Pohjois-Sentinelin saarella asuva sentineliläisten alkuperäisheimo on joutunut viime päivinä median silmätikuksi ympäri maailmaa. Muusta maailmasta eristäytynyt heimo ei ole ainoa, joka ei suvaitse ulkopuolisia vierailijoita.
Videolla Pohjois-Sentinelin saari, jolla asuu arviolta kymmenistä satoihin sentineliä.
Amerikkalainen lähetystyöntekijä John Allen Chau nousi otsikoihin yritettyään viedä kristinuskon sanomaa Andamaanien saariryhmään kuuluvalle syrjäiselle Pohjois-Sentinelin saarelle.
Saarella asuva muusta maailmasta eristäytynyt sentinelin alkuperäisheimo kuitenkin toivotti miehen tervetulleeksi ankaralla nuolisateella, johon amerikkalainen kuoli.
Lue myös: Saarnaaja-Johnin, 27, elämä päättyi nuolisateeseen maailman suljetuimmalla saarella – perheeltä koskettava kirjoitus: "Annamme anteeksi niille, jotka tappoivat hänet"
Kohtaamiset ulkopuolisten kanssa usein väkivaltaisia
Maailmassa on noin 100 sentinelien kaltaista alkuperäisheimoa, jotka ovat päättäneet torjua kaikki ulkopuolisten yhteydenottoyritykset.
Suurin osa tämänkaltaisista heimoista asuu Amazonin sademetsän syvyyksissä, kun osa taas on sijoittunut Australian pohjoispuolella sijaitsevalle Uuden-Guinean saarelle.
Sentinelien kaltaiset metsästäjä-keräilijät välttelevät modernin maailman kosketusta kaikilla mahdollisilla tavoilla. Niinä harvoina kertoina, kun heimoja on lähestytty, on lopputulos usein ollut väkivaltainen.
– Joskus heimot muistavat esimerkiksi aiemmin ulkopuolisten tekemiä joukkomurhia ja väkivaltaisia kohtaamisia tai heimoon tuotuja sairauksia ja epidemioita. Alkuperäisheimoilla on usein hyvät perustelut eristäytyä täysin ulkomaailmasta, kertoo Survival International -järjestön edustaja Jonathan Mazower CNN:lle.
Mazowerin järjestö pyrkii suojelemaan eristäytyneiden heimojen oikeutta pysyä ulkomaailman koskemattomissa.
Kawahivan heimo, Mato Grosso, Brasilia
Yksi koskemattomista metsästäjä-keräilijöiden heimoista on syvällä Brasilian sademetsissä elävä Kawahivan heimo.
Vuosikymmenien ajan heimo eli täysin näkymättömissä, sillä ainoat vihjeet heidän olemassaolostaan olivat metsistä löydetyt työkalut ja jäljet majapaikoista.
Vuonna 2013 Kawahivoista tehtiin ensimmäinen varma näköhavainto, kun Brasilian hallituksen työntekijä kohtasi heimon pikaisesti keskellä sademetsää. Heimosta onnistuttiin saamaan myös lyhyt videotallenne – ensimmäinen laatuaan.
Videolla heimon jäsenet kävelevät metsässä alasti ja kantavat jousia, mutta pakenevat nopeasti tiheikköön huomatessaan ulkopuolisten läsnäolon.
– Oletettavasti heitä on jäljellä noin 30 jäsentä, sillä muut on tapettu esimerkiksi metsänhakkuiden yhteydessä, kertoo Mazower.
Kawahivojen tulevaisuus on vaakalaudalla Brasilian metsissä tapahtuvan hakkuun takia.
– Heidän tilanteensa on luultavasti kaikista heimoista kiireellisin, sillä heidän asuttamansa alue Brasiliassa on erittäin väkivaltainen, Mazower jatkaa.
Javeryn jokilaakson heimo, Amazon
Elokuussa maailma näki vilauksen toisesta syvällä Amazonin sademetsissä elävästä heimosta. Dronekamera tallensi Javeryn jokilaaksossa elävän alkuperäisheimon ensimmäistä kertaa videolle.
Yksi videolla nähtävistä heimonjäsenistä näyttää kantavan keihästä, kun neljä tai viisi muuta seisoo nähtävästi oljista rakennetun asumuksen lähettyvillä.
Brasilian ja Perun rajapinnassa sijaitseva sademetsäalue on monen eristäytyneen heimon koti.
