Maailman suurimpiin lukeutuva jäävuori irtoamassa – voi päätyä Etelä-Amerikkaan asti

jaavuori
Larsenin jäähyllyssä on käynnissä railon muodostuminen, jollainen edelsi myös edellistä irtoamista.
Julkaistu 07.01.2017 18:41
Toimittajan kuva

Kalle-Ville Lahtinen

kalle-ville.lahtinen@mtv.fi

Yksi suurimmista koskaan mitatuista jäävuorista on irtoamassa Etelänapamantereella.

Vain 20 kilometrin jääkannas pitelee kiinni valtavaa, satojen metrien paksuista jäävuorta niin sanotussa Larsenin jäähyllyssä Weddellinmeren luoteisosassa Antarktiksen niemimaan itärannikolla. Kannas lyheni yllättäen loppuvuodesta kun kuusi vuotta murtumassa ollut railo eteni nopeasti. Railolla on pituutta yli 80 kilometriä.

– Ihmettelen, ellei se irtoa ihan lähikuukausina, sanoo brittiläisprofessori ja Midas-projektin jäätutkija Adrian Luckman BBC:lle.

Jäävuori on pinta-alaltaan 5000 neliökilometriä eli runsaat puolet Uudenmaan maakunnan pinta-alasta. Se olisi kolmas lohkeaminen Larsenin jäähyllystä: ensimmäinen, niin sanottu Larsen A irtosi vuonna 1995 ja Larsen B puolestaan vuonna 2002.

jaavuori-2

Larsen A irtosi vuonna 1995 ja Larsen B vuonna 2002. Nyt on irtoamassa Larsen C.

– Larsen B hajosi muruiksi kuin vanha tuulilasi ja hävisi viikossa, muistaa jäätutkija Andrew Fleming.

Larsen B:n irtoamista edelsi samanlainen railon muodostuminen kuin nyt on käynnissä.

Jäävuorten irtoaminen on luonnonilmiö, mutta ilmaston lämpeneminen voi nopeuttaa sitä. Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin, kun Tyynestämerestä lämpöä irrottanut El Nino -ilmiö yhdistyi ilmastonmuutokseen.

Nyt irtoamassa olevan jäämassan luonne on vielä arvoitus. Etelänapamantereen jäätiköistä irtoavat jäävuoret jäävät yleensä pyörimään lähialueille mutta voivat myös matkata Etelä-Amerikan rannikoille asti.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat