Lannoitteet ja sähkö kallistuvat eikä loppua näy – sikatilallinen MTV Uutisille: "Hintaa voidaan nostaa, mutta alkavatko tuotteet jäädä kauppaan?"

1:12imgLannoitteet ja sähkö kallistuvat eikä loppua näy – maatilojen kriisi kärjistymässä.
Julkaistu 04.11.2022 07:59
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Yhä useampi maatila on joutunut tai joutumassa uusien, kalliiden sähkösopimusten piiriin. MTK:n yli 1500 jäsentilalle tekemän talouskyselyn mukaan joka kolmas maatila törmää sähkönhinnan moninkertaistumiseen vuoden loppuun mennessä.

Tilojen maksuvalmius on heikko ja heikkenee MTK:n mukaan edelleen. Tuotannosta luovutaan sekä kasvinviljely- että kotieläintiloilla. Viidennes tiloista ei aio hankkia lannoitteita ensi kasvukaudelle lainkaan. MTK kiirehtii hallituksen valmistelussa olevaa kustannustukea maatiloille.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg toteaa, että synkkä tilanne on ollut jo tiedossa, ja moni tilallinen uskoo, ettei aallonpohja ole vielä edes saavutettu.

– Eletään kriittisiä aikoja kotimaisen ruoantuotannoin osalta, Åberg summaa tilannetta.

Lue myös: Kiinteistöveroja uhkaa historiallisen korkea korotus – näin paljon kerrostaloasujan vastike nousisi

MTK:n maatalousjohtajan mukaan energiayhtiöt, kaupat ja lannoitevalmistajat tahkoavat kovia tuloksia, mutta samaan aikaan alkutuotanto tekee satojen miljoonien eurojen tappioita.

– Ketjun sisäiseen rahanjakoon täytyy puuttua. Olemme toitottaneet toista vuotta, että markkinoiden kautta kriisi pitäisi ratkaista. Todellisuus näyttää, ettei ketju toimi tällä hetkellä riittävän hyvin.

– Aika alkaa loppua ja katseet kääntyvät myös hallituksen suuntaan, jos halutaan turvata ensi vuoden ruoantuotanto. Täytyisi miettiä, millä tavalla valtio voisi tulla väliaikaisesti väliin ja kompensoida nousevia kustannuksia, mutta markkinoilla ongelma ratkaistaan.

Hinnalla saisi lisää tuottoa, mutta kestääkö kansan kukkaro?

Sikatilallinen Ilkka Mäkitalo kertoo Uutisaamussa suurimmaksi pidemmän aikavälin uhkakuvaksi sen, riittääkö kansan ostovoima.

– Kyllähän hintaa pystytään periaatteessa nostamaan, mutta jos hinta nousee niin korkeaksi, ettei ihmisillä ole ostovoimaa, alkavatko tuotteet jäädä siinä vaiheessa kauppaan?

Mäkitalo kertoo, että tilanne hänen tilallaan on kohtalaisen hyvä, sillä kohtuuhintainen sähkösopimus on voimassa vielä maaliskuuhun. Tila tuottaa myös osan rehustaan omilla pelloilla.

Myös lannoitehankinnat on tehty kesällä ennakkoon, jolloin hinnassa on voinut säästää jonkin verran, vaikka lannoitteet maksavatkin aiempaa enemmän.

– Tilanne on kohtalaisen hyvä, mutta hankaluuksia aiheuttaa se, että kassan puskurivarat alkavat olla kulutettu. Nyt tuloa täytyy saada tuotteista riittävästi.

Lue lisää: Asuntokauppa romahti lokakuussa: Myytyjen kotien ja kiinteistöjen määrässä jopa 30 prosentin nopea lasku

Ilkka Mäkitalo kertoo, että kesällä lannoite maksoi reilut 600 euroa tonnilta. Nyt hinta on jo yli tuhat euroa tonnilta.

Kallistuvat kustannukset uhkaavat MTK:n mukaan erityisesti sika-, nauta- ja maitotiloja. Tilat alkavat kirjaimellisesti sopeuttaa toimintaansa, mikä tarkoittaa että tuotantomääriä lasketaan.

– Viljahan on kallistunut ja se tasoittaa osin lannoitteiden hintoja. Viljasadossa ei nähdä välttämättä suurta muutosta, mutta kotieläintuotannossa tuotantomäärät tulevat ensi vuonna alas.

– Se on poikkeuksellista, sillä ruoan tuotanto on ollut Suomessa hyvin vakaata, MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg sanoo.

MTK:n jäsenkyselyn mukaan maatilojen taloustilanne on vuoden aikana heikentynyt merkittävästi. Lokakuun lopussa toteutetussa kyselyssä 54 % arvioi, että maksuvalmius on heikentynyt entisestään viimeisen vuoden aikana ja 36 %:lla tilanne on säilynyt ennallaan.

Vuoden alussa vastaavassa kyselyssä kertoi, että maksuvalmius oli jo heikentynyt tai heikentynyt voimakkaasti 64 %:lla vastaajista. Seuraavan kuuden kuukauden osalta 55 % arvioi tilanteen heikentyvän tai heikentyvän huomattavasti entisestään.

9:42img

Katso koko haastattelu: Kustannuskriisi ajaa maatiloja ahdinkoon.

Tuoreimmat aiheesta

Maatalous