Kylmä kesä ja märkä syksy: tämä yhtälö on aiheuttanut tilanteen, joka edellisen kerran koettiin Suomessa vuonna 1987. Vilja ei ennättänyt kypsyä kesän aikana ja kun vihdoin olisi päästy korjaamaan satoa, syksyn sateet olivat pehmittäneet pellot.
– Tämän vuoden 1987 viljelijät muistavat kauhukuvin ja nyt on paha pelko, että sama toistuu, sanoo Pro Agria Etelä-Pohjanmaan palvelupäällikkö Henri Honkala.
Kälviällä ohrapellollaan askeltava Pasi Ingalsuo on lähes yhtä synkän oloinen kuin taivaalla pyörivät mustat pilvet. Vettä ei juuri nyt tule, mutta aamusta asti on satanut.
– Luvataan kuivempaa, mutta vettä tulee vain. Tässä kuussa on satanut jo yli sata milliä, kertoo Ingalsuo.
Etelässä tilanne on parempi ja siellä jo noin puolet sadosta on korjattu talteen. Mitä pohjoisemmas mennään, sitä surkeammaksi tilanne muuttuu. Monin paikoin tilanne tuo mieleen kolmenkymmenen vuoden takaisen täyskadon.
– Kun ensimmäiset viljat alkavat kypsyä korjuukuntoon, niin jatkuvasti sataa eikä pelloille päästä, tietää Honkala viljelijöiden tuskan.
Kolmas huono vuosi
MTK:ssa on herätty viljelijöiden huoleen.
– Tämähän ei ole ensimmäinen huono vuosi, vaan kaksi edellistä olivat surkeita myös, kertoo MTK Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Jouni Jyrinki.
Huonot sadot alkoivat samalla kun valtion satovahinkokorvauksista luovuttiin.
– Onhan niitä erilaisia vakuutuksia, mutta eivät ne korvaa tällaisia menetyksiä, tietää Jyrinki.
Perunan osalta tilanne on hiukan parempi. Laatu on toistaiseksi hyvää, pelloille ei vain pääse.
– Sielläkin alkaa perunapeltojen pinta pettäää koneitten alta. Hyvä puoli on se, että virustaudeilta sinänsä on vältytty, kertoo Jyrinki.
Kriisiapua valtiolta?
Viljelijät toivovat nyt pikaista poutaa, vaikka se ei enää täysin korvaa menetettyjä päiviä. Toiveissa oli kuiva syyskuu, jolloin viljasta olisi vielä voitu pelastaa suurin osa – toisin kävi.
– Tähän aikaan päivä on jo lyhyt ja yö pitkä ja kostea. Viljan kuivaaminen näillä keleillä on myös vaikeaa, tietää viljelijä Ingalsuo.
Häntä huolettaa jo tuleva talvi.
– Viljaa on nyt varastossa niin, että vuoden loppuun selvitään. Sen jälkeen loppuu ruoka meidän tilalta, sanoo Ingalsuo.
Etujärjestö toivoo rahallista apua valtiolta, sillä viljelijöiden voimat alkavat ehtyä näin monen huonon vuoden jälkeen.
– Pankit ovat olleet vielä myötämielisiä, mutta aika näyttää kuinka kauan heidän sinni kestää rahoittaa viljelijöitä. Että olisiko joku yleiskorvaus tai kriisilainoitus tähän tilanteeseen, kysyy MTK:n Jouni Jyrinki.