Naton sotilaskomitean puheenjohtajan, amiraali Bob Bauerin mukaan Ukrainan lähestymistapa vastahyökkäykseen on oikea, kirjoittaa yhdysvaltalainen uutistoimisto Reuters.
Ukrainan vastahyökkäyksen etenemistahtia on vuoroin kuvailtu marginaaliseksi, taktiseksi tai tasaiseksi. Toisin sanoen läpimurtoja ei ole nähty ja viime syksyn Harkovan alueen salamasodan kaltaiset iskut ovat jääneet haaveeksi.
Naton Bauerin mukaan Ukrainan vastahyökkäys on vaikea operaatio, koska Venäjä on linnoittanut ja miinoittanut syvät puolustusasemat. Britannian puolustusministeriö kirjoitti eilen eritoten panssarimiinojen olevan merkittävä este Ukrainalle.
– Näimme toisessa maailmansodassa Normandiassa, että liittoutuneilla kesti seitsemän, kahdeksan, yhdeksän viikkoa murtautua läpi Saksan puolustuslinjoista. Ei ole yllättävää, että tässä menee pitkään, Bauer sanoo.
Liittoutuneet, etunenässä Yhdysvallat ja Britannia, aloittivat 6. kesäkuuta 1944 maihinnousun Natsi-Saksan miehittämään Ranskaan. Liittoutuneet pääsivät toden teolla pois rannikon läheisyydestä heinä-elokuun vaihteessa.
Vertaus on siinä määrin hieman ontuva, että vaikka liittoutuneilla oli käytössään valtaisat resurssit ja selkeä ilmaylivoima, oli joukkojen kuljetus ja huolto käytännössä merikuljetusten varassa, mikä hidasti merkittävän hyökkäysvoiman kasaamista.
Länsiviranomaiset ovat väittäneet aiemmin, ettei Ukrainan vastahyökkäys ole edennyt millään rintamalla odotetusti. Bauerin mukaan Ukrainan ei pidä tuntea painetta siitä, ettei hyökkäys ole edennyt tämän nopeammin.
– Tämä on hyvin, hyvin vaikeaa aikaa heille, Bauer sanoo Reutersin mukaan.
Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan maan joukot ovat vallanneet takaisin 37,4 neliökilometriä viimeisen viikon aikana.
Lue myös: "Säteily on uhka kaikille" – Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan iskun suunnittelemisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalaan
0:59
Ukraina: Viime päivät "erityisen hedelmällisiä"
Ukrainalaisjoukot toteuttavat tällä hetkellä "ykköstehtäväänsä", sanoi Ukrainan turvallisuusneuvoston johtaja Oleksiy Danilov tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.
Danilov kuvailee Ukrainan vastahyökkäyksen viime päivien olleen "erityisen hedelmällisiä". Hänen mukaansa maan joukkojen tärkein tehtävä on tällä hetkellä tuhota mahdollisimman paljon venäläissotilaita, heidän kalustoaan, polttoainevarastoja ja komentopaikkoja.
Ukraina on väittänyt, ettei se ole vielä tehnyt vastahyökkäyksensä pääiskua.
Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tulkitsee Danilovin lausunnon siten, että Ukraina pyrkii säästämään omia joukkojaan samalla kun ne kuluttavat Venäjän armeijan taistelukykyä. Omien joukkojen säästelyn kääntöpuoli on hitaampi eteneminen, ISW katsoo.
Lue myös: Ukraina vyöryttää venäläisaseman Bahmutissa: Sotilas ei halua antautua – räjäyttää itsensä
1:57
ISW: Sota ei ole pattitilanteessa
Ukrainan vastahyökkäyksen nykytahti ei ajatushautomo ISW:n mukaan viittaa siihen, että konflikti olisi pattitilanteessa. Nykytahti ei myöskään todista, etteikö Ukraina kykenisi valtaamaan takaisin suuria Venäjän miehittämiä alueita, instituutti arvioi.
ISW vertaa tilannetta viime syksyn Etelä-Ukrainan Hersonin taisteluun, joka käytännössä päättyi siihen, että Venäjä vetäytyi Hersonin kaupungista, minkä myötä Dneprjoesta tuli uusi etulinja tuolla alueella.
Hersonissakaan Ukraina ei kyennyt aluksi läpimurtoon, mutta kulutti hyökkäyksillään hitaasti venäläisjoukkoja. Tilanne on nyt toki erilainen siitä syystä, että Venäjän selustassa ei ole sen enempää Itä- kuin Etelä-Ukrainassakaan Dneprjoen siltojen kaltaista huollon pullonkaulaa, jota uhkaamalla Ukraina voisi pakottaa Venäjän vetäytymään.
Heinäkuun 4. päivänä Ukraina jatkoi hyökkäyksiään Lymanin, Bahmutin, Länsi- Zaporizhzhjan ja Donetskin sekä Zaporizhzhjan välisellä alueella. Ukrainalais- ja venäläislähteiden mukaan Ukraina eteni useilla rintamilla.