Maahanmuuttajien työllisyysongelmaa pyritään ratkaisemaan yrittäjyyden kautta. EK:n ja työ- ja elinkeinoministeriön Maahanmuuttajasta yrittäjäksi -kiertue alkoi tänään Vantaalta.
– Ei tämä koko ongelmaa ratkaise, mutta yrittäjyys on osa ratkaisua, arvioi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoo samaa.
– Tämä on niin iso kysymys, että tarvitaan laajaa yhteistyötä ja monia ratkaisuja, arvioi Lindström.
Yrittäjyys Suomessa on kuitenkin monen mutkan takana. Lupia, hakemuksia, rekisteröintejä ja muita papereita riittää täytettäväksi. Siksi maahanmuuttajille tiedotetaan nyt aktiivisesti aloitteleville yrittäjille tarjolla olevasta avusta.
Palvelut sinällään ovat entuudestaan tuttuja ja olemassaolevia, nyt niistä tiedotetaan vastaanottokeskuksissa. Kiertueella tarjottu tieto myös tulkataan useille kielille, ettei yrittäjyys kompastuisi ainakaan kielikynnykseen.
Suomessa on jo nykyisellään tuhansia maahanmuuttajien perustamia yrityksiä, mutta tilaa uusille on. Monet maahanmuuttajien yrityksistä ovat ravintola- tai kaupan alalla, mutta kaikenlainen yrittäminen on tervetullutta.
– Katsotaan avarasti, mitä osaamista heillä on ja rakennetaan sen ympärille, sanoo ministeri Lindström.
Sekä ministeriössä että EK:ssa pidetään tärkeänä maahanmuuttajien kieli- ja kulttuuriosaamisen hyödyntymistä.
– Voi hyvin olla, että maahanmuuttajan kotimaa on jollekin suomalaiselle yritykselle kiinnostava ja tätä kautta voi löytyä työpaikka ja vientiin lisää osaamista, pohtii Jyri Häkämies.
"Suomi on paras maa"
Maahanmuuttajasta yrittäjäksi -kiertueella omaa tarinaansa kertoi ravintoloitsija Abdelaziz Abdelnabi. Hänellä on ravintola Vantaan Hiekkaharjussa.
– Suomi on maahanmuuttajalle paras maa. Ennen luulin, että se on Amerikka, mutta nyt tiedän, että se on Suomi, sanoo Abdelnabi.
Hän korosti puheenvuorossaan sitä, että kaikki lippuset ja lappuset, jotka eteen tulevat, kannattaa täyttää huolella. Apua täytyy kysyä, jos sitä tarvitsee.
– Ne ovat kaikki yrittäjän parhaaksi, sanoo Abdelnabi.
Yrittäjyytensä alkutaipaleesta Abdelnabi kertoo, että suurin este oli hän itse.
– Minä vaan väitin, että Suomi on rasistinen ja ikävä maa eivätkä viranomaiset halua auttaa maahanmuuttajaa yrittäjäksi. Mutta se ei ollut totta. Kun lopulta ymmärsin, että täällä saa tukea ja apua yrityksen perustamiseen, kaikki kävi helposti, sanoo Abdelnabi.
"Ei pidä ottaa rahoja ja lähteä"
Abdelaziz Abdelnabi puhui vastaanottokeskuksessa myös vahvasti sen puolesta, että tulevaisuutta kannattaa rakentaa Suomessa.
– Jotkut tekevät niin, että hakevat täältä vain vähän rahaa, ovat tyytymättömiä ja lähtevät seuraavaan maahan, missä taas kohta ovat tyytymättömiä, kuvailee Abdelnabi.
– Täällä kannattaa rakentaa tulevaisuutta. On koulut lapsille ja toimiva yhteiskunta, siitä kannattaa maksaa veroja eikä vain valittaa säästä, hän opastaa muita maahanmuuttajia.