Turvapaikanhakijoiden määrien uuteen äkkinousuun on syytä varautua, arvioi Maahanmuuttovirasto.
Lue myös
Viraston sisäisen selvityksen mukaan on varmistettava, että turvapaikkakäsittely toimii, vaikka hakijamäärät kasvaisivat.
Kirjaamiskäytäntöjä olisi esityksen mukaan yksinkertaistettava niin, että tarpeelliset tiedot hakijasta tulevat kirjatuiksi ruuhkatilanteissakin.
Lisäksi nousi esiin tarve kehittää automaation avulla analytiikkaa, jolla kyetään arvioimaan hakemusten ja päätösten määriä.
Lähes kaikilla päätös vastaa lakiin kirjattuja kriteerejä
MTV:n Huomenta Suomessa aamulla vieraillut sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että suurin osa hakemuspäätöksistä on tehty lain mukaan.
– Lähes kaikilla 40 000 hakijalla päätös vastaa lakiin kirjattuja kriteerejä, Mykkänen kommentoi.
Hänen mukaansa Suomesta on palautettu pakolla joitakin satoja ihmisiä, kun kielteisen päätöksen on saanut noin 10 000.
– On hyvin vaikea mennä sanomaa, etteikö olisi joku, jolle olisi voinut tulkita olevan oikeus turvapaikkaan.
Hänen mukaansa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista enemmistö on valittanut tuomioistuimeen tai jättänyt uusintahakemuksen.
– Silloin tulee moneen kertaan käsiteltyä ja voi tuoda uuden perusteen.
Hakemusten vireillepano muutamalle poliisilaitokselle
Maahanmuuttovirasto myös esittää, että turvapaikkahakemusten vireillepano voitaisiin keskittää Suomessa muutamalle poliisilaitokselle. Nämä poliisilaitokset erikoistuisivat turvapaikka-asioihin.
Turvapaikanhakijan informointia pitäisi kehittää niin, että hän saa kuvan, mitä hänen asiassaan tapahtuu prosessin aikana.
Hakijan pitää lisäksi saada tietoonsa, mitä häneltä odotetaan ja mitkä hänen oikeutensa ja velvollisuutensa ovat.
Maahanmuuttovirastossa ei ole tulkkausten laadun ja oikeellisuuden systemaattista seurantaa.
Sitä pitää selvityksen mukaan kehittää, sillä erityisesti turvapaikka-asioissa tulkkauksen laatu on kriittinen tekijä.
Lapsiperheille eritystukea
Nyt valmistuneessa selvityksessä painotetaan, että turvapaikkaa hakevat lapsiperheet tarvitsevat erityistä tukea ja että heillä on erityisiä tarpeita.
Jo vastaanottovaiheessa pitää huomioida paitsi alaikäiset yksin tulleet hakijat myös perheiden mukana olevien lasten tarpeet.
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvosteli kesäkuun alussa, että Maahanmuuttoviraston käytäntö käännytyspäätöksissä ei turvaa lapsen oikeuksia.
Sakslin kritisoi sitä, ettei virasto tee omaa päätöstä lapselle, joka on syntynyt perheen saaman käännytyspäätöksen jälkeen.
Maahanmuuttovirasto painottaa selvityksessään myös viranomaisten yhteistyön merkitystä. Maahan saapuvan informointiin pitää nivoa mukaan myös Rajavartiolaitos, poliisi, turvapaikkayksikkö ja vastaanottokeskus.
Vuosina 2015–2018 Maahanmuuttovirasto on käsitellyt ja ratkaissut runsaat 44 300 turvapaikkahakemusasiaa. Hakijat olivat kotoisin yhteensä 131 maasta.