Ksylitolipastillien ja -purukumin valmistajat kertovat, että maailman ksylitolimarkkinat ovat tämän vuoden aikana kiristyneet selvästi.
Video: Pelkopotilaisiin erikoistunut hammaslääkäri Karri Åberg käy läpi hammaslääkäripelon syitä.
”Viimeisen kuuden kuukauden aikana saatavuus on heikentynyt selvästi ja vastaavasti hinnat nousseet. Toistaiseksi olemme saaneet raaka-ainetta nippanappa”, sanoo Pertti Könkö Riihimäellä Hammaskeiju-tuotteita valmistavasta XyliMind Oy:stä.
Kiristymisen taustalla on teollisuusalojen kilpailu samasta raaka-aineesta. Ksylitolia käytetään makeisteollisuuden lisäksi lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa.
"Toimituksissa saattaa tulla vaikeuksia"
”Saatavuudessa on maailmanlaajuisesti haasteita. Tämä johtuu siitä, että ksylitolin käyttö kasvaa koko ajan”, kertoo Fazer Makeiset Oy:n tuotekehitysjohtaja Tiina Karppinen.
Ksylitoli tilataan nyt entistä aikaisemmin.
”Nyt saadaan se, mitä tarvitaan, koska pystymme ennustamaan tarpeemme. Jos yhtäkkiä tulee valtava kulutuspiikki, toimittajien on vaikeaa joustaa. Jos tilausmääriä ei pysty etukäteen indikoimaan, toimituksissa saattaa tulla vaikeuksia”, Karppinen sanoo.
Karppinen arvioi ksylitolin hinnan kipuavan tämän ja ensi vuoden aikana 20 prosenttia viime vuoden hinnoista. Lopputuotteiden hinnoissa kalliimpi raaka-aine ei ole hänen mukaansa juurikaan näkynyt.
”Usein raaka-aineen hinnannoususta johtuvat paineet kuluttajahinnoissa näkyvät viiveellä. Ainakaan vielä ei ole näkynyt systemaattista kuluttajahinnan nousua pastilleissa ja purukumissa.”
Ei mitään tekemistä koivun kanssa
Suomalaiset tuntevat ksylitolin koivusokerina, mutta koivulla ei nykyisin ole mitään tekemistä ksylitolipastillien tai -purukumin kanssa. Ksylitolin raaka-aineena käytetään koivun sijaan muita lehtipuita tai maissia ja riisiä. Valmiista ksylitolista ei voi tunnistaa, mistä se on tehty.
Yleinen mielikuva on, että ksylitoli on läpikotaisin suomalainen tuote. Pertti Könkö romuttaa myös tämän.
”Ei ole olemassa suomalaisesta raaka-aineesta Suomessa valmistettua ksylitolia. Ksylitolin raaka-aine tuodaan Suomeen ulkomailta”, Könkö sanoo.
Narskuttelu Oy:n Pekka Hoppu pelkää, että suomalaiset jäävät ksylitoliosaamisessa altavastaajiksi.
”Maailmalla mennään aika kovaa ksylitolituotteissa. Sille kehitetään varmasti vielä muitakin käyttötarkoituksia kuin suunhoito.”