M.A. Nummisella ja Pedro Hietasella takana 38 vuotta keikkailua yhdessä – ilman riitoja!

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen Tavastialla 15.9.2015
Julkaistu 15.09.2015 22:30
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Viime keväänä 75 vuotta täyttänyt M.A. Numminen ja 66-vuotias Pedro Hietanen ovat tehneet yhteiskeikkoja lähes 40 vuotta.

Tiistai-iltana Helsingin Tavastia-klubilla juhlittiin Kun Suomi-rock puri ja löi -kirjan (Bazar) julkaisua. Muusikkokonkari M.A. Numminen vietti omia juhlia jo maaliskuussa, kun mies täytti 75 vuotta.

– Juhlin syntymäpäivää vaimoni kanssa käymällä Hyvinkään ABC:lla kahvilla. Kakun virkaa toimitti dallaspulla, Numminen kertoo MTV.fin haastattelussa.

– Syksy on saanut ja keikat sen myötä tihentyneet. Ensi vuoden syksyä myydään jo, mies kertoo tulevista kuvioista.

Numminen ja Pedro Hietanen keikkailevat niin Suomessa, Saksassa kuin Ruotsissakin. Kaksikko on tehnyt yhteiskeikkoja jo 38 vuoden ajan.

– Kertaakaan emme ole riidelleet. Ilmeisesti meidän luonteemme ovat toistemme suhteen sellaiset, että riitaa ei synny. En ikinä mielelläni ryhdy rähinöimään, Numminen toteaa.

M.A. Numminen Tavastialla 15.9.2015

Kun Suomi-rock puri ja löi -kirjassa käydään läpi musiikillisen ilmapiirin muutosta 1970-luvun sensurointiyrityksistä nykyajan vapaampaan Suomeen.

M.A. Nummisen kokonaisia levyjä kiellettiin 1960-luvulla. Mikä on Nummisen tuotannon eniten polemiikkia herättänyt ja kielletyksi päätynyt laulu?

– Eniten luultavasti ärsytti Jenkka ulkosynnyttimistä. Täysin asiallinen teksti Kaisa Turpeisen Avioliitto ja sukupuolielämä -nimisestä tietokirjasta. Se kiellettiin. Jenkan jytke on sellainen, joka muuttaa asiatekstinkin rivoksi, minkäs sille voi.

– Tänä päivänä sitä ei varmasti kiellettäisi, vaan se olisi hauska ja karnevalistinen laulu. Sen voisi varmasti räpätä.

Nuorten tehtävä on ottaa kantaa

M.A. Numminen toteaa, että Suomessa on onneksi kantaaottavaa musiikkia tänä päivänäkin.

– Varsinkin nuoret räppärit ottavat rankasti kantaa asioihin. Jos uskottavuutta ajattelee, se (kantaa ottaminen) onkin nuorten asia. Jos minun ikäiseni ihminen rupeaisi yhtäkkiä hallitusta kritisoimaan, siinä ei olisi samaa terää kuin nuorempien uhossa.

– Toivoisin, että Suomi olisi laulullisesti verrattavissa vaikkapa Ranskaan, jossa erittäin kärkkäästi otetaan kantaa asioihin. Britannian punk-innosta otettiin takavuosina vaikutteita täälläkin.


Pedro Hietanen kertoo puuhailevansa tänä päivänä samoja juttuja kuin viimeiset 40 vuotta.

– Teen M.A.:n kanssa yhteiskeikkoja ulkomailla ja kotimaassa. Keikkoja on tarjolla niin paljon, että osasta on varaa jopa kieltäytyä, Hietanen toteaa.

– Minä olen taiteilijaeläkkeellä ja vaikka millä eläkkeellä, mutta enhän minä millään eläkkeellä ole. M.A.:n kanssa jatkamme keikkailua varmasti niin pitkään kuin henki pihisee.

Hietanen muistelee 1970-luvun musiikillista asennemuutosta lämmöllä.

– Silloin osa tekijöistä pelkäsi, mitä tapahtuu jos esimerkiksi ottaa liian kärkkäästi kantaa. Osa tekijöistä teki sitä silti.

Tuoreimmat aiheesta

Musiikki