Saako kasvistuotteita kutsua pihveiksi ja makkaroiksi? EU:n tuomioistuimelta linjaus

EU:n yleinen tuomioistuin (CJUE) on kumonnut Ranskan hallituksen määräyksen, jonka mukaan valmistajat eivät saa kutsua kasvispohjaisia tuotteita pihveiksi tai makkaroiksi. 

Tuomioistuimen mukaan EU-valtiot eivät voi kieltää yleisesti käytettyjen termien käyttöä, jos niillä ei ole juridisia määritelmiä.

Ranska määräsi nimisuojasta asetuksilla tänä ja toissa vuonna eläinteollisuuden lobbauksen päätteeksi. Sen mukaan lihaan viittaavat kasvistuotteiden nimet aiheuttivat hämmennystä kuluttajille. Asetukset rajoittivat muun muassa sanojen kinkku, pihvi, makkara ja pekoni käytön eläinperäisiin tuotteisiin.

Ranskalaiset kasvistuotteiden valmistajat ja European Vegetarian Union -järjestö veivät asian oikeuteen, ja Ranskan korkein hallinto-oikeus lykkäsi kiellon toimeenpanoa yleisen tuomioistuimen päätökseen asti. Jo alempi tuomioistuin oli todennut, että kielto haittaisi vakavasti kasvisproteiinituotteiden valmistajien etuja.

–  Tämä on erittäin tervetullut voitto, kommentoi kasvislihoja valmistava La Vie -yhtiö.

Yhtiön juristin mukaan sanat, kuten kasvispihvi, ovat olleet yleisessä käytössä 40 vuoden ajan.

Ranskan lihateollisuuden kattojärjestön Interbevin mukaan päätös "vahvisti luonnontuotteiden anastamisen äärimuunneltujen elintarvikkeiden kaupallistamiseksi".

Lue myös:

    Uusimmat