Japanin mukaan Pohjois-Korean aamuisessa järistyksessä oli kyse ydinkokeesta. Asiasta kertoi maan ulkoministeri Taro Kono.
– Hallitus vahvistaa, että Pohjois-Korea teki ydinkokeen, Kono sanoi toimittajille.
Hänen mukaansa johtopäätökseen tultiin ilmatieteen laitoksen havaintojen ja muun saadun tiedon perusteella.
Kyseessä on kuudes Pohjois-Korean tekemä ydinkoe.
Pohjois-Korea ei toistaiseksi ole kommentoinut tietoja. Etelä-Korean uutistoimiston Yonhapin mukaan Pohjois-Korea on kuitenkin luvannut antaa tärkeän ilmoituksen klo 9.30 Suomen aikaa.
Pohjois-Koreassa havaittiin aamulla järistys, jonka voimakkuus Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan oli 6,3. Sen edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kyse oli pikemminkin räjähdyksestä kuin maanjäristyksestä.
Järistyksestä kertoi myös Etelä-Korean armeija, jonka mukaan se tapahtui Pohjois-Korean ydinkoealueen lähellä. Myös Etelä-Koreassa arveltiin hetimmiten, että kyse saattoi olla ydinkokeesta. Uutistoimisto Yonhapin mukaan järistys oli viisi tai kuusi kertaa voimakkaampi kuin Pohjois-Korean viides ydinkoe. Näin arvioi Etelä-Korean ilmatieteen laitoksen edustaja.
Kiina ilmoitti myöhemmin, että Pohjois-Koreassa havaittiin toinenkin järistys. Sen voimakkuus oli 4,6, ja sen arvellaan johtuneen mahdollisesti jonkinlaisesta sortumasta.
Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto kertoi ohjukseen sopivasta vetypommista
Muutama tunti ennen järistyshavaintoja Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA uutisoi, että Pohjois-Korea olisi kehittänyt vetypommin, jonka voi asentaa mannertenväliseen ballistiseen ohjukseen.
KCNA:n mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on tarkastanut vetypommin. Uutistoimiston mukaan Kim sanoo vetypommin olevan sataprosenttisesti kotimaista tekoa.
Pohjois-Korean hallituksen äänitorvena toimivan KCNA:n tiedoista huolimatta on kuitenkin edelleen epäselvää, onko Pohjois-Korea onnistunut valmistamaan tarpeeksi pienikokoisia aseita ohjuksiin asennettavaksi ja onko Pohjois-Korealla toimivaa vetypommia.
Vetypommit ovat paljon voimakkaampia aseita kuin ne ydinaseet, joita Pohjois-Korean uskotaan tätä ennen testanneen.
Aiemmin viikolla Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen Japanin yli. Turvallisuusneuvosto piti hätäkokouksen Pohjois-Korean uusimmasta ohjuslaukaisusta suljetuin ovin. Pohjois-Koreaa kohtaan on jo seitsemän kertaa asetettu YK-pakotteita, mutta ne eivät ole juuri vähentäneet maan ohjuskokeita eivätkä saaneet sitä luopumaan ydinohjelmastaan. Useita ohjuskokeita tehnyt Pohjois-Korea testasi heinäkuussa myös ensi kertaa onnistuneesti mannertenvälistä ballistista ohjusta.
Toukokuussa kerrottiin myös Pohjois-Korean ohjuskokeesta:
2:05
AFP korjasi tietoaan: Järistys oli viisi tai kuusi kertaa suurempi kuin Pohjois-Korean edellisessä ydinkokeessa, ei 10 kertaa suurempi.