Maailma pyristelee irti venäläisestä energiasta – asiantuntija neuvoo, kuinka asiaan voi vaikuttaa arjessa

0:43imgEurooppa on huonosti varautunut kaasun ja öljyn suhteen, vaikka lisäpakotteita tarvitaan Venäjää vastaan. "Korvaavat lähteet tulisi saada jostain", sanoi Mika Aaltola Viiden jälkeen -ohjelmassa 24.3.2022.
Julkaistu 24.04.2022 12:37

MTV UUTISET – STT

Kun Venäjän öljystä, kivihiilestä ja maakaasusta pyritään irtautumaan, energian säästäminen on osa työkalupakkia. Tehokkaimpien keinojen joukossa ovat huonelämpötilan laskeminen, nopeusrajoitusten alentaminen moottoriteillä sekä eri tavat vähentää autolla liikkumista.

– Asuminen ja liikkuminen yhdessä muodostavat suuren osan suomalaisten hiilijalanjäljestä. Kodin energiankulutuksesta jopa puolet kuluu lämmitykseen, joten sisälämpötilan lasku on järeä toimenpide, sanoo kestävyysratkaisujen asiantuntija Tuuli Hietaniemi Sitrasta.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA (International Energy Agency) suosittelee säästökeinoiksi myös kimppakyytejä, etätöitä sekä kävelyn, pyöräilyn ja julkisen liikenteen suosimista. Osalle suomalaisista esimerkiksi autoilun vähentäminen on hankalaa, osalle hyvinkin helppoa.

– Jokaiselle varmaan löytyy oma sopiva yhdistelmä keinoista. Energiansäästötoimia on monia, ratkaisut tulevat pieninä virtoina, sanoo Hietaniemi.

Kahdella asteella 10 prosentin säästö

Asuntojen ja toimitilojen lämmityksessä kahden asteen lämpötilan lasku tuo noin kymmenen prosentin vähennyksen energian kulutukseen. Tämä toteutuu esimerkiksi laskemalla huoneenlämpö 22 asteesta 20 asteeseen.

– Olohuone ehkä ei ole ensimmäinen paikka, jossa lämpötilan laskeminen tuntuu helpolta. Makuuhuoneessa voi alentaa, kylpyhuoneessa suomalaisilla usein on tarpeettoman lämmintä, sanoo energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Autotallissa, varastossa ja porraskäytässä lämpötilan lasku tuskin tuntuu asumismukavuudessa. Monilla työpaikoillakin lämpöä voi pudottaa asteen tai pari.

– Ja unohdetaan ulkona käytettävät lämmittimet, esimerkiksi terassilla, Suur-Uski suosittelee.

Viileämpi ilma voi olla terveydeksi

Viileämpi sisäilma voi olla myös terveellisempää.

– Sisäilman laatu monesti paranee, kun lämpötilaa lasketaan. Liian korkea lämpötila lisää sisäilmaongelmia, ja myös ihmisen vireystaso laskee, sanoo Tuuli Hietaniemi.

Liian lämmin sisäilma on usein samalla liian kuivaa. Liika lämpö voi aiheuttaa myös sen, että hengitysilmaan päätyy haitallisia päästöjä rakennusmateriaaleista.

Päivi Suur-Uski muistuttaa, että energiankulutusta voi vähentää esimerkiksi viettämällä lämpimässä suihkussa vähemmän aikaa. Myös kodin sähkölaitteiden käyttöä sopii tarkastella kriittisesti.

Vauhdin vähennys säästää bensaa

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on hiljattain julkaissut kaksikin suosituslistaa keinoista vähentää öljyn käyttöä, toisen päättäjille ja toisen tavallisille kansalaisille. Päättäjälistan kärjessä on nopeusrajoitusten alentaminen moottoriteillä vähintään kymmenellä kilometrillä tunnissa.

–  Jos kesänopeudet laskisivat 120 kilometristä tunnissa 110:een, niin tuskin sitä moni huomaisi – se ei kovin paljon vaikuta matka-aikaan, sanoo Hietaniemi Sitrasta.

Nopeus vaikuttaa bensiinin kulutukseen etenkin silloin, kun vauhti kasvaa yli 100 kilometriin tunnissa. Hidastaminen 120 kilometrin tuntivauhdista sataan vähentää bensankulutusta kymmenkunta prosenttia, jopa enemmän.

Suurin osa automatkoista on kuitenkin lyhyehköjä ja ne ajetaan muualla kuin moottoritiellä, muistuttaa Suur-Uski Motivasta.

– Jos yhdistetään taloudellinen ajotapa, nopeusrajoitusten lasku sekä lyhyiden ajojen vähentäminen autolla, näillä keinoilla voidaan bensiinin kulutusta vähentää noin 10–20 prosenttia, hän arvioi.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota