pinnalla on näkyvissä pitkiä uurteita. Se lähestyy Marsia sadassa vuodessa kaksi metriä. Arvioiden mukaan uurteet ovat merkki kuun rakenteen pettämisestä. Tutkijat arvelevat, että Phobos tulee pirstoutumaan 30-50 miljoonan vuoden päästä.

The orbit of MAVEN sometimes crosses the orbit of Phobos. This image shows the configuration of the two orbits in early December 2015, when MAVEN's Phobos observations were made.

Phobos kiertää Marsia vain 6000 kilometrin etäisyydellä. Etäisyys on niin pieni, että Phobos kulkee Marsin ohuessa yläilmakehässä. Ylläolevassa kuvassa Marsin yläilmakehä näkyy ultraviolettivalossa sinertävänä sävynä.

Tutkijat toivovat, että MAVENin mittausten kautta saataisiin selvyyttä Phoboksen rakenteesta ja alkuperästä sekä siitä, löytyykö sen pinnalta orgaanisia molekyylejä 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat