Suomessa esillä olleet suunnitelmat liikkumisrajoituksista ja maskipakosta ovat lieviä verrattuna monessa muussa Euroopan maassa vallitseviin rajoituksiin. Esimerkiksi Virossa ja Unkarissa, joissa tautitilanne on paha, lähinnä välttämättömät palvelut ovat auki ja kaikki muu kiinni.
Sekä koronaviruksen ilmaantumisluvut että käytössä olevat koronarajoitukset vaihtelevat yhä rajusti eri Euroopan maiden välillä.
Suomen ilmaantuvuusluku on Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n mukaan noin 168 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.
Tshekin vastaava luku on jopa yli 1 500 ja Viron yli 1 400.
Islannin luku on puolestaan vain noin kahdeksan ja aiemmin vaikeuksissa ollut Portugali on saanut painettua ilmaantuvuuslukunsa maaliskuun alussa alle sataan.
Muiden Pohjoismaiden luvut ovat melko lähellä Suomea, lukuun ottamatta Ruotsia, jonka ilmaantuvuusluku on yli 540.
Tanskan luku on 161 ja Norjan 175.
Rajoitukset vaihtelevat
Ulkoministeriön keräämät tiedot kertovat havainnollisesti, kuinka erilaisia rajoituksia eri maissa on käytössä.
Pahan tautitilanteen kanssa kamppailevassa Virossa tuli 11. maaliskuuta voimaan koko maan kattava sulkutila. Esimerkiksi vain kaksi henkilöä saa ulkoilla julkisella paikalla yhdessä kahden metrin etäisyydellä. Sääntö on voimassa sisätiloissa sekä ulkona liikuttaessa. Lisäksi maskin käyttö on pakollista julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä.
Auki saavat olla ainoastaan välttämättömät palvelut, kuten ruokakaupat ja apteekit. Koulut ja harrastuspaikat on suljettu.
Ruotsikin on tiukentanut rajoituksiaan, mutta ne ovat vielä kaukana tiukimmista.
Ruotsissa yli 8 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty. Poikkeuksena uskonnollisiin tapahtumiin, esimerkiksi hautajaisiin, saa osallistua korkeintaan 20 henkeä. Yleisötapahtumia voi yhä järjestää korkeintaan 300 ihmiselle, jos jokaiselle osallistujalle on määritetyin turvavälein sijoitettu istuin.
Ravintoloissa, baareissa, kahviloissa ja yökerhoissa sallitaan ainoastaan pöytiintarjoilu.
Kauppojen, ostoskeskusten ja kuntosalien kävijämäärä on rajoitettu yhteen henkilöön per 10 neliömetriä. Muun muassa kaupoissa ja urheilutiloissa saa olla maksimissaan 500 henkeä vaikka tilaan mahtuisi enemmän ihmisiä. Tämä rajoitus ei koske kauppakeskuksia eikä gallerioita.
Tanskassa on maskipakko kaikissa sisätiloissa ja joukkoliikennevälineissä. Alkoholin myyntikielto on ollut voimassa kello 22 alkaen.
Myös ulkonaliikkumiskieltoja käytössä
Ainakin Ranskassa, Italiassa ja Unkarissa on käytössä ulkonaliikkumiskiellot yöaikaan. Näissä maissa on myös maskipakkoja käytössä erityisesti sisätiloissa.
Ranskan ilmaantuvuusluku on noin 470 ja Italian luku on 500.
Ranskassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto kello 19 ja 6 välillä. Ulkona saa liikkua ilta- ja yöaikaan vain välttämättömän syyn nojalla ja lupakaavakkeen kanssa. Kiellon rikkomisesta annetaan ensimmäisellä kerralla 135 euron sakko.
Välttämättömiksi syiksi katsotaan esimerkiksi työ tai koulutus, sairaalakäynti ja koiran ulkoiluttaminen.
Italiassa koko maassa on ulkonaliikkumiskielto kello 22-05 välisenä aikana ja Unkarissa ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 20 ja klo 5 välisenä aikana.
Unkariin on julistettu poikkeustila eikä turistien maahantulo ole ollut sallittua.
Saksan ilmaantuvuusluku on 154 eli hieman pienempi kuin Suomessa. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa sekä silloin, kun 1,5 metrin turvaväliä ei voi pitää. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä.