Koronatartuntojen määrä kasvoi viikossa vain kahdessa EU-maassa enemmän kuin Suomessa – eniten tartuntoja työikäisillä, monin paikoin laajoja tartuntaketjuja

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertovat, että koronatartuntojen määrä on noussut merkittävästi ja sairaalahoidon tarve on kasvussa.

Viikolla 7, eli 15.–21. helmikuuta, Suomessa todettiin yhteensä yli 3 400 koronavirustartuntaa, joka on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tapausten ilmaantuvuus oli koko maassa 62 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla ilmaantuvuus oli 46, STM:n ja THL:n tiedotteessa kerrotaan.

Tartuntoja on eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Kaikista tapauksista noin 80 prosenttia todettiin alle 50-vuotiailla ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus todetuista tapauksista oli noin 9 prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus oli noin 3 prosenttia.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi eilen Twitterissä, että Suomessa uusien koronatapausten määrä kasvoi viikossa 26,6 prosenttia.

– Vain kahdessa EU-maassa tapausmäärä kasvoi enemmän. 

Monilla alueilla ilmaantuvuus noussut moninkertaisiksi

Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella koronavirusepidemiatilanne on heikentynyt viime viikkoina. Tautitapausten ilmaantuvuus on kasvanut myös yhdeksällä muulla alueella kahden viimeisen viikon aikana. Ilmaantuvuus sen sijaan laski tai pysyi samana 11 sairaanhoitopiirin alueella.

Uusia tapauksia on todettu sekä tunnetuissa tartuntaketjuissa että niiden ulkopuolella.

– Usean sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu joukkoaltistumisia, joista on käynnistynyt tartuntaketjuja. Koronavirustapausten ilmaantuvuus on noussut esimerkiksi Satakunnan Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenenmaalla moninkertaiseksi viikolla 7 verrattuna edelliseen viikkoon, tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteen mukaan osa uusista tartuntaketjuista olisi mahdollisesti voitu estää suositusten ja rajoitusten huolellisella noudattamisella. Myöhäinen testiin hakeutuminen on joissain tapauksissa johtanut laajojen tartuntaketjujen syntymiseen.

STM ja THL muistuttavat, että hiihtolomaviikkojen aikana matkailu voi lisätä taudin leviämisen todennäköisyyttä myös alueille, joissa tautitilanne on rauhallisempi.

Sairaalahoidon kuormitus kasvussa

Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana ollut kasvussa.  Myös tehohoidon tarve on kasvanut viimeisen parin viikon aikana, mutta tehohoidon kapasiteetti ei valtakunnallisesti ole ollut uhattuna. 

Valtakunnallisesti sairaalahoidossa oli 24.2. tietojen mukaan 193 henkilöä. Potilaista 86 oli erikoissairaanhoidon osastoilla, 72 perusterveydenhuollon osastoilla ja 35 teho-osastoilla. Viikko sitten sairaalahoidossa oli kaikkiaan 132 koronapotilasta. 

Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä on hitaassa laskussa. Viikolla 7 niitä raportoitiin 14, viikoilla 5-6 vastaavasti 21 ja 17. 

Tähän mennessä Suomessa on ilmoitettu 690 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Näistä 660 on Britannian virusmuunnoksia.

– Epidemiatilanne vaatii erittäin tehokasta viruksen leviämisen hillintää tulevien viikkojen ja kuukausien aikana. Nopeat ja laaja-alaiset rajoitustoimet ovat tehokkaita myös muuntovirusta vastaan, tiedotteessa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat