Kuluvana vuonna mitattu lämpötilan nousu on lähellä Pariisin ilmastosopimuksessa määriteltyä 1,5 asteen rajaa.
Edellinen kuukausi oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin syyskuu merkittävällä marginaalilla, kertoo ilmastonmuutosta seuraavan EU:n Copernicus-palvelun tuore raportti.
Kuukauden keskilämpötila oli mittauksien mukaan 16,38 celsiusastetta, joka on 0,93 astetta korkeampi kuin vuosien 1991–2020 syyskuiden keskiarvo.
Edellinen syyskuun lämpöennätys on vuodelta 2020, jolloin keskilämpötila oli 0,5 astetta alhaisempi kuin tänä vuonna. Lämpötilaennätykset rikkoutuvat tyypillisesti paljon tätä pienemmällä marginaalilla.
– Olemme eläneet ilmaston näkökulmasta katsottuna uskomattomimman syyskuun ikinä. Tämä ylittää käsityskyvyn, totesi Copernicus-palvelun johtaja Carlo Buontempo.
– Ilmastonmuutos ei ole jotain, joka tapahtuu vuosikymmenen päästä. Ilmastonmuutos on täällä.
Raportin mukaan syyskuu oli lämpötilansa puolesta epätavallisin lämmin kuukausi vuodesta 1940 alkaen kerätyssä aineistossa.
Euroopassakin syyskuu oli ennätyslämmin, 2,51 celsiusastetta lämpimämpi kuin vuosien 1991–2020 keskiarvo.
Lämpötilaennätyksiä on rikottu monessa maassa. Myös Suomessa syyskuu oli 1900-luvun alusta alkavan mittaushistorian lämpimin, kertoi Ilmatieteen laitos aiemmin tällä viikolla.
Lue myös uutinen Suomen historiallisen lämpimästä syyskuusta:
Syyskuu oli ennätyksellisen lämmin koko maassa: Helsingin lämpöennätys murskaksi
2:49
Kriittinen 1,5 asteen raja lähellä
Myös meren pinnan keskilämpötila napa-alueita lukuun ottamatta saavutti syyskuun osalta ennätyslämmön.
Asiantuntijoiden mukaan meren pinnan lämpeneminen tekee sään ääri-ilmiöistä entistä intensiivisempiä. Lämpimämmät meret myös imeyttävät heikommin itseensä hiilidioksidia.
Kuluvasta vuodesta ennustetaan ihmiskunnan historian lämpimintä. Tammi-syyskuun globaali keskilämpötila oli 0,05 celsiusastetta korkeampi kuin vastaava ajanjakso vuonna 2016, joka on tähän asti mittaushistorian lämpimin.
Globaali keskilämpötila tammikuusta syyskuuhun oli 1,4 astetta korkeampi kuin vuosina 1850–1900. Lämpötilan nousu on nyt lähellä Pariisin ilmastosopimuksessa vuonna 2015 asetettua 1,5 asteen rajaa esiteolliseen aikaan verrattuna.
Rajan alapuolella pysymistä on pidetty olennaisena, jotta ilmastonmuutoksen katastrofaalisimmat seuraukset voitaisiin välttää.
El Ninolla osansa lämpötiloissa
Osansa lämpenemisessä on myös El Nino -sääilmiöllä, joka lämmittää pintavesiä Tyynellämerellä ja vaikuttaa lämpötiloihin muuallakin. El Ninon pahimpien vaikutuksien odotetaan osuvan loppuvuoteen ja ensi vuoden alkupuolelle. Copernicus-palvelun Buontempon mukaan El Ninolla on roolinsa ennätyslämpötiloissa, mutta ilmastonmuutos on hänen mukaansa tehnyt tilanteen paljon pahemmaksi kuin se muuten olisi ollut.
Maailman johtajat kokoontuvat YK:n ilmastokokoukseen Dubaihin marraskuun viimeisestä päivästä alkaen. Kokouksen tavoitteena on muun muassa löytää ratkaisuja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.
Katso tästä tuorein sääennuste loppuviikolle!
8:42