Keisaripingviini lisättiin Yhdysvalloissa uhanalaisten eläinten listalle – maailman viidenneksi suurinta lintua uhkaa ilmaston lämpeneminen

Yhdysvaltain hallitus on julistanut maailman kookkaimman pingviinilajin, keisaripingviinin, uhanalaiseksi. Sen kohtaloksi on koitumassa sama kuin niin monen muunkin lajin: ilmastonmuutos.

The Guardian -lehden mukaan Yhdysvaltain kala- ja villieläinvirasto arvioi Etelämantereen kotoperäisten, eli vain jollain tietyllä maantieteellisellä alueella elävien, pingviinien tuhoutuvan lähes täysin merijään hävitessä tämän vuosisadan aikana.

– Ilmastonmuutoksella on valtava vaikutus lajeihin eri puolilla maailmaa, ja sen käsitteleminen on (Yhdysvaltain) hallinnon tärkein asia, viraston johtaja Martha Williams totesi lausunnossaan. 

– Keisaripingviinin listaus toimii hälytyskellona, mutta myös kehotuksena toimia.

Elinympäristö ja ruoka katoavat

Maailman luonnonsäätiö WWF totesi raportissaan jo vuonna 2007, että kohonneet talvilämpötilat ja kovemmat tuulet ajavat keisaripingviinit kasvattamaan poikasensa yhä ohuemmalla jäällä. Koska jää sulaa ja hajoaa yhä aiemmin keväällä, entistä suurempi määrä munia ja poikasia huuhtoutuu mereen.

Merijään häviämisen lisäksi uhkaa ehtyä ravinto. Meren happamoituminen vähentää krillien, eli pingviinien tärkeimmän ravinnonlähteen, tarjontaa.

Keisaripingviinejä kohtasi katastrofi vuonna 2016

Etelämantereen toiseksi suurin tunnettu keisaripingviiniyhdyskunta romahti, kun yli 10 000 poikasta kuoli vuonna 2016 Halley Bayssä Bruntin jäähyllyllä merijään hajottua ennen aikojaan. 

Poikaset eivät olleet vielä valmiita uimaan kunnollisesti ja hukkuivat. Yhdyskunta ei ole vieläkään toipunut ennalleen.

Tutkijat arvioivat The Guardianin mukaan vastaavien katastrofien voivan vähentää keisaripingviinien kokonaispopulaatiota jopa 99 prosenttia tämän vuosisadan loppuun mennessä verrattuna linnun historialliseen kokoon. Näin tapahtuu, jos planeetan lämpenemistä ei vähennetä rajusti.

Pingviinit eivät pysty sopeutumaan ajoissa ympäristönsä muutostahtiin.

Miksi listaus tehtiin Yhdysvalloissa?

Yhdysvaltalaistutkijat toteavat, että vaikka keisaripingviini ei elä luonnossa Yhdysvaltain alueella, uuden uhanalaisten lajien luettelon pitäisi edistää pingviinin kansainvälistä suojelua ja toimia myös USA:ssa. Sen pitäisi auttaa vähentämään teollista kalastusta, joka kuluttaa pingviinien ravintolähteitä, ja edistää amerikkalaisten kasvihuonekaasujen lähteiden selvittämistä.

Yhdysvaltain hallitus on aiemmin lisännyt jääkarhun, norpan ja useita korallilajeja uhanalaisten lajien luetteloonsa ilmastokriisin takia.

– Tämä päätös on varoitus siitä, että (myös) keisaripingviinit tarvitsevat kiireellisiä ilmastotoimia, jotta ne selviytyvät, biologisen monimuotoisuuden keskuksen ilmastotieteen johtaja Shaye Wolf totesi The Guardianissa.

– Pingviinin olemassaolo riippuu siitä, ryhtyykö hallitus nyt voimakkaisiin toimiin ilmastoa lämmittävien fossiilisten polttoaineiden vähentämiseksi ja peruuttamattomien vaurioiden estämiseksi maapallon elämälle.

Keisaripingviini on maailman viidenneksi suurin lintu

Keisaripingviini on elossa olevista linnuista viidenneksi suurin. 

Se voi olla kasvaa 130 jopa senttimetriä pitkäksi. Suurin tunnettu yksilö on painanut 46 kilogrammaa. 

Keisaripingviini elää keskimäärin 20-vuotiaaksi. Vanhimmat tunnetut yksilöt ovat olleet 40-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat