Maanviljelijöiden hätähuuto: Marko lahjoittaa lähes koko satonsa muille hätää kärsiville tiloille – "Tämä on minun vähäinen panokseni"

1:53img
Julkaistu 05.09.2018 06:04
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Jo toinen perättäinen huono satokesä on ajanut usean maanviljelijän epätoivon partaalle. Hallituksen budjettiriihessä maataloudelle luvattiin jo hätäapua, mutta nyt avunantajiksi ovat ryhtyneet myös maanviljelijät itse.

Video: MTV Uutiset kertoi jo heinäkuussa, että kesän viljasato on jäämässä 2000-luvun heikoimmaksi.

Orimattilalainen Marko Suuronen on yksi niistä viljelijöistä, joka on ojentanut auttavan kätensä muille kurjassa tilanteessa tarpoville. 

– Suomessa on tiloja, joiden tilanne on tällä hetkellä todella huono. Koko karmeus paljastuu luultavasti vielä paremmin, kun lähestytään talvea, hän toteaa.

Suurosen tila onkin nyt tarjoutunut auttamaan muita maanviljelijöitä hädässä. 100 paalin olkisadosta lahjoitetaan apua tarvitseville tiloille peräti 80 paalia.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että tietysti ne myydään ja muutetaan rahaksi. Tässä kun olen seurannut tilannetta niin ajattelin, että ei minun elintasoni siitä liikaa nouse tai laske, jos lahjoitan paalit pois.

Maatalous, pelto, paaleja

Suurosen tilalta olkipaaleja saatiin paalattua 100, joista 80 lahjoitetaan hätäavuksi muille tiloille.

Maanviljelijän paras ystävä on toinen maanviljelijä

Suurosen apu on kerännyt huiman suosion sosiaalisen median maatalousryhmissä. Mies itse suhtautuu tekoon nöyrästi.

– Tämä on minun vähäinen panokseni tiloille. Toivoisin, että muutkin ymmärtäisivät, että suomalaisen maanviljelijän paras ystävä on luultavasti se toinen maanviljelijä. Meidän pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä, hän kertoo.

Vaikka kannustavia viestejä ja tykkäyksiä on tullut jo tuhansittain, eivät monet tilat ole vielä uskaltautuneet ilmoittautua hätäavun saajiksi.

– Muutama tila on nyt ilmoittautunut, mutta ongelmana on, että yleensä karjatilat ovat tuolla Keski-Suomessa ja minä asun eteläisessä Suomessa. Välimatkaa on satoja kilometrejä.

Nuorilla ei enää uskoa tulevaisuuteen

Suurosen mukaan pienelläkin avulla voi tässä tilanteessa olla merkitystä. Hän itse toteaa olevansa onnellisessa asemassa, sillä tilan sato ei tuhoutunut täysin.

– Meidän tilannettamme pelasti paremmin kasvava syysvilja. Normaalia alempi satotaso saatiin, mutta kyllä tuossa jotain puitavaa oli. On tässä silti vyötä kiristetty.

Huonot satovuodet näkyvät Suurosen mukaan maanviljelijäyhteisössä.

– Nuorilla, joilla pitäisi olla vielä uskoa tulevaisuuteen, ei sitä ole. Väsy alkaa painaa. Kaikkien ajatukset pyörivät nyt ainoastaan maatalouden ympärillä, vaikka muutakin elämää pitäisi olla.

Maatalous, maanviljely, pelto

Suuronen kertoo, että tämän kesän sato menettelee vielä. Viime kesä sen sijaan oli tilalle katastrofi.

Kaupallisten toimijoiden tulisi herätä

Suuronen toivoo, että tempaus herättäisi maanviljelijöiden lisäksi myös kaupalliset toimijat tilanteeseen.

Jos maanviljelyä aiotaan Suomessa tulevaisuudessakin jatkaa, on hänen mielestään ehdotonta, että maataloustuotteista maksettaisiin tuottajille enemmän.

– Aika moni maanviljelijä on sitä mieltä, että taloutta parannettaisiin mielummin tuotteiden kuin tukipakettien avulla. Myynti on kannustavampaa toimintaa maatalousyrittäjälle, Suuronen toteaa.

Yksittäinen kuluttajakin voi vaikuttaa tilanteeseen.

– Olisi tärkeää lisätä ihmisten tietoisuutta siitä, millaista maanviljely tosiasiassa on. Joillakin on vielä aika ruusuinen kuva siitä, että pihassa vain seisoo lehmä tai hevonen. 

– Uskon, että kuluttajat ymmärtävät, että suomalainen ruoka on maailman parasta ja puhtainta. Jokainen voi auttaa, tämä paalien lahjoittaminen on vain pieni pisara meressä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa