M/S Alpo palasi Normandiaan maihinnousun paikalle – 20 vuotta sitten suomalaisia ei rannalle haluttu

Yksi Normandian maihinnousussa kesäkuussa 1944 mukana olleista aluksista, M/S Alpo, on palannut tapahtumapaikalle 80 vuoden jälkeen.

Liittoutuneiden joukot aloittivat maihinnousun Ranskan Normandiaan 6. kesäkuuta 1944 kello 6.30. Tarkoituksena oli avata uusi rintama natsi-Saksaa vastaan.

Niin kutsuttu D-Day oli merkittävä tapahtuma sodan kulun kannalta, sillä Saksa joutui sen myötä kahden rintaman sotaan. 

Sota päättyi myöhemmin Saksan antautumiseen.

Alpon tarina alkoi vuonna 1943

Nykyään oululaisen Toppilan Möljä Oy:n omistama hinaaja M/S Alpo rakennettiin vuosina 1942–1943 United Boat Servicen telakalla City Islandilla Bronxissa New Yorkissa.

Tuolloin ST-335-niminen alus siirrettiin vuonna 1944 Englantiin suuren Liberty-luokan rahtilaivan kannella toisen vastaavan hinaajan kanssa.

Normandiassa ST-335 osallistui noin 150 hinaajan rintamassa keinotekoisen sataman kokoamisoperaatioon. Hinaajat siirsivät pystytystyössä tarvittavat elementit Englannin kanaalin yli Ranskan rannikolle.

Sodan jälkeen Suomi osti ST-335:n miinanraivaustehtäviin ja nimesi sen Dieselraivaaja N:o 18:ksi (DR-18).

Myöhemmin alus päätyi Ouluun ja sai uuden nimen vuosina 1930–1957 työskennelleen Oulun apulaiskaupunginjohtajan Alpo Aution mukaan.

Alpo kävi Normandiassa myös 20 vuotta sitten

Alpo lähti toisen kerran Normandiaan vuonna 2004. Tällä kertaa suuntana oli Normandian maihinnousun 60-vuotisjuhla.

Omahalle rantautumaan se ei mittavien turvajärjestelyjen takia tuolloin päässyt, koska ranta oli varattu Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin juhlallisuuksiin.

Paikalle ei Vip Cruisesin kirjaaman historiikin mukaan haluttu päästää vuonna 1944 yhteistyötä Saksan kanssa tehneitä suomalaisia.

Kolmas matka eteni halki jään ja myrskyjen

Tuoreimmalle matkalle Normandiaan Alpo läksi 27. huhtikuuta Oulusta.

Laivaa laitettiin sitä ennen matkaa varten kuntoon pari vuotta.

Kunnostuksen taustalla oli laivan korkea ikä, joka oli matkan projektipäällikön, kapteeniJanne Leinosen mukaan tehnyt tehtävänsä.

– Laivan omistajat halusivat saada laivan sellaiseen kuntoon ja kouluttaa miehistön, että laivalla on varmasti turvallista matkustaa tämä noin 3 000 kilometrin matka. Se ei ole mikään ihan pikkuponnistus, Leinonen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Leinosen mukaan matka sujui myrskyistä ja paikoin jäisistäkin merikeleistä huolimatta hyvin ja Alpo sai matkan varrella osakseen runsaasti myönteistä huomiota.

Perillä Le Havressa Alpon väki osallistuu kutsuvierasillallisiin ja kunniapurjehduksiin. Lisäksi miehistö ottaa osaa D-Dayn juhlallisuuksiin, joissa myös yleisö pääsee tutustumaan alukseen.

– Ollaan ylpeänä tuomassa suomalaista sanomaa D-Dayn tapahtumiin, Leinonen toteaa.

Alpo kerää varoja Ukrainalle

Hinaajaveteraani kerää D-Day 80 -juhlamatkallaan varoja Ukrainan puolustustaistelun tukemiseksi.

Lahjoituksia kerätään presidentti Volodymyr Zelenskyn perustamalle UNITED24-säätiölle, jonka lähettiläitä ovat muun muassa yrittäjä Richard Branson ja laulaja ja näyttelijä Barbara Streisand.

Leinosen mukaan rahaa on saatu tähän mennessä kymmeniä tuhansia euroja.

– Ja nyt kun täällä D-Dayn tapahtumassa ollaan, toivottavasti vielä sana leviää ja saadaan kerättyä iso potti.

Juttua korjattu 6.6.2024 kello 13.03. Toisin kuin jutussa ja tv-haastattelussa alun perin sanottiin, kapteeni Janne Leinonen ei ole M/S Alpon kapteeni. Alpolla kapteenina toimii Teppo Niiranen.

Lue myös:

    Uusimmat