Moni kertoi jatkavansa sosiaalisen median käyttöä, vaikka tulee siellä loukatuksi usein.
Luulitko olevasi koukussa Facebookiin? Tuntuuko, että päätit juuri lakata selaamasta sivua puhelimellasi, mutta nyt se on taas auki kädessäsi – kuin vahingossa? Oikea syy somen koukuttamiseen saattaa olla ankea – nimittäin tuomitsemisen tarve.
IFLScience.com tutki ja haastatteli sataa Facebook-käyttäjää. Ei liene yllättävää, että moni kertoi jatkavansa sosiaalisen median käyttöä ja ihmisten seuraamista siellä, vaikka nämä ihmiset vaikuttavat usein ärsyttäviltä ja jopa loukkaavilta.
Lue myös: Tunnetko näitä ihmistyyppejä? Hankkiudu heti eroon heistä
Moni selvitykseen osallistunut kertoi loukkaantuvansa usein ystäviensä jakamasta Facebook-sisällöstä. Ärsyttäviä sisältöjä olivat esimerkiksi tiukat poliittiset mielipiteet, oman itsen korostaminen tai arkisten asioiden ylijakaminen.
Harva kuitenkaan ilmaisee ärsyyntymistään suoraan tai haastaa loukkaavia näkemyksiä. Sen sijaan ärsyttäviä ihmisiä kytätään hiljaisuudessa ja etäältä.
Käytökselle on useita syitä. Yksi näistä on se, että Facebook kokoaa yhteen ihmisen tuttavat kaikilta hänen elämänalueiltaan. Näillä ihmisillä voi olla hyvin erilaisia uskomuksia ja arvoja. Kun Facebookiin kirjoittaa julkaisun, koskaan ei voi olla aivan varma siitä, kenelle Facebookin algoritmi tekstin näyttää.
Lehtikuva
Kasvokkain ihmiset puhuvat esimerkiksi pomolleen ja työkaverilleen eri tavalla kuin siskolleen, mutta Facebookissa kaikki näkevät saman, yhdenlaisen julkaisun. Henkilökohtaisista keskusteluista tulee julkisia – ja monipuolisen ihmisjoukon kaverille tämä tietää konflikteja.
Kaiken lisäksi kavereista on Facebookissa hankalaa hankkiutua eroon. Vaikka työtoverin sanat loukkaisivat, häntä ei voi poistaa kaverilistasta velvollisuudentunnon tai tosielämän ystävyyssuhteen vuoksi.
Kukaan selvitykseen osallistuneista ei ollut vähentänyt Facebookin käyttöä loukkaavan sisällön vuoksi. Osasyy saattaakin olla se, että muiden tekemisten tuomitseminen tuottaa salaista nautintoa.
Jos kuitenkin haluat olla rauhassa – näin piilotat henkilön kaikki julkaisut:
Facebook, COLOURBOX, MTV
Lähde: Iflscience.com, Open.ac.uk
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.