Vaikka hallitus kertoi tänään uusista järeistä linjauksista, monissa muissa maissa on vielä tiukempia rajoituksia.
Ulkonaliikkumiskieltoja, tiukkoja kokoontumisrajoituksia, suljettuja liikkeitä. Monessa Euroopan maassa on ollut käytössä läpi talven varsin tiukkoja rajoitustoimia koronapandemian toisen aallon hallitsemiseksi.
Verrattuna näihin toimiin Suomen hallituksen kutsuma sulkutila ei tarkoita yhteiskunnan täyttä sulkua.
Lue myös: Poliisi hajotti koronarajoitusten vastustajien mielenosoituksen Helsingissä
Hallitus on muun muassa ehdottanut, että ravintolat suljetaan poikkeusoloissa kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen lukuun ottamatta alueita, jotka ovat tautitilanteessa perustasolla. Lisäksi epidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen kolmen viikon ajaksi maaliskuussa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokonaisarvion mukaan tautitilanteen perustasolla ovat Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Keskipohjanmaan ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirit lukuun ottamatta Mikkeliä. Muu Suomi on leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.
Tanska sulki talveksi kauppoja, kouluja ja julkisia tiloja
Tanska julisti täyden koronasulun joulukuussa ja sulki kauppoja, kouluja ja julkisia tiloja. Maassa on rajoitettu ihmisten kokoontumisia viiteen henkeen, mutta tietyissä tapauksissa 25 ihmistä voi kokoontua ulkotiloissa esimerkiksi harrastamaan urheilua.
Muut kuin välttämättömät kaupat ovat olleet suljettuina shoppailijoilta. Nyt rajoituksia hieman höllennetään, ja maaliskuun alusta alkaen Tanska sallii alle 5 000 neliömetrin kokoisten liikkeiden avautumisen, jos ne eivät sijaitse kauppakeskuksissa. Isompiin liikkeisiin pääsee ajanvarauksella.
Tanskassa ravintolat saavat myydä vain noutoruokaa. Koulujen lähiopetus vaihtelee maan eri alueilla tautitilanteen mukaan.
Saksa sulki koulut kahdeksi kuukaudeksi
Saksassa monella alueella koulut palasivat tällä viikolla lähiopetukseen tietyin varotoimin. Sitä ennen koulut olivat kiinni noin kaksi kuukautta ja oppilaat etäopetuksessa.
Saksassa saa kutsua kotiinsa korkeintaan yhden vieraan. Ravintolat, baarit, teatterit, elokuvasalit, urheilutilat ja monet muut julkiset tilat ovat suljettuina. Ravintolat saavat edelleen myydä noutoruokaa.
Lisäksi Saksa on esimerkiksi kieltänyt turistien yöpymisen hotelleissa.
Ranska sulkee tietyt alueet täysin tuleviksi viikonlopuiksi
Ranskassa on voimassa iltainen ja öinen ulkonaliikkumiskielto: ilman hyvää syytä kodin ulkopuolella ei saa liikkua iltakuuden ja aamukuuden välillä.
Lisäksi Etelä-Ranskan Rivieralle ja pohjoiseen Dunkirkin kaupunkiin on julistettu täysi sulkutila tuleviksi viikonlopuiksi, jolloin kotoa ei saa poistua ilman hyvää syytä koko viikonlopun aikana.
Rajoitustoimia on myös lukuisia muita, esimerkiksi ravintolat, teatterit ja kuntosalit ovat kiinni. Pääministeri Jean Castexin on määrä pitää tänään illalla tiedotustilaisuus maan ajankohtaisesta koronatilanteesta.
Hollannissa protestoitiin yöllistä ulkonaliikkumiskieltoa vastaan
Hollannissa yöllisen ulkonaliikkumiskiellon käyttöönotto synnytti protesteja tammikuun lopussa. Maassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto iltayhdeksän ja aamun puoli viiden välillä.
Lue myös: Protestoijat ryöstelivät kauppoja ja sytyttivät tuleen koronatestausaseman Hollannissa – pääministeri tuomitsi teot rikollisiksi ja idioottimaisiksi
Hollannissa vain osa oppilaista on lähiopetuksessa. Ravintolat, baarit, kahvilat ja muut kuin välttämättömät liikkeet ovat suurilta osin kiinni. Noutoruoan myynti ja tilausten noutaminen on sallittu.
Maaliskuun alussa rajoituksia höllennetään hieman ja esimerkiksi kampaamot ja parturit saavat avata ovensa asiakkaille.
Kotiinsa saa kutsua korkeintaan yhden vieraan ja ulkona kokoontumiset on rajoitettu kahteen henkeen, poikkeuksena samassa kotitaloudessa asuvat saavat liikkua ulkonakin yhdessä.
Belgia rajoittaa matkustamista tiukasti
Belgia otti käyttöön tiukkoja toisen aallon koronarajoituksia lokakuussa. Ravintolat ja kahvilat ovat saaneet palvella asiakkaitaan vain noutomyynnillä, ja baarit ja yökerhot ovat olleet kiinni.
Ensimmäisen aallon sulkuun verrattuna erona on ollut se, että koulut ovat saaneet jatkaa pääosin lähiopetuksessa.
Maassa on kuitenkin voimassa tiukat kokoontumisrajoitukset. Ilman turvavälejä kukin saa tavata yhtä kotitaloutensa ulkopuolista ihmistä, yksinasuville sallitaan kaksi läheistä kontaktia. Ulkoilmassa saa kokoontua neljän hengen seurueissa. Pieniä lapsia voi olla mukana useampia.
Myös Belgiassa on öisin voimassa ulkonaliikkumiskielto. Lisäksi matkustamista on rajoitettu, eikä Belgiaan saa tällä hetkellä saapua tai maasta poistua ilman välttämätöntä syytä.