Vapaaottelu on äärimmäisen rankka kontaktilaji, jossa kaksi taistelijaa laitetaan ottelemaan 70-neliöiseen häkkiin. Häkkiä ympäröi lähes kaksimetriset aidat. Ottelu päättyy tyrmäykseen tai toisen luovutukseen.
Vapaaottelun säännöt pähkinänkuoressa: ei saa purra, eikä puhkoa silmiä. Lähestulkoon kaikki muut taisteluotteet ovat sallittuja.
Pohjois-Amerikassa 1990-luvun alkupuolella syntynyt Ultimate Fighting Championship eli UFC on vapaaottelun ylin sarjataso, ammattitaistelijoiden maailmancup ja olympialaiset. Päämäärä ja unelma. UFC:ssä huippunimet ovat päässeet urallaan miljoonien eurojen tiennesteihin.
Tätä unelmaa on toteuttamassa myös 28-vuotias Ronda Rousey, jolle taisteleminen on verissä. Rousey on noussut judon olympiamitalistista yhdeksi vapaaottelun UFC-organisaation kirkkaimmista tähdistä.
Ronda on usein todennut taistelleensa syntymästään lähtien. Ja sitä hän tarkoittaa kirjaimellisesti, sillä hänen syntymänsä Kalifornian Riversidessä helmikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1987 olikin tavallista hankalampi.
- Synnyin napanuora kaulani ympärillä. Se esti hapen saannin ja pysäytti sydämeni. Ihoni oli sininen ja olin voimaton. Kun vauvojen terveyttä mitataan nollasta kymmeneen asteikolla, jossa seitsemän on hyvä, omat pisteeni olivat nolla, hän kertoo tuoreessa omaelämäkerrassaan.
Lapsi saatiin kuitenkin synnytyssalissa elvytettyä elävien kirjoihin ja nimi Ronda Jean Rousey kirjattiin syntymätodistukseen. Etunimi tuli lentokonealla työskentelevästä Ronald-isästä.
- Nimekseni olisi voinut laittaa myös "Ronda, ilman h:ta", sen verran usein olen sitä joutunut korjaamaan, Ronda toteaa.
Hankalan synnytyksen seurauksena Rondan puhekyky kehittyi hitaasti. Kun Rondan kolmas syntymäpäivä lähestyi, eikä hän ollut vielä puhunut yhtään selvää sanaa, hänen vanhempansa lähtivät hakemaan ammattiapua.
Apuun tulivat myös Rondan kaksi vanhempaa siskoa, jotka tulkkasivat vanhemmille Rondan kommunikointia. Nuoret sisarukset tapasivat myös katsoa lauantaiaamuisin televisiosta showpainin uusintoja. Ja lähetysten mainoskatkoilla he ottivat keskenään painiotteluita kotisohvalla.
Kontaktilajit olivat muutenkin perheessä läsnä, sillä Rondan äiti AnnMaria oli paitsi yrittäjä ja matematiikan professori, hän oli myös kuuden danin mustan vyön judoka. Kolme vuotta ennen Rondan syntymää AnnMaria oli voittanut ensimmäisenä yhdysvaltalaisena judon maailmanmestaruuden.
Kolmivuotislahjaksi Ronda halusi pehmolelun showpainija Hulk Hoganista. Ongelmaksi tuli hänen rajoittunut puhekykynsä. Äidilleen Ronda pystyi sanomaan lahjatoiveekseen vain "balgrin". Hänen äitinsä ei tätä termiä ymmärtänyt, joten he matkasivat lelukauppaan oikeaa lahjaa etsimään. Lopulta oikea jättimäinen Hulk Hogan -figuuri löytyi, ja sen jälkeen Ronda ei suostunut siitä luopumaan.
- Kyllä. Nukuin Hulk Hoganin kanssa, Ronda toteaa.