Kansainvälisen tutkimusprojektin tulokset ovat paljastaneet yhteensä 13 koronatartunnalle tai vakavalle tautimuodolle altistavaa geenialuetta, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessaan.
Löydetyistä geeneistä yhdeksän havaittiin altistavan covid-19-taudin vakavalle muodolle. Loput neljä geenialuetta puolestaan vaikuttivat koronaviruksen tarttumiseen.
Hankkeessa myös vahvistettiin, että tupakointi ja ylipaino ovat merkittäviä taudin riskitekijöitä. Tupakointi lisäsi erityisesti koronatartunnan saaneen ihmisen sairaalahoitoon joutumisen riskiä.
Nyt julkaistut tulokset perustuvat lähes 50 000 koronatartunnan saaneen potilaan ja noin kahdenmiljoonan kontrollihenkilön DNA-näytteiden vertailuun. Suomesta tutkimuksessa on mukana noin 800 koronaan sairastunutta.
Tutkimuksen mukaan vakavalle koronataudille altistavat geenialueet sisältävät keuhkojen toimintaan ja immuunipuolustukseen liittyviä geenejä.
Tulokset on julkaistu arvostetussa Nature-tiedelehdessä. Julkaisussa on mukana yli 3 300 tutkijaa 25 maasta. Covid-19 Host Genomics Initiative -niminen tutkimusprojekti käynnistettiin Helsingin yliopiston tutkijoiden Andrea Gannan ja Mark Dalyn aloitteesta.
Edelleen jatkuvassa tutkimushankkeessa kerätään parhaillaan tietoa pitkittyneeseen koronatautiin sairastuneista potilaista. Tavoitteena on selvittää, löytyykö myös sen taustalta geneettisiä riskitekijöitä, tiedoteessa sanotaan.
THL ja STM: Koronatartuntojen määrä kaksinkertaistui kisaturismin vuoksi
Kesä-heinäkuun vaihteessa kaksinkertaistuneet kahden viikon koronatartuntojen määrät Suomessa selittyvät suurimmalta osin EM-kisaturistien tartunnoilla, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM).
THL:lle oli raportoitu sairaanhoitopiireistä 6. heinäkuuta mennessä yhteensä 481 kisamatkoihin liittyvää tartuntaa ja 165 niihin liittyvää jatkotartuntaa. Toissa viikolla tartunnoista yli 40 prosenttia liittyi suoraan jalkapallon EM-kisoihin ja viime viikolla 15 prosenttia.
THL:n ja STM:n mukaan kisamatkalta tulleet tartunnat ovat nyt pitkälti tiedossa ja tarvittavat henkilöt on asetettu karanteeniin.
Kisaturismin lisäksi lisääntynyt ulkomaanmatkailu ja rajaliikenne sekä Venäjän heikentynyt epidemiatilanne selittävät kasvaneita tartuntamääriä. THL suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle.
Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista oli viime viikolla noin neljännes ja toissa viikolla noin puolet.
Uusia raportoituja tartuntoja tasan 300
Suomessa on raportoitu 300 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2 374 tartuntaa, mikä on 1 064 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 97 349.
Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 44 ihmistä, joista tehohoidossa on 7.
Koko maassa noin 61,1 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen ja toisen annoksen 22 prosenttia. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 17 000:lla ja toisen annoksen saaneiden määrä vajaalla 30 000:lla.
Kesä-heinäkuun vaihteessa testimäärät kääntyivät nousuun. Viime viikolla tehtiin lähes 97 000 koronatestiä, mikä on noin 26 500 testiä enemmän kuin sitä edeltävältä viikolta. Positiivisten testitulosten osuus oli viime viikolla 1,3 prosenttia ja toissa viikolla 1,4 prosenttia.
Tartuntoja todetaan eniten 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä.