Maavoimat aloittaa uuden koulutuskokonaisuuden tammikuussa, kertoi Puolustusvoimat torstaina.
– Kahden saapumiserän välissä on tyhjä aukko kaksi kertaa vuodessa. Kun valmiusyksikössä palvellaan 11,5 kuukautta, ei sellaista tilannetta synny, sanoo Maavoimien operaatiopäällikkö, kenraalimajuri Petri Hulkko STT:lle.
Puolustusvoimien mukaan uusi koulutus antaa varusmiespalvelustaan suorittaville mahdollisuuden monipuolisempaan koulutukseen ja vaativimpiin tehtäviin.
– Kaikille koulutetaan muun muassa lisää asejärjestelmiä, johtamisvälineitä, kenttälääkintää, taistelua rakennetulla alueella, pimeätaistelua ja kohteiden suojaamista sekä toimintaa helikopterijoukkojen kanssa, Hulkko kertoo tiedotteessa.
Valmiusyksiköt osallistuvat valmiusaikana muun muassa kansainvälisiin harjoituksiin kotimaassa tai ulkomailla.
Palvelusaika ei automaattisesti pitene
Hulkko kertoo, että yksiköiden perustaminen ei vaikuta saapumiseriin, mutta valmiusyksikössä olevien palvelusaika jatkuu peruskoulutuksen jälkeen vielä 6 kuukautta.
Hänen mukaansa uudistus ei tarkoita, että yhä useampi varusmiespalvelukseen astuva olisi pidempään armeijassa.
– Lähtökohta on se, että pitkän ja lyhyen palvelusajan tasapaino säilyy, kertoo Hulkko.
Tiettyjen tällä hetkellä pidempään kuin 5,5 kuukautta palvelleiden varusmiesten koulutusaikaa kuitenkin lyhennetään.
– On esimerkiksi keskipitkän palvelusajan varusmiehiä, jotka palvelevat 8,5 kuukautta. Tarvittaessa lyhennetään heidän palvelusaikaansa, Hulkko kertoo.
Hulkon mukaan tämä esimerkiksi tarkoittaa lääkintämiehiä ja sotilaspoliiseja.
Valinta koulutukseen tehdään peruskoulutuskauden valintojen yhteydessä ja määräytyy ensisijaisesti asevelvollisen soveltuvuuden ja halukkuuden perusteella.
Aliupseeri- ja reserviupseerikoulutuksen sisäänottomääriin uudistus ei vaikuta.
Uusi valmiusyksikkökoulutus aloitetaan vuoden 2017 alussa kaikissa Maavoimien joukko-osastoissa, pois lukien Utin Jääkärirykmentti.