Maanviljelijöiden mielenosoitukset ovat jatkuneet jo toista viikkoa ympäri Eurooppaa. Viljelijät tukkivat katuja Brysselissä EU-huippukokouksessa ja ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa.
Traktorimarssit, tiesulut, merkkisoihdut, roihuavat lastauslavat, heinäpaalit nuotioon ja heiluvat nyrkit – Siinä asearsenaaliin kuuluvia keinoja viljelijöiden protesteissa, jotka ovat jatkuneet jo toista viikkoa eri puolilla Eurooppaa.
Viljelijät ovat huolissaan muun muassa ilmastotoimien vaikutuksesta maataloudelle, mutta myös maataloustuotannoltaan valtavan Ukrainan tuonnista.
– Viljelijät ovat olleet polvillaan jo pitkän aikaa. Lähdimme kaduille, koska nyt mittamme on täynnä. Meillä on vain hyvin, hyvin laihat tulot, kommentoi italialainen maanviljelijä Christian Belloni.
Lue myös: Hollannin massiiviset traktoriprotestit ovat hälyttävä signaali keskellä kriisiä, sanoo erikoistutkija – vaikutukset voivat näkyä myös Suomessa
Ranskalaisviljelijä Bertin Moret kasvattaa vuohia ja elää toimittamalla vuohenjuustoa suoraan vähittäiskauppaan. Hän arvostelee myös kuluttajia, jotka haluavat ostaa vain halvinta.
– Toivon, että tämä liike saa kuluttajat ymmärtämään sen, että on tärkeää tukea ranskalaista maataloutta ostamalla sen tuotteita, Moret toteaa.
Uusimmat ja rajuimmat mielenilmaukset ovat keskittyneet Brysseliin, jossa EU-johtajien huippukokous oli koolla päättämässä Ukraina tuesta. Lisää heinäpaaleja liekkeihin heittää Unkarin pääministeri Viktor Orbán, joka vaatii some-videossaan solidaarisuutta viljelijöille ja koko EU-johdon vaihtamista kesäkuun EU-vaaleissa.
– On virhe, ettei kansan ääntä oteta vakavasti. Johtajat eivät ota heitä vakavasti. Se on virhe numero yksi, Orbán julistaa.