Shelby Eckard kylläsyi ihmisten asenteeseen netissä.
Shelby Eckard kirjoittaa Huffington Post -lehdessä ilmiöstä, jonka moni on havainnut: sosiaalisessa mediassa ihmiset puhuvat toisilleen miten sattuu. Osa kommenteista menee häirinnän ja kiusaamisen puolelle, mutta kommentoijia se ei tunnu kiinnostavan.
– Et kävelisi kadulla huutaen ylipainoiselle tytölle ”mene salille! Olet ällöttävä”. Sinua pidettäisiin täytenä mulkerona, jos kävelisit pariskunnan pöytään ja kysyisit ”syötkö todella maitotuotteita? Etkö tiedä, miten monta hormonejasi sekoittavaa ainesosaa siinä on? Tuhoat mahdollisuutesi saada lapsia. Kirjaimellisesti tapat tulevat lapsesi”. Mutta internetissä tätä tapahtuu joka päivä, Eckard kirjoittaa.
Eckardin mukaan somekäyttäjä muuttuu voimakkaaksi ja rohkeaksi, kunhan piileskelee samalla näppäimistönsä takana. Negatiivisen kommentin ja neuvon, jota kukaan ei pyytänyt, voi jättää tuosta vain ja sulkea sitten ikkunan.
– Kenelläkään ei ole kirjaimellisesti lainkaan vastuuta olla hyvä ihminen internetissä. Ylialtistumisen maailmassa on helppo tuntea olonsa tärkeäksi ja relevantiksi, kun mielipiteet leviävät kuin maastopalot jakonapin välityksellä, Eckard kuvaa.
– Uutisia sinulle: se, että sinulla on pääsy internettiin, ei tee sinusta oppinutta.
Eckard arvostaa erilaisia mielipiteitä ja keskusteluja. Hän kuitenkin ihmettelee sitä, missä vaiheessa sana- ja ilmaisunvapaus muuttuvat kunnioituksen ja inhimillisyyden puutteeksi.
– Ajattele asiaa näin: minulla on naapuri. Hänellä on kamala kampaus ja hän tekee usein puutarhatöitä ilman hattua, ja jo nyt hänellä on kaulassaan luomi, joka voisi hyvin olla pahanlaatuinen. Vaikka minulla on mielipide hänen hiuksistaan ja olen huolissani hänen ihonsa terveydestä, en aio kävellä HÄNEN pihaansa ja kertoa hänelle tätä.
Vaikka omaa mielipiteen, sitä ei tarvitse tuputtaa toisille. Eckard muistuttaa, ettei muiden tonteille saa tunkeutua – vaikka tuo tontti olisi virtuaalimaailmassa.
Sai itsekin ilkeän kommentin
Eckard tietää, mistä puhuu: hän sai oman FB-postauksensa vuoksi kommentin, jossa hänen väitettiin ajavan naisia itsemurhaan. Syyksi kerrottiin, ettei Eckard ”välitä näistä naisista”.
– En aio valehdella. Itkin silmät päästäni lukiessani sitä. Menetin tätini itsemurhan vuoksi, ja olen itse kamppaillut masennusta vastaan. En halunnut kantaa tällaista taakkaa. Ryntäsin äkkiä korjaamaan asiaa. Luonnostelin sähköpostin, jossa yritin pelastaa tätä olematonta elämää, jota olin tappamassa. Sain valtavan paniikkikohtauksen ajatellessani sitä, miten tuhoan ihmisiä olemalla sosiaalisessa mediassa, Eckard muistelee.
Lopulta hän kuitenkin ymmärsi, että vihainen kommentti oli vain yhden ihmisen mielipide. Eckard päätti, ettei puolustaudu tai taistele kommenttia vastaan.
– Sen sijaan jatkoin selailua. Niin isot tytöt tekevät. He kunnioittavat muiden oikeutta mielipiteeseen. He tietävät, ettei heidän arvonsa vähene, koska joku kuvaa heidän ajatuksiaan ja tunteitaan epäolennaisiksi, Eckard kuvaa.
– Sitten nämä isot tytöt menevät kirjoittamaan blogikirjoituksen kunnioituksesta internetissä. Koska sosiaalinen media on tehnyt meistä kaikista itsekeskeisiä kusipäitä.
Pitäisikö sittenkin vaihtaa ainainen somekyttäily puhelimesta... Tähän?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Huffingtonpost.com