Maailman suurinta pingviiniyhdyskuntaa uhkaa outo kato – valtaosa taapertajista kadonnut: "Todella odottamatonta ja erityisen merkityksellistä"

1:08img
Julkaistu 31.07.2018 12:45
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Tutkijat varoittavat, että kuningaspingviinien määrä on tippunut kahdesta miljoonasta 200 000:een asumattomalla Île aux Cochonsin saarella. Asiasta kirjoittaa The Guardian.

Maailman suurin kuningaspingviinien yhdyskunta on kutistunut yli 90 prosentilla viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana.

The Guardian kertoo, että kun tutkijat astuivat viimeksi syrjäiselle saarelle, noin metrin mittaisia taapertajia asui saarella karkean arvion mukaan kaksi miljoonaa.

Video: Pingviini yllätti tutkijat – hyppäsi suoraan veneeseen!

Viimeisimpien helikopterista käsin otettujen kuvien perusteella pingviinejä on enää vain noin 200 000.

Ranskalle kuuluva Île aux Cochons on osa Intian valtamerellä sijaitsevia Crozetsaaria. Saariryhmä sijaitsee noin 2 400 kilometrin päässä Etelämantereen rannikolta.

Pingviinikatoon vaikuttavat monet tekijät

Varmaa syytä pingviinikatoon ei tiedetä, mutta tutkijat arvelevat ilmastonmuutoksen olevan ainakin yksi syy kolonian kutistumisen taustalla.

Noin 2–7 vuoden välein toistuva, El Niñoksi kutsuttu sääilmiö aiheuttaa muutoksia merivirtoihin ja lämmittää meren pintavettä. Tämä on voinut ajaa pingviinien ravintonaan käyttämiä kaloja pois niiden elinalueelta.

Ranskan Kansallisen tiedekeskuksen tutkimuksessa pingviinipopulaation spekuloidaan myös kasvaneen liian suureksi noin 70 neliökilometrin laajuiselle elinalueelle. Yliasutus on voinut näin ollen kasvattaa kilpailua ravinnosta johtaen ketjureaktioon, jossa populaatio on pienentynyt hurjalla vauhdilla.

The Guardianin mukaan myös lintujen kesken leviävät taudit tai mahdollisesti jopa saarelle uineet rotat ovat voineet edistää pingviinikatoa.

– Tämä on todella odottamatonta ja erityisen merkityksellistä, sillä tämä yhdyskunta muodosti lähes yhden kolmanneksen maailman kuningaspingviineistä, kertoi pingviinikoloniaa jo 1980-luvulla tarkkaillut ekologi Henri Weimerskirch The Guardianille.

Kuningaspingviini on toiseksi suurin pingviinilaji keisaripingviinin jälkeen.Kuningaspingviinit AOP

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat