Reilu vuosi sitten alkanut varusmiesten koulutus valmiusyksiköissä on lähtenyt käyntiin erittäin hyvin, kertoo Maavoimien komentaja Petri Hulkko.
Ensimmäisten valmiusyksikköjen varusmiehet kotiutuivat joulukuussa. Kenraalimajuri Hulkon mukaan palaute koulutuksesta on ollut erittäin myönteistä.
Valmiusyksikköön valitut eri aselajien sotilaat kootaan puolen vuoden varusmiespalveluksen jälkeen omaan yksikköönsä. Seuraavan puolen vuoden valmiusaikana he saavat koulutusta myös muiden aselajien toiminnassa.
Hulkon mukaan joukossa on siis jalkaväen lisäksi muun muassa panssarijoukkoja, ilmatorjuntaa, pioneereja ja niin edelleen.
– Maavoimien suorituskyvyn koko repertuaari, Hulkko tiivisti komentajan mediapäivässä.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
6:33
Valmiusyksikköjoukot saa lähettää tositoimiin
Valmiusyksikköjen sotilaat saa oikeuskanslerin tulkinnan mukaisesti lähettää sotatilassa tositoimiin. Rauhan aikana heitä – tai reserviläisiä – ei kuitenkaan saa käyttää henkeä tai terveyttä vaarantaviin aseellisiin virka-aputehtäviin. Tätä Hulkko oudoksuu ja toivoo asian aikanaan korjaantuvan.
– Se toisi merkittävän lisän paikallispuolustus- ja virka-apumaailmaan, jos voisimme käyttää esimerkiksi näitä valmiusyksiköitä poliisin, Rajavartiolaitoksen tai pelastuspalvelun tukena myös tilanteissa, joissa saattaa olla uhka terveydelle tai jopa hengelle. He ovat kuitenkin hyvin koulutettuja sotilaita, Hulkko sanoo.
Maavoimien suorituskyky hyvällä tasolla
Maavoimien yleistä suorituskykyä Hulkko kehuu hyväksi ja sanoo tehtyjen materiaalihankintojen mahdollistavan sen ylläpidon 2030-luvulle saakka.
Ilma- ja Merivoimien lähivuosien strategiset suurhankkeet, eli hävittäjien ja laivojen hankkiminen, tuovat osaltaan uusia suorituskykyjä myös Maavoimille, Hulkko muistuttaa.
8:01