– Heimot ovat olleet yhteydessä toisiinsa ja he ovat voineet ystävystyä toistensa kanssa tai jopa mennä naimisiin keskenään, kertoo Sussexin yliopiston antropologian opettaja Evan Killick.
– Mutta syy, miksi he ovat pysyneet eristäytyneinä, on vain ja ainoastaan heidän kokemansa aiempi väkivalta ja asuinalueiden riisto, Killick kertoo.
Xinanen heimo, Peru
Vastoin muiden alkuperäisheimojen käyttäytymistä, Perussa asuvat Xinanen heimon jäsenet tekivät itse aloitteen yhteydenpitoon ulkomaailman kanssa.
Brasilian alkuperäisheimojen järjestö FUNAI julkaisi heimosta ennennäkemättömän videon, jossa heimon jäsenet jättivät majapaikkansa hakeakseen järjestön tarjoamia banaaneja.
– Yksi heimon nuorista miehistä kysyy brasilialaisilta viranomaisilta "missä ovat teidän naisenne?", selittää Virginian yliopiston antropologi Giancarlo Rolando.
– Videolla on myös nähtävissä heimon jäsen, jolla on kädessään kivääri. Ilmeisesti se on viety joltakin heimon alueelle tunkeutuneelta ulkopuoliselta, hän kertoo.
Kuten monet muutkin Amazonin sademetsissä elävät alkuperäisheimot, myös Xinanet metsästävät keihäillä. Brasilian viranomaisten kanssa tapahtuneen kohtaamisen jälkeen FUNAI on siirtänyt heimon lähellä sijaitsevalle siirtolaisalueelle.
Waoranin heimo, Ecuador
Vuonna 1987 Ecuadorin metsissä todistettiin samankaltainen tilanne kuin tällä viikolla Pohjois-Sentinelin saarella.
Roomalaiskatolilaiset piispa Alejandro Lavaca ja nunna Ines Arango olivat matkalla viemään Jumalan sanaa keskellä sademetsiä elävälle Waoranin heimolle, kun heimon jäsenet tappoivat lähetystyöntekijät 21:llä puisella keihäällä.
Kohtaamisen jälkeen heimon kanssa on oltu pariin otteeseen yhteydessä ja useat heimon jäsenistä on jouduttu siirtämään heidän alueillaan tapahtuneen öljynetsinnän takia.
Ayoreon heimo
Jäsenistöltään yli tuhannen hengen Ayoreon heimo on yksi suurimmista alkuperäisheimoista. Ayoreot jakaantuvat useampiin pienempiin heimoihin, joista osa sijaitsee esimerkiksi Paraguayn sademetsissä.
Suurimpaan osaan Ayoreoista on saatu ulkomaailman yhteys, mutta joitakin yksittäisiä jäseniä ei ole vielä tavoitettu ja he ovatkin maailman viimeisimpiä tavoittamattomia alkuperäisheimojen jäseniä Amazonin sademetsän ulkopuolella.
Suurin osa Ayoreonin heimon jäsenistä pakotettiin pois elinalueiltaan 1970-luvun alussa lähetyssaarnaajien paljastaessa heidän olinsijojaan.
– Näissä kohtaamisissa useat Ayoreot kuolivat väkivaltaisesti. Myöhemmin myös muita heimon jäseniä kuoli ulkopuolisten tuotua tarttuvia tauteja heimoon, kertoo Survival International -järjestön Mazower.
Vain harva alkuperäiskansa on suojeltu
Tarttuvat taudit ovatkin yksi suurimmista alkuperäiskansoja kohtaavista uhkista.
– Näillä ihmisillä ei ole vastustuskykyä edes tavallisinta flunssaa vastaan, joten taudit ovat usein tappavia, hän kertoo.
Maailman puheenaiheeksi nousseet sentineliläiset ovat alkuperäisheimoista onnekkaita, sillä heitä suojaavat Intian hallituksen asettamat lait, jotka estävät saarelle saapuvat ulkopuoliset. Pahimmillaan tunkeutujat voivat saada vuosien vankeustuomion. Suurimmalla osalla alkuperäisheimoista ei kuitenkaan ole samaa onnea.
– Suurin haaste on suojella heidän asuttamaansa maata. Jos heidän asuinalueensa on suojeltu, ei ole mitään syytä, miksi he eivät selviytyisi jatkossakin, Mazower toteaa.