Saitko Whatsapp-puhelun oudosta numerosta? Erityisasiantuntija kertoo, mitä riskejä vastaamisessa piilee

Kuvakaappaukset Whatsappista
Huijarit käyttävät kaikkia mahdollisia välineitä päästäkseen tavoitteeseensa. Kuvakaappaukset WhatsappistaTaustakuva Shutterstock
Julkaistu 04.11.2024 19:01

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Whatsapp-puheluita soittelevat myös huijarit, joten omituisiin numeroihin ei kannata vastata.

Oletko saanut syksyn aikana Whatsapp-puheluita oudoista numeroista? Niin mekin.

Useampi MTV Uutisten lifestyle-toimittaja on saanut Whatsappiin useita erikoisia soittoja syksyn aikana. Suuntanumeroita soitoissa on ollut useita: +256, +250 ja +98, siis Uganda, Ruanda ja Iran. Puheluita tulee usein useita peräkkäin, ja niiden soittajasta näkyy kuva ja mahdollisesti muitakin tietoja. Mitä puheluista pitäisi ajatella – mitä niillä tavoitellaan? Kysyimme asiaa Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

"Puheluihin vastaamisen riski on lähinnä huijauksessa itsessään"

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakovin mukaan huijarit käyttävät kaikkia mahdollisia välineitä päästäkseen tavoitteeseensa – siis tekemään onnistuneen huijauksen. Whatsapp on väline muiden joukossa.

– Meille tehtyjen ilmoitusten perusteella Whatsapp-huijausten määrä on vähäinen, mutta samassa tasaisessa kasvussa kuin kaikki muutkin huijaukset, Tretjakov kertoo sähköpostitse.

Pelkkä Whatsapp-puheluun vastaaminen ei sisällä tunnettua teknistä tietoturvariskiä, kunhan omat laitteensa pitää päivitettyinä ajan tasalle. Puheluihin ei silti kannata vastata.

– Puheluihin vastaamisen riski on lähinnä huijauksessa itsessään, jos taitava ammattihuijari voittaa uhrin luottamuksen ja saa uskomaan pajunköyteen. Huijarin tavoitteena on saada uhri itse siirtämään rahaa vapaaehtoisesti huijarille, tavalla tai toisella, Tretjakov kuvaa.

– Nämäkin huijaukset ovat osa kansainvälistä, enemmän tai vähemmän järjestäytynyttä rikollisuutta. Tekijöitä on ympäri maailmaa, niin Suomessa kuin muuallakin. Huijaukset ovat rikoksia, ja niistä on syytä tehdä rikosilmoitus.

Jos menettää rahaa huijauksessa, on syytä olla heti yhteydessä pankkiin ja kertoa tapahtuneesta. Parhaassa tapauksessa rahojen menetys voidaan vielä estää.

Lue myös: Petostorjunnan asiantuntija kertoo, millainen on nykypetos: "Kun olet klikannut linkkiä, saattaakin tulla puhelinsoitto..."

Kuvakaappaus Whatsappista

Kuvakaappaus Whatsappiin tulleiden puheluiden tiedoista. Kuva esittää kättelemään valmistautuvaa, bisneshenkistä henkilöä.

Whatsapp-puheluilla ja -viesteillä tehtaillaan erityylisiä huijauksia. Huijaustyylejä ovat esimerkiksi…

Rekrytointihuijaus

"Rekrytointisoitto" on työtarjous kaukaisesta maasta.

–  Ainakin joissain näistä huijari on ehdottanut uhrille työhaastattelua, jossa uhrin pitää asentaa koneelleen etähallintaohjelma. Tällaisen etäyhteyden avulla huijari voi varastaa kaikenlaista tietoa uhrilta pankkitileistä salasanoihin, Tretjakov kuvaa.

Sijoituspetoksen valmistelu

Whatsappin kautta mainostetaan erilaisia virtuaalivaluuttasijoituksia, jotka ovat petoksia. On myös mahdollista, että käyttäjä liitetään pyytämättä ja kysymättä bitcoin-sijoitusryhmään, jossa ryhmän perustaja markkinoi samoja huonoja sijoituksia.

Whatsappin asetuksissa voi määrätä, että vain omat yhteystiedot voivat lisätä käyttäjän ryhmiin.

Hei äiti/hei isä

Hei äiti -huijaukset ovat Whatsappissa yleisiä. Viestittelijä tekeytyy vastaanottajan lapseksi tai muuksi sukulaiseksi tai läheiseksi, joka tarvitsee rahallista apua, yleensä kiireellä. Outo numero saatetaan selittää kadonneella tai muuten hävinneellä puhelimella.

Lue myös: Iinan äiti joutui harvinaisen röyhkeän huijausyrityksen kohteeksi Whatsappissa

Toimitusjohtajahuijaus

– Niin sanotuissa toimitusjohtajahuijauksissa huijari on tehnyt hyvät valmistelut tekemällä Whatsappiin valetilin yrityksen tai organisaation johtajan nimellä ja kuvalla. Tällä tilillä sitten yritetään saada taloushenkilöstöä siirtämään rahaa huijarin kertomalle tilille muka johtajan määräyksestä, Tretjakov kuvaa.

Romanssihuijaus

Viestin tarkoitus on saada vastaanottaja romanttiseen suhteeseen, joka kuitenkin on huijausta.

– Joskus näihin yhdistetään myös sijoituspetoksia, kun romanssihuijari on saanut uhrin luottamuksen.

Elina Juusola joutui rakkaushuijauksen kohteeksi jo vuosia sitten ja menetti huijauksessa noin 1500 euroa. Nyt hän valistaa muita siitä, miten hurmurin voi tunnistaa valehtelijaksi ennen kuin on liian myöhäistä.

Marja-Helena puolestaan ehti lähettää Juhanille kenkälaatikoissa 20 000 euroa ennen kuin paljastui karu totuus.

Lue myös: Petostorjunnan asiantuntija kertoo, mitä ihmiset eivät verkkohuijauksista ymmärrä: "Harvemmin mitään tapahtuu niin, että tililtä 'vain lähti' rahaa"

"Ensimmäinen asia, josta ihminen ymmärtää jotakin tapahtuneen" – verkkohuijauksen uhriksi voi joutua kuin huomaamatta

 Alastonkuvia ja asuinpaikan kyselyä – kymmenet lapset kertovat tuntemattomien yhteydenotoista:  "Voisivatko aikuiset etsiä ikäistään seuraa?"

Katso myös: Iäkästä naista yritettiin huijata Whatsappissa – asiantuntija analysoi harvinaisen ovelaa huijausyritystä

5:17img

Esimerkiksi näin Whatsapp-huijausyritys voi edetä. Tapaus sattui 2021.

Tuoreimmat aiheesta

Huijaukset