WhatsAppissa saattaa liikkua uusi itsemurhapeli Momo, jonka epäillään jotaneen 12-vuotiaan argentiinalaistytön kuolemaan, kertovat Mirror, Metro ja Buenos Aires Times.
VIDEO: Viime keväänä Huomenta Suomessa keskusteltiin netissä levinneestä Blue Whale -itsemurhapelistä.
Vanhempia varoitetaan maailmalla uudesta WhatsAppissa leviävästä itsemurhapelistä, joka kulkee nimellä Momo. Ulkomaalaiset mediat spekuloivat pelin olevan seuraava Blue Whale, itsemurhapeli, johon myös suomalaiset lapset törmäsivät viime vuoden keväällä.
Venäjältä lähtöisin olevan vaarallisen Blue Whale -pelin väitetään johtaneen jopa 130 teinin kuolemaan itänaapurissa.
Nyt Argentiinassa tutkitaan, liittyykö uusi itsemurhapeli Momo 12-vuotiaan lapsen itsemurhaan Ingeniero Maschwitz -kaupungissa viime sunnuntaina.
Lapsi kannustettiin itsemurhaan?
Viranomaiset epäilevät, että joku kannusti tyttöä tappamaan itsensä. Epäiltynä on 18-vuotias teini, johon uhrin uskotaan tutustuneen sosiaalisessa mediassa.
Tyttö oli kuvannut ennen kuolemaansa itsestään videon. Viranomaiset uskovat, että lapsen "tarkoituksena oli ladata video sosiaaliseen mediaan osana haastetta" ja kertoa itsemurhan syyksi Momo-pelin.
Millainen Momo on?
Mirrorin mukaan Momo-pelissä käyttäjä saa ensin "päälliköltään" väkivaltaisia kuvia WhatsAppin välityksellä. Pelissä käyttäjää uhkaillaan, jos hän ei noudata toisen osapuolen antamia "käskyjä".
Momo-pelissä esiintyy pelottavan näköinen kuva naishahmosta, jolla on suuret, pullottavat silmät ja muutenkin luonnottomat piirteet. Hahmo on japanilaisen taitelijan, Midori Hayashin käsialaa, mutta taitelijalla itsellään ei ole mitään tekemistä pelin kanssa.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Argentiinan lisäksi Meksikossa viranomaiset ovat varoittaneet vaarallisesta pelistä.
Käyttäjien manipulointia
Mitä todennäköisemmin Momo ei ole vain yhden ihmisen hallinnoima peli, vaan useampi ihminen ympäri maailmaa on alkanut käyttää samaa kuvaa pelottavasta hahmosta aiheen levittyä sosiaalisessa mediassa.
Tietoturvayhtiö Psafe kuvailee Momoa blogissaan käyttäjien manipulointihyökkäykseksi, jonka tarkoituksena on herättää pelkoa. Yhtiön mukaan koko peli ei välttämättä ole totta, mutta se voi silti johtaa esimerkiksi kiusaamiseen ja nettihäirintään.
Myös vuonna 2017 levinneen Blue Whale -pelin epäiltiin olevan urbaani legenda, mutta esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisi vahvisti pelin olemassaolon ja varoitti siitä.
Blue Whale oli Venäjältä lähtöisin oleva itsemurhapeli, jossa pelaajan tarkoituksena on suorittaa erilaisia haasteita 50 päivän ajan. Haasteet saattoivat olla muun muassa viiltelyä ja autojen edessä makaamista.
Psafe huomauttaa, että lapset ja nuoret ovat kuitenkin kaikista alttiimpia tällaiselle käyttäjien manipuloinnille. Ja vaikka Momo olisi huijausta, vanhempien kannattaa silti tarkkailla lastensa kontaktilistaa varmistaakseen, ettei lapsi viestittele tuntemattoman henkilön kanssa.
Myös lapsen sosiaalisen median julkaisuja kannattaa seurata, eikä nuoren antaa esimerkiksi jakaa puhelinnumeroaan mihinkään.
LUE MYÖS: Huolettaako lapsen puhelimenkäyttö? Listasimme kehutut sovellukset, joilla voit valvoa lapsen surffailua, sijaintia ja viestittelyä
Lähteet: Mirror, Metro, Buenos Aires Times, Psafe