Maahanmuuttajanuoria kotoutetaan koulutuksen avulla.
Plan Suomen Matkalla-hankkeen on tarkoitus edistää perusopetuksen päättövaiheessa olevien maahanmuuttajanuorten aktiivisuutta ja osallistumista yhteiskuntaan.
– Heille tarjottiin mahdollisuuksia hankkia työpaikkoja, erilaisia harrastuksia ja erityisesti tuettiin ammatinvalinnassa perusopetuksen loppuvaiheessa, Meilahden yläasteen apulaisrehtori Ulla Rönkä kertoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.
Kotouttamiseen osallistunut Meilahden yläaste valittiin vuoden 2014–2015 Matkalla-hankkeen kouluksi.
Koulutuksella ja sen avulla kotouttamisella voidaan ehkäistä Röngän mukaan syrjäytymistä.
– Kyllähän se parhaiten toimii syrjäytymisen ehkäisynä, kun maahanmuuttajat kotoutuvat ja heistä tulee ikään kuin täysivaltaisia yhteiskunnan jäseniä.
Kun oppilas tulee yleisopetukseen valmistavalla luokalle, käy hän yhdessä perheensä ja tulkin sekä maahanmuuttoviraston edustajan tai sosiaaliohjaajan kanssa tapaamassa valmistavan luokan opettajaa.
– Se on minusta tosi tärkeä tilanne, että me saamme kontaktin, yhteyden ja luottamuksen perheeseen ja tähän nuoreen. Siinä ollaan tunnin verran yhdessä, täytellään erilaisia papereita, mutta samalla luodaan turvallista tunnelmaa, Meilahden yläasteen valmistavan luokan opettaja Taija Linnankivi sanoo.
7:26
Valmistavan luokan opettajalta vaaditaankin Linnankiven mukaan erityisesti herkkyyttä aistia perheen ja nuoren tunteita tapaamisessa kulttuurien tuntemuksen lisäksi, sillä Meilahden yläasteella opiskelijoilla on yli 20 eri äidinkieltä.
– Totta kai täytyy tietää eroja, mitä on kulttuureissa, mutta me olemme ihmisiä ihmisille yleensä aina. Nämä perheet ovat hyvin kiitollisia siitä, että lapset pääsevät heti koulutukseen, että lapset pääsevät heti koulutukseen.