Maaseudun Tulevaisuus: Eläinten rituaaliteurastus voidaan kieltää Euroopassa

EU-tuomioistuin linjaa, että uskonnolliset rituaalit eivät voi olla esteenä teurastusta koskevalle lainsäädännölle, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.

Linjauksen myötä esimerkiksi halal-lihan tuotanto ilman tainnutusta voidaan kieltää EU-maissa vedoten eläinten hyvinvointiin.

Virallinen linjaus asiasta saatiin hiljan Belgiassa tapahtuneen oikeudenkäynnin jälkeen. Maassa tietyt uskonyhteisöt pitivät tainnutusvaatimusta uskonnonvapauden rajoittamisena.

Suomessa on jo pitkään ollut laitonta teurastaa eläin ilman tainnutusta. Myös halal-teurastuksissa eläin on tainnutettava vähintään samaan aikaan lopetuksen kanssa. Maailmalla tästä on vaihtelevia käytäntöjä.

– Myös Suomi osallistui asian käsittelyyn tuomioistuimessa – toimme käsittelyssä esiin perusteet sille, miksi tainnutus olisi jatkossakin voitava edellyttää myös uskonnollisista syistä tapahtuvassa teurastuksessa, kertoo lehdelle erityisasiantuntija Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tainnuttamatta teurastaminen on kiellettyä EU-maista Suomen ja Belgian lisäksi ainakin Ruotsissa, Tanskassa, Itävallassa, Slovakiassa ja Sloveniassa.

Lue myös:

    Uusimmat